Educație

In memoriam Franz Xaver Koroschetz - Fotograful austriac al Focşaniului de odinioară

Sorin Tudose
11 apr 2024 11887 vizualizări

Franz Koroschetz a fost unul dintre cei mai importanţi fotografi ai Focşaniului. El s-a stins din viaţă exact acum 90 de ani şi este înmormântat în Cimitirul Nordic

La 10 aprilie 1934, adică acum 90 de ani, se stingea din viaţă Franz Xaver Koroschetz, cel mai popular fotograf pe care l-a avut Focşaniul, cel puţin în epoca respectivă. Îl aducem pentru prima dată în atenţia dumneavoastră pentru că este una dintre personalităţile pe care Focşaniul le-a avut, personalităţi care odată cu venirea comunismului au fost date uitării. Mai mult, în cazul lui Koroschetz nu există informaţii suficiente nici măcar în documente de arhivă, dar cu toate acestea Ziarul de Vrancea publică puţinele lucruri care se ştiu despre el. Franz Koroschetz era “supus austriac”, asta însemnând locuitor din ţările româneşti aflat sub protecţia unei puteri străine (Austria) beneficiind de o jurisdicţie specială şi de priviliegii fiscale. Primele fotografii realizate de el în Focşani datează dinainte de 1900. Studioul fotgrafic îl avea chiar lângă Primărie, aşa cum scria chiar pe fotografii. În prezent, pe locul unde avea studioul se află fostul magazin Romarta”.

Portrete de familie, dar şi fotografie de eveniment

Pozarul” focşănean, născut în noiembrie 1868, s-a remarcat în primele decenii ale secolului XX ca fiind un fotograf de portrete de familie, dar a cochetat şi cu cărţile poştale. De asemenea, el s-a ocupat şi de imortalizarea unor evenimente din vechiul Focşani realizînd în 1931 un set de peste zece fotografii la inaugurarea Bornei de Hotar, eveniment la care a participat şi istoricul Nicolae Iorga. Cu doi ani mai devreme, adică în 1929 îl găsim pe Koroschetz pozând funeraliile Maiorului Gh. Pastia astfel lăsând posterităţii câteva fotografii deosebite care se găsesc la sediul Arhivelor Naţionale din Vrancea. Coborând pe scara timpului găsim în documente îngălbenite de ani un tablou cu toţi supuşii străini a căror avere a fost confiscată de autorităţile vremurilor. În 1919, după ce se încheiase Primul Război Mondial, averea lui Koroschetz a fost sechestrată, austriacul adoptat de Focşani fiind suspectat că a colaborat cu nemţii în detrimentul interesului naţional român. După ce s-au convins că lucrurile nu stau chiar aşa, atelierul fotografic de pe Bulevardul P. P. Carp, care trecea prin faţa Primăriei şi mergea pînă în faţa Tribunalului, i-a fost restituit.

Înmormîntat în Cimitirul Nordic Focșani

Franz Koroschetz nu era doar un simplu fotograf, ci un artist. Mărturie pentru acest lucru stau sutele de fotografii gen portret realizate de el unde înainte de a se realiza poza propriu zisă era o întreagă regie. Pe fundal erau folosite pânze cu diverse teme, iar recuzita mai cuprindea diverse obiecte de mobilier, cărţi etc. Dacă sunteţi focşăneni de mai multe generaţii sau dacă aveţi bunici născuţi în Focşani este aproape imposibil ca aceştia să nu aibă măcar o fotografie făcută de Koroschetz. Căutaţi astfel de imagini în albumele înaintaşilor şi puneţi-le lângă cele făcute în prezent. O să găsiţi ceva în cele vechi care nu se regăseşte şi în cele noi, iar aici nu vorbim de parfumul de epocă...Fotograful nostru cu acest nume boem a fost înmormântat în Cimitirul Nordic Focșani, chiar în zona capelei catolice. “Aici odihneşte în Domnul iubitul nostru Franz Xaver Koroschetz” stă scris pe monumentul funerar al fotografului. Tot acolo este înmormîntată şi Ana Koroschezt, soţia lui, decedată în 1951. Suntem curioşi dacă fotograful Focşaniului de odinioară are vreun urmaş, un nepot sau strănepot, ceva şi dacă arhiva sa foto a fost preluată de cineva. (Sorin TUDOSE)

Aspect de la funeraliile Maiorului Pastia suprins în 1929 de obiectivul lui Koroschetz

Aspect de la funeraliile Maiorului Pastia suprins în 1929 de obiectivul lui Koroschetz

Grup de fete de la viitorul liceu Cuza fotografiate de fotograful austriac în circa 1930

Franz Xaver Koroschetz - Fotograful austriac al Focşaniului de odinioară

Articol republicat în Ziarul de Vrancea

Prima publicare-luna aprilie 2012


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Dana, acum 4402 zile, 4 ore, 50 minute, 4 secunde
Excelent articol ! Felicitari , domnule Tudose ! Presa romaneasca ar trebui sa pretuiasca si sa incurajeze astfel de jurnalisti !
dan, acum 4402 zile, 16 ore, 23 minute, 53 secunde
foarte bun articolul. astept mai multe articole de acest gen. fotografii din ziua de azi ar trebui sa invete ce inseamna fotografia adevarata.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.