Educație

Elita avocaţilor originari din Focşani, publicată într-un album din 1911

Sorin Tudose
15 dec 2014 4734 vizualizări
Intr-un album dedicat avocaţilor din Romania şi tipărit în 1911 apar mai multe nume originare din Focşani u fiecare s-au remarcat încă din timpul studiilor, iar unul dintre ei a ajuns primarul Tecuciului

În 1911 apărea pe piaţă un album dedicat celor mai buni avocaţi din Bucureşti dar şi din ţară, album ce conţinea o succintă fişă biografică a zeci de avocaţi, respectiv o fotografie cu fiecare avocat în parte. Deloc surprinzător, oraşul Focşani dăduse mai multe nume de avocaţi care au profesat în oraş sau în capitală, astfel încat numele lor au fost puse în album. Erau vremurile în care focşănenii îşi făceau studiile superioare în Paris, Viena sau măcar în Bucureşti, după cum reiese din datele publicate în album. “Am luat iniţiativa de a face să apară lucrarea de faţă, atat în urma dorinţelor exprimate de cea mai însemnată parte din Barourile din ţară, cat şi în scopul de a tipări laolaltă elita membrilor corpului de Avocaţi şi a-i face, astfel, mai îndeaproape cunocuţi marelui public”, se arată în debutul albumului semnat de editorul L. Scarlatescu.

Avocatul Anibal Theodorescu, născut în Focşaniul lui 1881

Cel care deschide lista avocaţilor focşăneni este Anibal Theodorescu. “S-a născut la Focşani, în anul 1881, luna februarie 21. După terminarea liceului Mihai Bravu. Luandu-şi bacalaureatul în 1899, cu premiu de onoare, se înscrie la Facultatea juridică din Bucureşti, unde obţine în anul 1903, titlul de licenţiat în drept. Pleacă apoi la Paris, unde obţine cu mari elogii, în 1905, titlul de doctor în drept, tratand despre «Les lois roumains et les etrangers». Întorcandu-se în ţară, continuă a practica avocatura în Capitală, unde era deja înscris din anul 1903. În anul 1909 e numit Docent universitar, iar în 1910 Conferenţiar la facultatea de drept. Face parte din comitetul de redacţie al Curierului judiciar, fiind membru în acest comitet. E membru fondator al revistei critice de drept, legislaţie şi jurisprudenţă”.

Un focşănean pentru Primăria Tecuciului

Focşăneanul Naum Mărculescu a fost edilul Tecuciului în perioada 1896-199

Naum Mărculescu a fost, potrivit fişei biografice, un focşănean de toată isprava. “Născut în anul 1845, luna Iunie 26, în oraşul Focşani. După terminarea studiilor, intră în magistratură, fiind Membru la Tribunalul Putna 1870-1871 Iunie. Apoi judecător de Instrucţie dela 1876 Iunie-1879 Februarie. Avansat apoi preşedinte de tribunal şi numit la Tecuci în Februarie 1884. E trecut apoi ca preşedinte la Tribunalul Romanaţi şi în urmă la Tribunalul Tecuci, pană în Iunie 1888, cand se retrage din magistratură şi se înscrie în Baroul avocaţilor din Tecuci. A fost primar al oraşului Tecuci dela 1896-1899. Ales apoi deputat al Coleg, II Tecuci, în legislaţia 1895-1899. În anul 1904 ocupă demnitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Tecuci. Actualmente profesează avocatura la Tecuci, fiind unul din avocaţii de frunte din localitate”.

Un unirist face carieră

Avocatul focşănean Ion Pastia

Ion Pastia (n. 1879), absolvent al licelui Unirea “Focşani” a avut şi el un parcurs extraordinar în viaţă. “După luarea Diplomei de licenţă în drept, pleacă la Paris pentru a urma Doctoratul. La Paris, urmează cursurile foarte regulat, dandu-şi toate examenele de doctorat juridic, rămanandu-i a da teza. Întorcandu-se în ţară, se înscrie în Baroul Avocaţilor de Putna. Intră apoi la Barlad şi în urmă la Galaţi 1903-1906. A fost director de Prefectură la Putna, sub Prefectura domnului N. N. Săveanu în 1901-1903. Actuamente profesează avocatura în Barlad, fiind directorul Băncii Tutova din Barlad. Societate Anonimă cu capital de 500.000 lei. Ca decoraţii: Ofiţer al Coroanei Romaniei. Face politică liberală, fiind dar înscris în partidul naţional-liberal”.

Theodor Missir, armean apreciat în Galaţi

Theodor Missir s-a făcut remarcat în Galaţi

Un alt nume focşănean ce apare în album este Theodor I. Missir, etnic armean şi născut în anul 1877. “După absolvirea liceului din Focşani, luandu-şi bacalaureatul în ţară, pleacă la Paris, pentru a-şi face studiile Universitare. Fiind unul din studenţii sarguitori, îşi dă în mod regulat toate examenele obţinand titlul de doctor în drept, dela Universitatea din Paris. După reîntoarcerea sa în ţară, intră în magistratură, fiind numit procuror de secţie şi membru supleant, pe langă tribunalul Covurului. E ofiţer în rezervă, reg. I Artilerie de cetate. A scris «Les Donations entre vifs en droit international prive». Actualmente profesează avocatura la Galaţi, unde se bucură de multă simpatie şi e foarte bine cunoscut în localitate, ca un avocat de elită, cu talent şi fond juridic”.

Avocat focşănean născut în anul revoluţiei paşoptiste

Avocatul Gh. Marinescu

“Domnul Gheorghe Marinescu, eminentul avocat din Vaslui s-a născut în anul 1848 la Focşani. Studiile secundare şi le-a făcut la Liceul Matei Basarab din Bucureşti. În anul 1881 s-a înscris în Barou. A ocupat şi posturi în magistratură, fiind procuror şi jude de ocol. Preşedinte al Comisiei Interimare. Actualmente profesează avocatura la Vaslui, unde se bucură de multă consideraţie în cercurile juridice, şi avand şi o frumoasă clientelă. Face parte ca membru în consiliul de disciplină al Baroului Avocaţilor din Vaslui”, mai este prezentat unul din avocaţii de elită pe care i-a dat Focşaniul. Albumul se găseşte în anticariatul topbooks.ro, ocazie cu care mulţumim anticarului care ni l-a pus la dispoziţie. (S. TUDOSE)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.