Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Peste 10.400 de turci au fost reţinuţi în urma tentativei de puci

Ziarul de Vrancea
22 iul 2016 563 vizualizări
Numărul persoanelor reţinute în tentativa de lovitură de stat de săptămâna trecută, din Turcia, a crescut la 10.410, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan

Dintre cei reţinuţi, 4.060 au fost plasaţi în detenţie, a adăugat el. La rândul său, purtătorul de cuvânt al partidului AKP, aflat la putere în Turcia, Yasin Aktay, a precizat că forţele de ordine au reţinut 7.423 de militari, 287  de poliţişti şi 2.014 judecători şi procurori. De asemenea 686 de civili au ajuns după gratii. Dintre cei aproape 7.500 de militari care au ajuns după gratii, 162 sunt generali, adică aproape jumătate din numărul total al generalilor din a doua armată ca mărime din NATO.
În plus, peste 37.500 de angajaţi din administraţia publică şi ofiţeri de poliţie au fost suspendaţi din funcţie. De asemenea, 21.000 de profesori de la şcoli private şi-au pierdut licenţele.

Ce spune "părintele" clauzei de ieşire din UE despre Brexit

Un fost premier italian, Giuliano Amato, care a redactat clauza ce permite ieşirea unei ţări din Uniunea Europeană, special pentru a evita nemulţumirile Londrei, a declarat că Bruxelles-ul nu ar trebui să facă nicio concesie Marii Britanii în negocierile privind ieşirea din blocul comunitar. „Când vine vorba de economie, ei au de pierdut”, a spus Amato, explicând că numai în această situaţie ar putea britanicii să se mai gândească o dată la ieşirea din cea mai mare piaţă unică din lume. “Eu am scris Articolul 50, deci îl cunosc bine”, a spus Amato, explicând că a introdus-o special pentru a evita ca britanicii să se plângă că nu există nicio cale clară, oficială, de a ieşi din UE. „Intenţia mea a fost să fie o supapă clasică de sigurantă, care să existe, dar să nu fie folosită niciodată. Este ca şi cum ai avea un extinctor pe care nu ar trebui să îl foloseşti niciodată. În schimb, a izbucnit un incendiu”, a adăugat el.
Un proeuropean convins, Amato a descris Brexitul dreptul un “dezastru” şi le-a cerut celorlalţi lideri europeni să nu urmeze exemplul fostului premier britanic David Cameron, care a convocat referendumul din 23 iunie.  „Dacă încă un lider este la fel de nebun precum Cameron pentru a oferi un referendum privind apartenenţa la UE, de exemplu Olanda sau Austria, există riscul” ca electoratul să voteze să iasă, a atras atenţia Amato.
Pentru a arăta că Marea Britanie a făcut o alegere greşită, UE ar trebuie să fie “deosebit de dură” în discuţiile pentru Brexit. “Nu oferiţi Marii Britanii posibilitatea de a crede că Brexit este o cale mai bună de a face ceea ce au făcut întotdeauna, să ia ce le convine (din UE – n.r.) şi să renunţe la ce nu le place. Brexit este o ieşire totală. Ştiu foarte bine acest lucru”, a explicat fostul oficial. „Cu cât îşi dau seama mai bine că pierd, cu atât sunt şanse mai mari ca, în 2020, cineva să facă ceva în legătură cu acest lucru”, a adăugat el, admiţând că este vorba de o “speranţă absurdă”.
În Marea Britanie vor fi organizate alegeri generale în 2020, iar Amato speră că un partid care promovează o agendă proeuropeană ar putea ajunge la putere şi pune capăt planurilor de Brexit.

Familia lui Pavarotti, furioasă că Trump a folosit o înregistrare a tenorului

Familia lui Luciano Pavarotti protestează faţă de folosirea unei arii de Giacomo Puccini interpretată de celebrul tenor în campania lui Donald Trump, motivând că valorile acesteia sunt ”incompatibile” cu ale candidatului republican. Familia tenorului nu este prima care protestează faţă de utilizărea unei opere muzicale în beneficiul campaniei miliardarului american. Şi cântăreaţa britanică Adele, rockerul canadian Neil Young, formaţiile Queen, The Rolling Stones şi Aerosmith şi-au exprimat deja nemulţumirea.  ”Ne-ar plăcea să ne amintim de valorile pe care Luciano Pavarotti le-a exprimat de-a lungul carierei sale artistice, talentul său fiind total incompatibil cu viziunea despre lume manifestată de candidatul Donald Trump”, a explicat familia într-un comunicat.
Născut pe 12 octombrie 1935, la Modena, fiu de brutar şi al unei muncitoare într-o fabrică de ţigarete, Luciano Pavarotti a cunoscut un imens succes de-a lungul unei cariere de 40 de ani. A murit pe 6 septembrie 2007, la Modena, din cauza unui cancer pancreatic.

Studiu: Legătură evidentă între alcool şi cancer

Cercetătorii din Noua Zeelandă au declarat vineri că există dovezi puternice potrivit cărora alcoolul constituie o cauză directă a cancerului. O analiză a probelor medicale duce la concluzia unei legături de cauzalitate între consumul de alcool şi cancerul declanşat în şapte zone din organism: orofaringe, laringe, esofag, ficat, colon, rect şi sânii femeilor, a declarat profesorul Jennie Connor, cercetător la Universitatea din Otago, din sud-vestul Noii Zeelande. Deşi a existat o asociere recunoscută de mult timp între alcool şi cancer, o legătura de cauzalitate înseamnă că există dovezi potrivit cărora consumul de alcool poate duce direct la declanşarea cancerului, a spus Connor. Legătura de cauzalitate a fost susţinută de dovada unei relaţii doză-răspuns, de scăderea cel puţin parţială a riscului atunci când consumul de alcool este redus, de ajustarea statistică pentru alţi factori care ar putea explica asocierea şi de asocierea specifică cu anumite tipuri de cancer. Trecerea în revistă a cazurilor cercetate de echipa de specialişti neozeelandezi evidenţiază că aproximativ o jumătate de milion de decese de cancer produse în 2012 (5,8% din numărul deceselor de cancer la nivel mondial) sunt legate de consumul de alcool. Cele mai mari riscuri au fost asociate cu persoanele care beau foarte mult, dar există riscuri oncologice şi pentru cei care consumă puţin sau moderat.
De asemenea, în urma acestei analize, cercetătorii au ajuns şi la concluzia că nivelul de protecţie al sistemului cardiovascular pe care îl asigură consumul moderat de alcool nu este foarte ridicat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.