Educație

Despre destoinicul învățător vrâncean, Florea Iftimescu, fiul ”Tribunului învățătorimii”, tot vrâncean, Vasile Iftimescu

Ziarul de Vrancea
28 apr 2024 3167 vizualizări

Tribunul  învățătorimii –Vasile Iftimescu, vestitul învățător rural, care a luptat de-a lungul întregii sale cariere didactice pentru apărarea prestigiului, a drepturilor corpului didactic și cel care a pus bazele Societății Județene Învățătorilor din Putna și totodată a gândit proiectul primului statut al Societății corpului didactic primar sătesc din România ne-a lăsat și moștenitori. Unii dintre aceștia fiind Florea Iftimescu născut la 1876 în comuna Soveja-Putna, tatăl Vasile Iftimescu, vrâncean din comuna Valea Sării iar mama fiică de funcționar (vameș) din Soveja a urmat cursurile școlii primare în comuna Soveja având ca învățător chiar pe tatăl său.

În anul 1889 a echivalat cunoștințele rurale cu cele urbane la Școala nr. 1 Băieți din Focșani după care urmează doi ani cursurile Liceului Unirea Focșani. Tatăl său având mulți copii și cheltuielile fiind prea mari, l-a prezentat la concursul Școlii Normale ,,Vasile Lupu” din Iași, unde reușește, urmează și termină cu bine în anul 1986, deoarece pe vremea aceea școala normală avea 5 clase, este numit ca învățător în septembrie 1896 la Școala primară din comuna Vidra. În anul 1903 este numit director la aceeași școală.

În această perioadă școala a fost vizitată de ministrul învățământului Spiru Haret, cu ocazia inaugurării localurilor de școli din Vrancea, aducându-i mulțumiri de felul întreținerii localului, aranjamentului arhivei și biblioteca care era foarte bogată. În anii de carieră ca învățător la Vidra pe lângă orele de clasă a făcut cursuri cu adulții, coruri și serbări școlare. A luat parte activă la cercurile culturale, care aveau o întindere destul de mare de la Irești-Voloșcani până la Tulnici, cuprinzând comunele: Negrilești, Bârsești, Valea Sării, Colacu, Tichiriș, Găuri și Vidra.

Destoinicul învățător Florea Iftimescu va face o carieră strălucită, fiind ales în anul 1909-1910 subrevizor școlar la Focșani. În 1914 a fost numit revizor școlar CL. II și cu gradația CL.I, funcționând în această calitate până la 1 aprilie 1918. N-a uitat o clipă că tatăl său, învățătorul Vasile Iftimescu era născut în comuna Valea Sării, străbunicii și bunicii au trăit în această localitate stăruind și contribuind din plin la construcția localului de școală din Valea Sării-Vrancea.

Învățătoarea Păuna Vasiliu, numită în anul 1929 la Școala Vidra-Vrancea relata despre implicarea și străduința revizorului școlar Florea Iftimescu încât școlile să arate cât mai bine (anunțată fiind și vizita ministrului instrucțiunii publice Duca),, în perioada activității de revizor școlar s-au reparat nenumărate localuri de școală, numai prin străduința sa, așa că în iunie 1916 toate școlile erau reparate și curățite parcă erau flori. Regretatul I.G. Duca, pe atunci Ministrul Instrucțiunii Publice, făgăduise că va vizita județul Vrancea, pe care îl văzuse Marele Spiru Haret și Ionel Brătianu, dar în același  an la 14 august 1916 suna goarna pentru războiul reântregirii...”

În anul 1919-1920 a fost numit din nou prin decret revizor școlar CL.I al județului Putna. Alături de distinsa activitate didactică învățătorul și revizorul școlar Florea Iftimescu se implică ca și tatăl său în lupta cu autoritățile vremii, pentru mai binele școlii și a învățătorilor ei. 

Iată ce relatează învățătorul Ioan Roată coleg de cancelarie cu Florea Iftimescu, în autobiografia sa ,, În septembrie 1896 sunt numit după cerere, la clasa a III-a, la școala din Vidra. Pe atunci învățătorii erau la dispoziția politicienilor. Noi ăștia tineri nu ne mai împăcam cu servilismul și atunci începe în județul nostru lupta pentru ridicarea prestigiului învățătorilor și a situației culturale și materiale a săteanului.

Ne întrunim clandestin, pentru prima oară la școala din Mărășești, la Cristescu: Ion Ciocîrlan, Florea Iftimescu și alții din împrejurimi. Alături de Florea Iftimescu semnăm statutul cercurilor culturale. De aici a plecat inițiativa în toată țara...”

Nu rămâne doar un slujitor al școlii rurale și Florea Iftimescu se implică în viața socială și politică fiind ales deputat de Putna, membru al Consiliului Județean Putna și totodată Inspector General pe țară a activității extrașcolare. În urma participării la crâncene lupte din timpul primului război mondial, pentru faptele sale de vitejie, Florea Iftimescu era recompensat cu decorațiile ,,Steaua României-în grad de ofițer” și ,,Bărbăție și credință CL.II”

Pe învățătorul și revizorul școlar de elită l-a cunoscut învățătoarea de la Școala Vidra, Păuna S. Matei  în a cărui manuscris  ,,Din trecutul Școlii Primare Vidra-Putna”, lăsat, consemnează : ,,Suflet larg, gata a împărți necazul și bucuria cu cei din jur, legat de plaiurile Vrancei, legat i-a rămas numele de inimile tuturor acelora care l-au cunoscut atunci și astăzi, care au auzit de numele său. Trăind veșnic în amintirea foștilor elevi, iar ,,Academia” Vidra, de la Poarta Vrancei, va fi pururi recunoscătoare fostului ei dascăl - Florea Iftimescu.” 

Cât de importantă este cunoșterea activității acestor tribuni ai învățământului vrâncean pentru noi toți, dar mai ales pentru cei care si-au dorit –dar au și fost aleși în fruntea Asociației învățătorilor din județul Vrancea și chiar în conducerea A.G.I. Ro. 

Ioan Potop-profesor pensionar Valea Sării

Articol republicat în Ziarul de Vrancea

Prima publicare:luna septembrie 2019

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.