Internațional

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Un pod de 2,5 km din Baltimore s-a prăbușit după ce a fost lovit de o navă

Ziarul de Vrancea
25 mar 2024 877 vizualizări

Mai mulți oameni și vehicule au căzut în apă n evenimentul era tratat ca unul cu victime în masă n nu existau indicii privind un atac terorist

Podul Francis Scott Key din Baltimore, Maryland, cu o lungime de 2,57 km, s-a prăbușit marți după ce un cargobot a intrat în coliziune cu acesta, relatează presa americană.

Echipele de intervenție de urgență căutau circa 20 de persoane despre care se crede că se aflau în apă, a declarat Kevin Cartwright, directorul de comunicare al Departamentului de pompieri din Baltimore. Oficial, șapte persoane erau date dispărute, iar două au fost scoase rapid din apă, una în stare gravă. El a precizat că agențiile de salvare au primit apeluri la 911 în jurul orei 1:30 a.m., raportând că o navă care se deplasa spre ieșirea din Baltimore a lovit un pilon al podului, provocând prăbușirea acestuia. Mai multe vehicule se aflau pe pod în acel moment, inclusiv unul de mărimea unui tractor cu remorcă.

"În acest moment ne concentrăm asupra încercării de a salva și recupera aceste persoane", a declarat Cartwright. El a spus că este prea devreme pentru a ști câte persoane au fost afectate, dar a numit prăbușirea un "eveniment în curs de desfășurare cu victime în masă". Cartwright a mai spus că se pare că există "unele încărcături care atârnă de pod", creând condiții nesigure și instabile, și că, în consecință, echipele de intervenție de urgență operează cu prudență. "Aceasta este o urgență gravă", a declarat oficialul.

Podul face parte din autostrada de centură a orașului Baltimore.

Poliția din Baltimore a declarat că nu există nicio dovadă că ciocnirea navei care a provocat prăbușirea podului Francis Scott Key a fost intenționată, dar Casa Albă "monitorizează îndeaproape" situația. "Nu există absolut niciun indiciu că ar fi vorba de terorism, că acest lucru a fost făcut intenționat", a declarat șeful Richard Worley într-o conferință de presă. FBI a declarat că se alătură anchetei privind cauza coliziunii.

Potrivit primelor informații, vasul a lovit unul dintre pilonii podului Francis Scott Key, care are o înălțime de peste 350 de metri, provocând prăbușirea acestuia.

Incidentul s-a petrecut în cursul nopții, la ora locală 1:30 (7:30, ora României). Potrivit The Guardian, nava a luat foc în momentul coliziunii, apoi s-a scufundat.

Cargobotul se numea Dali, avea 29 de metri și naviga sub pavilion Singapore. Dali plecase din Baltimore la ora 1.00 dimineața și transforma marfă pentru firma daneză Maersk.

Imaginile cu podul prăbușit sunt spectaculoase. În mai multe videoclipuri postate pe rețelele sociale se poate observa că o parte considerabilă din impresionanta structură metalică, inaugurată în 1977, s-a prăbușit în râul Patapsco.

Agenții federali au percheziționat mai multe proprietăți ale rapperului Sean “Diddy” Combs

Departamentul pentru Securitate Internă a confirmat luni că agenții au percheziționat proprietăți din Los Angeles, Miami și New York despre care agențiile de presă locale au relatat că sunt deținnute de rapperul și magnatul Sean "Diddy" Combs.

NBC News și posturile locale din Los Angeles și Miami au relatat pentru prima dată luni despre activitatea la proprietățile lui Combs. Agenți federali de la Homeland Security Investigations și alte forțe de ordine au efectuat percheziții la proprietăți în cadrul unei anchete privind traficul sexual, desfășurată de autoritățile federale din New York, au declarat pentru Associated Press doi oficiali din cadrul forțelor de ordine. Nu este clar dacă Combs a fost ținta investigației. Oficialii nu au fost autorizați să discute în mod public detaliile investigației și au vorbit cu AP sub rezerva anonimatului.

Motivul exact al descinderilor a rămas neclar. "La începutul zilei de astăzi, Homeland Security Investigations (HSI) New York a executat acțiuni de aplicare a legii ca parte a unei investigații în curs de desfășurare, cu asistența HSI Los Angeles, HSI Miami și a partenerilor noștri locali de aplicare a legii", a declarat Homeland Security Investigations ca răspuns la întrebările adresate de The Guardian cu privire la perchezițiile relatate. Departamentul nu a precizat care este ținta investigației.

