Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Fragmentul găsit pe Insula Reunion provine "aproape sigur" de la un Boeing 777

Ziarul de Vrancea
30 iul 2015 618 vizualizări
Va fi nevoie de cateva zile pentru a se confirma dacă provine de la aeronava MH370, dispărută fără urmă primăvara trecută

Malaysia este "aproape sigură" că fragmentul de avion găsit pe Insula Reunion, la Oceanul Indian, provine de la un avion de tip Boeing 777, a declarat ieri adjunctul ministrului malaysian al Transorturilor, adăugând că există posibilitatea ca acesta să provină de la MH370. "Este aproape sigur că (fragmentul găsit) este de la un avion Boeing 777. şeful anchetei noastre mi-a spus acest lucru", a declarat Abdul Aziz Kaprawi. El a anunţat că o echipă malaysiană a plecat către Insula Reunion, situată la aproximativ 600 de kilometri est de Madagascar. În opinia sa, sunt necesare aproximativ două zile pentru a se verifica dacă fragmentul aparţine avionului care asigura zborul MH370.
O sursă la curent cu dosarul a declarat anterior pentru Reuters că fragmentul respectiv aparţine aproape sigur unui Boeing 777. Fragmentul găsit conţine marcaje sau părţi din numere de serie care ar urma să permită depistarea unui anumit avion. Anchetatorii cred că cineva a oprit în mod intenţionat transponderul zborului MH370, după care avionul şi-a schimbat direcţia de zbor. Cei mai mulţi dintre pasageri erau chinezi.
În cazul în care se va dovedi că fragmentul provine de la avionul care asigura zborul MH370, experţii vor încerca să refacă traiectoria derivei înapoi către locul de unde ar fi putut să ajungă pe Insula Reunion. Însă ei avertizează că este puţin probabil ca fragmentul să ofere vreo informaţie precisă despre locul unde s-ar afla epava avionului. "Această epavă se află în apă - dacă (fragmentul) ar fi de la MH370 - de peste un an, dar s-ar fi putut deplasa atât de departe încât să nu fie prea folositor în identificarea cu precizie a locului unde este aeronava", a declarat vicepremierul australian Warren Truss.
Un oceanograf de la Universitatea New South Wales din Sydney, Robin Robertson, a declarat că momentul şi locul apariţiei acestui fragment îl fac "foarte plauzibil" să provină de la MH370, pe baza a ceea ce se ştie despre curenţii din Oceanul Indian. Un consultant în aviaţie, Greg Feith, a apreciat că, dacă fragmentul provine de la MH370, cea mai mare parte a avionului s-a scufundat, dar bucata de aripă avea buzunare de aer care i-au permis să plutească.

O auroră boreală, surprinsă pentru prima dată în afara Sistemului Solar

O auroră boreală a fost observată pentru prima dată în istorie în afara Sistemului Solar, în jurul unei stele din clasa piticelor cenuşii. Astronomii dintr-o echipă internaţională au detectat acel fenomen luminos în jurul unei pitice cenuşii, aflată la o distanţă de 18 ani-lumină în constelaţia Lirei. Ei spun că acele raze luminoase arătau ca aurorele boreale de pe Terra, însă erau în realitate de un milion de ori mai strălucitoare şi aveau o nuanţă mai degrabă roşiatică decât verzuie. Studiul lor a fost publicat în revista Nature.
Stuart Littlefair, astronom la Universitatea Sheffield, a spus: "Este pentru prima dată când putem să confirmăm că am văzut aurore în jurul unor pitice cenunşii". Aurorele boreale sunt unele dintre cele mai spectaculoase fenomene luminoase de pe Terra. Astfel de străluciri luminoase pot să apară în jurul tuturor planetelor din Sistemul Solar. Fenomenul se produce atunci când particulele cu sarcină electrică provenind din Soare interacţionează cu atmosfera corpurilor cereşti.

Raport: Armata israeliană a comis crime de război în Fâşia Gaza

Armata israeliană a comis crime de război în timpul conflictului din Fâşia Gaza, producând într-o zi cel mai mare număr de victime de pe toată durata conflictului dintre Israel şi rebelii islamişti din gruparea Hamas, potrivit unui raport întocmit de Amnesty International. Raportul a avut în vedere atacurile terestre şi aeriene comise de militarii israelieni în oraşul Rafah, din Fâşia Gaza, în perioada 1-4 august 2014, interval în care un soldat israelian a fost capturat de membrii organizaţiei paramilitare palestiniene islamiste Hamas. Potrivit raportului, în timpul bombardamentelor au murit 135 de civili într-o singură zi. "A fost un atac cu cea mai mare rată de mortalitate comis de armata israeliană în timpul celei de-a cincizecea zi de conflict din 2014. Armata israeliană a declanşat un atac armat masiv, un bombardament masiv, în sudul oraşului Rafah, care s-a soldat cu cel mai mare număr de victime din rândul civililor într-o singură zi de conflict", a declarat Philip Luther, directorul cadrul organizaţiei.
Autorităţile israeliene consideră însă raportul ca fiind unul "fals". "Suntem de părere că raportul este în totalitate fals atât prin metoda folosită, cât şi prin concluzia lui. Raportul are in vedere o anumită parte din Fâşia Gaza, susţinând că Israelul a atacat această zonă fără niciun motiv, când ştim că făcea parte din zona în care războiul se desfăşura", a declarat Emmanuel Nahshon, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Israelului.

India va deveni cea mai populată ţară din lume în 2022

India va depăşi China şi va deveni cea mai populată ţară de pe planetă în 2022, cu şase ani mai devreme decât de estimase în prognoza anterioară, a anunţat ONU. În prezent, China are 1,38 de miliarde de locuitori, iar India, în jur de 1,31 de miliarde, dar acest raport se va inversa în 2022, când India va fi locuită de circa 1,4 miliarde de persoane. Decalajul va creşte în continuare, în 2030, populaţia indiană urmând a fi 1,7 miliarde în timp ce populaţia Chinei se va menţine mai mult sau mai puţin constantă şi va scădea după această dată, este de părere ONU.
O creştere rapidă este preconizată şi în cazul Nigeriei, care ar putea să depăşească SUA în anul 2050 şi să ocupe locul trei în lume între cele mai populate ţări. Această ţară africană va înregistra, conform prognozelor, cea mai pronunţată majorare a numărului de locuitori dintre statele mari de pe glob: de la 182 de milioane în prezent, la peste 262 de milioane în 2030 până la aproximativ 400 de milioane în 2050. În privinţa SUA, unde trăiesc la ora actuală 322 de milioane de oameni, simulările indică o populaţie de 389 de milioane în 2050. La nivel global, ONU prognozează că de la actualele 7,3 miliarde, populaţia să sporească la 9,7 miliarde în 2050 şi să înregistreze 11,2 miliarde în 2100.
Cele mai pronunţate creşteri vor avea loc în regiunile aflate în curs de dezvoltare, în special în Africa, de unde va proveni jumătate din sporul populaţiei mondiale din 2015 până în 2050.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.