Internațional

O invazie de zombi ar extermina omenirea în doar o sută de zile

Ziarul de Vrancea
18 ian 2017 883 vizualizări
Un model matematic recent arată că o invazie de zombi ar putea face să dispară omenirea în numai 100 de zile şi că o eventuală ripostă a supravieţuitorilor ar putea fi încununată de succes, doar după zeci de ani de luptă n studiul utilizează instrumente-cheie pentru predicţia răspândirii unei epidemii

În serialul de succes "The Walking Dead", oamenii încearcă să supravieţuiască unei epidemii care a transformat aproape toată populaţia planetei în "morţi vii". Şi cumva ... reuşesc. Nu este un scenariu foarte realist, precizează un studiu al studenţilor de la universitatea din Leicester, Marea Britanie. Potrivit lor, o hoardă de zombi nu ar avea nevoie decât o sută de zile pentru a extermina omenirea.
Chiar dacă subiectul este unul care poate provoca zâmbete, studiul nu este unul mai puţin serios. Acesta se bazează pe aplicarea unui model matematic utilizat pentru a studia răspândirea epidemiilor, ceea ce nu este deloc nerealist, în condiţiile în care oamenii ar putea fi transformaţi în zombi prin intermediul unui virus.
Studenţii din Leicester au plecat de la un singur om infectat. Ei au estimat apoi că fiecare zombi ar putea supravieţui circa 20 de zile şi ar avea 90% şanse să infecteze un alt om în fiecare zi. Această rată de răspândire ar face virusul zombi de două ori mai virulent decât cel al ciumei negre, care a devastat Europa în secolul al XIV-lea. În numai 20 de zile, planeta s-ar afla în situaţie de pandemie. După o sută de zile, nu s-ar mai afla în viaţă decât 181 de fiinţe umane neinfectate, estimează autorii studiului.

Pentagonul are un protocol în cazul unui atac zombi

Într-un scenariu mai optimist, studenţii britanici au acordat umanităţii câteva şanse de reacţie. Ei au estimat că fiecare supravieţuitor ar avea 10% şanse de a ucide un zombi în fiecare zi şi au contat pe faptul că populaţia rămasă se va înmulţi. Rezultatul a fost că, acordând o "speranţă de viaţă" de un an "morţilor vii", omenirea ar avea nevoie de 10.000 de zile pentru a recăpăta controlul asupra planetei, respectiv circa 27 de ani.
Studenţii de la universitatea din Leicester nu sunt primii care se interesează de chestiunea spinoasă a zombi. La finalul anilor 1980, de exemplu, un studiu privind aşa-numiţii zombi din Haiti a fost publicat în foarte serioasa revistă Science, sub titlul "Voodoo science". Potrivit studiului citat, aceşti zombi ar fi rezultatul unei combinaţii de tetrodotoxină (TTX) — o otravă puternică produsă de "Peştele balon" — atropină şi diverşi psihotropi.
Un alt exemplu mai recent este cel al medicului Steven Scholzman, profesor la Harvard Medical School. Din 2009, el încearcă să răspundă la întrebările fanilor fenomenului zombi bazându-se pe cunoştinţele sale de neurobiologie. Astfel, susţine el, lobul frontal al "morţilor vii" ar fi deficitar, ceea ce ar explica de ce un zombi este împins la acţiune numai de emoţiile de bază.
Însă chiar şi la Pentagon ar exista un protocol de supravieţuire pentru o situaţie de acest gen. Numit "CONOP 8888", acest manual de instrucţiuni destinat gradaţilor de rang înalt ai armatei americane ar detalia modul în care ar trebui acţionat în caz de invazie a zombi, scrie futura-sciences.com. În acelaşi spirit, Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din SUA a editat, în 2011, un ghid anti-zombi intitulat "Get a kit, Make a plan, Be prepared", al cărui obiectiv a fost de a sensibiliza populaţia privind modul în care trebuie să acţioneze în caz de pandemie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.