Muzicianul se confruntă cu mai multe procese civile pentru presupuse agresiuni sexuale. Anul trecut, el a soluționat un proces intentat de fosta sa iubită, cântăreața de R&B Cassie, care l-a acuzat că a abuzat-o fizic și sexual timp de ani de zile. O altă acuzatoare a lui Combs susține că acesta, împreună cu alți doi bărbați, a violat-o în urmă cu două decenii, când avea 17 ani. Producătorul Rodney Jones l-a acuzat, de asemenea, pe Combs că l-a agresat sexual și că l-a obligat să angajeze lucrătoare sexuale și să facă acte sexuale cu ele.

Combs a negat acuzațiile. Ca răspuns la acuzațiile potrivit cărora ar fi violat o adolescentă de 17 ani, avocații lui Combs au depus documente prin care cer respingerea procesului și afirmă că "nu a participat niciodată, nu a fost martor sau nu are cunoștință în prezent de niciun fel de comportament nepotrivit, sexual sau de altă natură, legat de reclamantă în nicio circumstanță".

NBC a relatat că oficiali federali din Manhattan au intervievat persoane și urmează să intervieveze surse în legătură cu acuzațiile de trafic sexual, agresiune sexuală și solicitare și distribuire de stupefiante ilegale și arme de foc, citând surse anonime. Un purtător de cuvânt al biroului procurorului american din Manhattan a refuzat să comenteze.

ISW: Atacul terorist din Moscova reprezintă un „eșec semnificativ al serviciilor de informații rusești”

Atacul de la sala de concerte din apropierea Moscovei a fost un „eșec semnificativ al serviciilor de informații rusești”, iar insistența de a da vina pe Ucraina pentru acesta „ar putea avea loc în detrimentul securității interne rusești și al vieților civile”, au declarat analiștii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citați de Sky News. Vladimir Putin a afirmat luni, pentru prima dată, într-o alocuțiune publică, că „islamiștii radicali” au comis atacul – dar a susținut din nou că este posibil ca Ucraina să fi jucat un rol.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că evenimentul din 22 martie a fost „foarte coerent” cu modul în care Statul Islamic desfășoară și revendică atacurile și că nu există „nicio dovadă” care să sugereze vreo implicare a Kievului. Dovezile din surse deschise relevă că a fost de fapt rezultatul „unui eșec semnificativ al serviciilor de informații rusești, nu o conspirație inițiată de aparatul de informații rusesc sau care să vizeze aparatul de informații rusesc”, a declarat ISW.

Grupul de reflecție a citat publicația rusă de investigație Dossier Center, potrivit căreia serviciile de informații rusești „monitorizau îndeaproape” activitățile Statului Islamic Khorasan (IS-K) înainte de atac și a susținut că consiliul său de securitate a primit un avertisment că IS-K ar putea folosi cetățeni tadjici pentru a viza Rusia. Avertismentele SUA privind planurile extremiste de a viza mari adunări la Moscova cu trei zile înainte de atac au fost, de asemenea, respinse de Putin ca fiind „declarații provocatoare”.

ISW a declarat că insistența Kremlinului și a ultranaționaliștilor ruși de a învinovăți Ucraina pentru un atac „foarte probabil comis” de IS-K „ar putea veni în detrimentul securității interne rusești și a vieților civile”. Analiștii au declarat că Statul Islamic ar risca să se „discrediteze” în comunitatea salafist-jihadistă prin revendicarea falsă a atacului și au reiterat că acesta este „în mod notabil în concordanță” cu atacurile anterioare efectuate de grupul militant.

ISW a adăugat că Kremlinul și „portavocile sale ultranaționaliste” ignoră o „amenințare clară” reprezentată de IS și IS-K pentru a acorda prioritate „acuzării false a Ucrainei de implicare” în atentat.

Bărbat ucis de o pumă în California, primul atac mortal de acest fel în ultimii 20 de ani

Un bărbat în vârstă de 21 de ani a fost ucis de o pumă în California, acesta fiind primul atac mortal de acest fel înregistrat în statul din vestul Statelor Unite după anul 2004, conform autorităților locale.

Taylen Brooks a murit sâmbătă după ce a fost atacat de o pumă, o felină de mari dimensiuni care trăiește în sălbăticie în California, în timp ce fratele său, Wyatt Brooks, în vârstă de 18 ani, a suferit răni la nivelul feței, a anunțat luni Biroul Șerifului din comitatul El Dorado, într-o postare pe Facebook. Cei doi frați se plimbau de-a lungul unui drum neasfaltat din Georgetown, în nord-estul Californiei, în căutare de coarne de cerb, când și-a făcut apariția o pumă.

