Internațional

Interdicţia dictată de Trump aruncă în aer imigraţia în SUA

Ziarul de Vrancea
29 ian 2017 644 vizualizări
Linii aeriene, companii multinaţionale şi avocaţi au luptat în acest weekend cu consecinţele ordinului din ajun al preşedintelui american Donald Trump care a interzis accesul în SUA al cetăţenilor din şapte ţări. Haosul din sistemul american de imigraţie a afectat nu doar refugiaţii, ci şi rezidenţi cu acte în regulă, blocaţi în aeroporturi din Statele Unite şi din întreaga lume.

Cu toate acestea, Trump a declarat presei, chiar în Biroul Oval din Casa Albă, că interdicţia timp de trei luni pentru cetăţenii din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen nu este împotriva tuturor musulmanilor şi "funcţionează foarte frumos. Vedeţi asta în aeroporturi, vedeţi peste tot". După semnarea ordinului, vineri, el anunţase că "vom avea o interdicţie foarte, foarte strictă şi vom avea o verificare extremă, aşa cum ar fi trebuit să avem în această ţară de mulţi ani".
Printre cei afectaţi de măsura prezidenţială s-a numărat şi un irakian care lucrase în ţara sa ca translator pentru armata americană. Reţinut vineri noaptea pe aeroportul J.F. Kennedy din New York, deşi avea viză de intrare în SUA, el a fost în cele din urmă eliberat sâmbătă la prânz, la intervenţia unor avocaţi. Au fost intentate procese pentru blocarea ordinului. Cotidianul New York Times a relatat că un agent neidentificat al serviciului de frontieră i-a răspuns unui avocat care întreba cui trebuie să se adreseze: "Sunaţi-l pe domnul Trump". Reuters ilustrează efectele interdicţiei cu mai multe declaraţii. "Imaginaţi-vă că sunteţi trimis înapoi într-un zbor de 12 ore şi trauma şi nebunia întregii poveşti. Aceştia sunt oameni care vin legal. Au locuri de muncă aici şi au vehicule aici", a explicat un avocat specializat în imigraţie din Houston, statul Texas.

Industria IT, cea mai afectată

Compania Google şi-a rechemat de urgenţă mai mulţi angajaţi din străinătate, posibil afectaţi de interdicţie, de teamă că nu li se va mai permite să revină la muncă. Directorul general Sundar Pichai a anunţat personalul, prin e-mail, că sunt vizaţi peste 100 de angajaţi. Preşedintele Microsoft, Brad Smith, a făcut cunoscut într-un e-mail către angajaţi că au 76 de colegi din cele şapte ţări supuse interdicţiei, posesori ai unor vize cu drept de muncă în SUA. Microsoft nu stabilise, la momentul respectiv, câţi titulari de carte verde (green card), document care asigură reşedinţa permanentă, ar putea fi afectaţi.
Agenţiile de presă au relatat despre pasageri cărora li s-a interzis îmbarcarea spre SUA în Olanda, Egipt şi Canada, în aeronave ale mai multor linii aeriene.
O oficialitate de rang înalt a administraţiei americane a declarat sâmbătă că titularilor de green card li se va permite accesul în SUA după analiza fiecărui caz. Instrucţiunile Departamentului de Stat arată că interdicţia timp de 90 de zile li se aplică şi celor cu cetăţenie dublă, dacă sunt şi cetăţeni ai uneia din cele şapte ţări de pe lista lui Trump.
Un judecător federal a decis ieri dimineaţa să blocheze deportarea refugiaţilor şi a pasagerilor reţinuţi pe aeroporturi ca urmare a ordinului semnat de Trump. Decizia a fost luată într-o instanţă din Brooklyn, însă nu a fost singura hotărâre anunţată de magistraţii federali din SUA ca răspuns la interdicţia impusă de preşedinte. Magistrata Ann M. Donnelly a ordonat oprirea imediată a operaţiunilor de deportare a refugiaţilor şi a altor pasageri care deţin vize valide, sau chiar vize de rezidenţă permanentă în Statele Unite. Judecătoarea federală nu a luat o decizie cu privire la legalitatea ordinului executiv semnat de Casa Albă. De asemenea, decizia juridică nu îi vizează pe refugiaţii şi călătorii care nu au aterizat până în acest moment pe aeroporturile americane.

Artişti împotriva lui Trump: Un porc imoral care ia măsuri ruşinoase

Numeroşi artişti, printre care Rihanna, John Legend, Miley Cyrus şi Nancy Sinatra, şi-au exprimat, atât în mediul online, cât şi la evenimente care au avut loc sâmbătă în SUA, nemulţumirile faţă de ordinul semnat de Donald Trump vineri, care suspendă primirea refugiaţilor şi impune controale dure pentru cetăţenii a şapte ţări predominant musulmane care vor să viziteze Statele Unite.
Chuck D, muzician şi activist, a reacţionat pe contul său de Twitter: ”Să ne aşteptăm ca artiştii să fie interzişi şi aruncaţi în închisoare, în SUA, până în 2020”. Mark Hoppus, basistul trupei Blink 182, este de părere că măsura adoptată de Trump este ”condamnabilă”, iar cântăreţul Josh Groban spune că ”asta nu reprezintă naţiunea”, publicând un tabel care arată că cei mai mulţi americani sunt ucişi, anual, de alţi americani, şi nu de terorişti. ”A făcut să fie foarte clar că va distruge America. Mi-e groază de ce va aduce fiecare zi. Mi-e ruşine cu el”, a scris Nancy Sinatra. La începutul lunii ianuarie, ea a declarat că tatăl său nu ar fi cântat niciodată la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, pentru că nu ar fi susţinut un fanatic.
Într-o postare tot pe Twitter, cântăreaţa Rihanna, originară din Barbados, a transmis: ”Dezgustător! Vestea este devastatoare! America este distrusă chiar sub ochii noştri. Ce porc imoral trebuie să fii să implementezi un astfel de rahat?”. ”Părem nebuni în faţa lumii acum”, a scris compozitorul şi producătorul muzical Bryan Michael Cox despre ordinul lui Trump.
”Los Angeles este casa atâtor imigranţi, atâtor oameni creativi, atâtor visători. America noastră este mare, este liberă şi este deschisă visătorilor de orice rasă, de oriunde, de orice religie. Viziunea noastră este în antiteză cu cea a preşedintelui Trump. În seara aceasta vreau să resping, în mod special, viziunea lui şi să spun că America trebuie să fie mai bună de atât”, a declarat cântăreţul şi actorul John Legend la cea de-a 28-a gală a premiilor Sindicatului producătorilor americani (PGA), care a avut loc sâmbătă seară. Soţia sa, modelul Chrissy Teigen, şi-a exprimat părere într-un mesaj publicat pe Twitter: ”Donald Trump este o fiinţă bolnavă, rea. Până în măduva oaselor”. DJ Deadmau5 i-a transmis, tot printr-un mesaj online, lui Trump: ”Cred că mai bine o trimiţi pe Melania înapoi”.
Cântăreaţa şi actriţa Miley Cyrus a publicat pe contul său de Instagram o imagine cu mesajul ”alături de imigranţi”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.