Sport

Povestea extraordinară a micului șahist vrâncean Darius Cristian Pană. Cum a ajuns el de la pedeapsă la un turneu mondial

Ziarul de Vrancea
28 apr 2024 2012 vizualizări

Citiți în continuare povestea extraordinară a micului șahist vrâncean, legitimat la CSM Focșani 2007 și Dinamo București, Darius Cristian Pană și cum a ajuns el de la pedeapsă la un turneu mondial. Povestea a fost făcută publică de Cristian Pană, tatăl lui Darius Cristian Pană, prin intermediul unei postări activată vineri, 26 aprilie 2024, pe contul său de facebook. Cristian Pană împreună cu soția sa Corina Ramona Pană îl însoțesc în aceste zile pe fiul lor, micul șahist vrâncean Darius Cristian Pană  la Competiția Mondială de Șah Rapid și Blitz care se desfășoară la Durres, în Albania, în perioada 25-29 aprilie 2024. 

 

 

„POVESTE ADEVĂRATĂ! DE LA PEDEAPSĂ LA TURNEUL MONDIAL!(Recomandat a se citi până la final)

- CUM AM DESCOPERIT DINTR-O PEDEAPSĂ, UN TALENT?

 Povestea începe în primăvara lui 2023, când în urma unor dispute între frați, Ryanna și Darius, începute pe seama unui joc de PlayStation, am hotărât să-l „pedepsesc“ pe Darius până la vacanța de vară și să nu-i mai permit accesul la consolă, dar să îi dau voie să joace pe tabletă, doar ȘAH (începusem eu de câteva zile să joc). Avantajul jocului pe tabletă a fost acela ca nu permitea mutarea greșită, ba mai mult îți oferea și variantele de joc pentru piesa pe care doreai să o muți.

Până la începutul verii, am folosit același cont, având amândoi cam același performante (800/900 rating Chess.com), astăzi el având peste 1700.

Din acest punct începe partea fascinantă a povestirii

Am fost rugat să-mi fac un alt cont, și să permit continuarea traseului început împreună, doar de Darius, deoarece eu îi pierdeam partide și îi scădeam foarte mult rating. Am descoperit cat de interesat era de strategiile altor jucatori, urmărind pe YouTube partide și secrete de joc a unor vloggeri. S-a hotărât să participe on-line la un turneu de 3 zile, unde din prima zi a fost prima poziție, urmând a doua și încheind cu a treia zi, pe aceelași LOC 1

 Postarea mea de la acea dată a atras atenția unui prieten care mi-a scris că există secție de ȘAH in cadrul CSM Focșani. Am urmat sfatul, m-am prezentat la Sala Polivalentă, am discutat cu dl Soare Anton , îndrumător pentru copii începători, care după prima zi, mi-a indicat să-l legitimez pe Darius și să participe chiar la un concurs desfășurat în cadrul grupului. Nu mică mi-a fost mirarea, deși aveam așteptări mari să văd ca a câștigat LOCUL 1 pentru grupa de 10ani, el având atunci doar 8. 

Am început să mă informez ce înseamnă șahul și ce competiții sunt în jurul Focșaniului, observând ca alți părinți extraordinari pe care i-am cunoscut acolo, erau dornici de a merge mai departe cu aceștia. (Fac o paranteză, șahul lui Darius i-a dezvoltat extraordinar de mult intuiția, anticiparea, memoria vizuală, capacitatea de a găsi soluții etc). Am căutat turnee și după 3 săptămâni am plecat la Galați, la un turneu de șah clasic de 3 zile. Aici am cunoscut cu adevărat emoțiile unui părinte care nu are acces la sală de joc, dar așteaptă afară cu ochii ațintiți pe o ușă, care din când in când ies niște copii (unii veseli, alții plângând).

Mi-a venit rândul să fiu părintele unui copil care iese plângând după chiar prima rundă de joc...(e greu de exprimat in cuvinte ce trăiri sunt… de neputința, de dorința de a-i da mai mult sprijin) a fost greu de stăpânit, de a-l convinge să meargă mai departe, ca va reuși, era prima partidă, mai erau cinci.

Aici am cunoscut-o pe mama lui Adelin Dăscălescu, care mi-a povestit cu lux și amănunt cu ce se mănâncă șahul și care este costul succesului. Am reușit un loc 3 la Galați, bucuros, am convins puștiul să mergem și la altele.

3x BRĂILA, 2x IAȘI, 5x BUCUREȘTI, SINAIA, ORADEA, BACAU, TG OCNA, 3x BUZĂU etc unde trebuie să recunosc ca am trăit multe satisfacții.

Un merit aparte în toată conjunctura aceasta îl are dl. Vladila Nicolae din Sinaia, care l-a îndrăgit pe Darius din prima clipă de când a intrat în sala CAZINO PALACE. I-a urmărit evoluția din fața tablei de joc, a venit la mine, m-a întrebat de unde suntem și ca ar fi bine să-i dăm lui Darius posibilitatea să meargă pe acest drum. Drum continuat cu ELENA ISAC (antrenor săptămânal CSM FOCȘANI 2007) și domnul CIPRIAN NANU (antrenor turnee naționale DINAMO BUCUREȘTI)

 Concluzia este una singura, mă aflu în ALBANIA , alături de fiul meu, la un TURNEU MONDIAL DE ȘAH unde suntem în „lupta” împotriva a 40 de țări și unul dintre cei care se luptă pentru ROMÂNIA este PANĂ DARIUS CRISTIAN 

https://chess-results.com/tnr926192.aspx?lan=1&art=0...„”-Cristian Pana

Darius Cristian Pană se pregătește să își pună abilitățile la încercare într-unul dintre cele mai prestigioase evenimente ale lumii șahului pentru cadeți. Competiția Mondială de Șah Rapid și Blitz din Durres, Albania, 25-29 aprilie este o ocazie unică pentru tinerii talentați să își măsoare forțele și să își pună la încercare strategiile în fața unor adversari de talie mondială. Pentru DARIUS și alți aspiranți la titluri, acest turneu reprezintă o provocare de neegalat și o oportunitate de a-și demonstra calitățile într-un mediu competitiv de prim rang. Cu pasiune și determinare, ei se pregătesc să intre în luptă și să aducă onoare țării lor și talentului lor în fața lumii.” a declarat pentru Ziarul de Vrancea Cristian Pană în timp ce era în drum spre Albania împreună cu fiul său Darius Cristian Pană care participă în perioada 25-29 aprilie 2024 la  Competiția Mondială de Șah Rapid și Blitz de la Durres


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.