"Taylen și Wyatt au făcut ceea ce au fost mereu învățați să facă, au ridicat brațele în aer pentru a da impresia că sunt mai mari" și au țipat în direcția felinei, Wyatt aruncându-și chiar rucsacul spre animal în încercarea de a-l face să se îndepărteze. În schimb, puma s-a năpustit asupra celor doi frați și, după o luptă la sol, a reușit să-l muște pe Taylen de gât. Wyatt, care a suferit "lacerații faciale grave", a fugit pentru a alerta serviciile de urgență. A fost lansată o căutare a fratelui său, iar autoritățile au descoperit "o pumă ghemuită lângă o persoană aflată la pământ". Au fost trase focuri de armă în aer pentru a speria animalul.

După ce au reușit să se apropie, autoritățile au descoperit că "din păcate, persoana era decedată". Reprezentanți ai Serviciului de Mediu din California și un vânător din comitatul El Dorado au fost trimiși să găsească puma. Felina se afla într-un copac, la aproape 100 de metri de locul în care a fost găsit cadavrul lui Taylen, și a fost împușcată. Exceptând tragedia de sâmbătă, autoritățile californiene au înregistrat 22 de persoane atacate de pume începând din 1986 și trei decese, cel mai recent datând din 2004. Specie protejată în California din 1990, puma poate atinge 170 de centimetri lungime și cântări până la 75 de kilograme.

O moldoveancă a murit în atacul de la Moscova

Un cetățean al Republicii Moldova a murit în atacul terorist care a avut loc în seara zilei de 22 martie în sala de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei, capitala Federației Ruse, informează Radio Chișinău și Deschide.md.

Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe anunță că, potrivit informațiilor comunicate de Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă, se confirmă decesul unui cetățean al Republicii Moldova în atacul de vineri seară.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova nu a dezvăluit identitatea victimei, însă anterior pe mai multe canale de Telegram a apărut informația că ar fi vorba despre o femeie originară din Tighina (Bender). Născută în 1982, aceasta s-a mutat cu mama sa în Rusia, unde s-a căsătorit cu un localnic. În seara atentatului, femeia s-a dus la sala de concerte împreună cu soțul său, lăsând-o pe mama sa, fost medic-șef al Spitalului din Bender, cu cei doi copii ai săi. Atacatorii au omorât-o împreună cu soțul ei.

Mexic: Rămășițe umane carbonizate găsite în vestul țării

Rămășițe umane au fost găsite în gropi și într-un crematoriu din vestul Mexicului, potrivit AFP. În total, 25 de saci conținând oase și țesuturi carbonizate au fost descoperiți duminică în El Salto, în Jalisco, statul mexican cu cel mai mare număr de persoane dispărute (15.000 din cele aproape 100.000 de persoane înscrise oficial). „Am dat imediat peste un cuptor improvizat”, a declarat pentru AFP Indira Navarro, din cadrul colectivului Guerreros Buscadores. „Uitându-ne puțin în jur, am început să localizăm oase și bucăți de piele, carne umană arsă și un miros urât”. Cuptorul încă fumega, a spus ea. Parchetul, care este responsabil de investigarea acestor plângeri, nu și-a dat încă avizul.

În același stat Jalisco, cinci cadavre - patru bărbați și o femeie - au fost descoperite pe un drum între municipalitățile Encarnación și Lagos de Moreno. Grupurile de cercetare susțin că cartelurile de droguri și alte grupuri de crimă organizată folosesc cuptoare pentru a-și incinera victimele și a șterge orice urmă.

În octombrie, un alt grup - adesea mame care își căutau copiii - a găsit rămășițe umane într-un cuptor pe un teren viran din același stat Jalisco. Mexicul are aproape 100.000 de persoane dispărute, potrivit ultimelor cifre guvernamentale din 19 martie.

Cele mai multe dispariții au fost înregistrate după 2006, când guvernul de atunci a declarat război cartelurilor cu participarea armatei. Potrivit ONG-ului Movimiento por Nuestros (Mișcarea pentru disparuții noștri), în țară există 52.000 de cadavre neidentificate.

Jalisco este bastionul cartelului Jalisco Nueva Generación, una dintre cele mai violente organizații criminale din țară, alături de cartelul Sinaloa. În statul Sinaloa (nord-vest),  opt persoane sunt încă dispărute după ce 66 au fost răpite și 54 eliberate.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.