Politică

Posibila vizită a lui Florin Cîțu la Focșani. Culise, perspective, estimări pentru viitorul PNL Vrancea după 24 ianuarie

Ionel Sclavone
25 ian 2022 2441 vizualizări
Președintele PNL și al Senatului României, Florin Cîțu( foto stânga) împreună cu Dan Vîlceanu (foto dreapta), secretarul general al PNL și Ministru al  Investiţiilor şi Proiectelor Europene vor fi prezenți luni 24 Ianuarie 2022 la Focșani în filiala PNL Vrancea condusă de Cătălin Toma ( foto mijloc), președintele Consiliului Județean.
Președintele PNL și al Senatului României, Florin Cîțu( foto stânga) împreună cu Dan Vîlceanu (foto dreapta), secretarul general al PNL și Ministru al  Investiţiilor şi Proiectelor Europene vor fi prezenți luni 24 Ianuarie 2022 la Focșani în filiala PNL Vrancea condusă de Cătălin Toma ( foto mijloc), președintele Consiliului Județean.

Anunțată momentan pe surse, vizita lui Florin Cîțu la Focșani alături de Dan Vâlceanu, pe 24 ianuarie 2022, nu este întâmplătoare. Principalul obiectiv nu este participarea la evenimentele prilejuite de aniversarea Unirii de la 1859. Mai ales că rockerul Cîțu nu pare adeptul festivismului cu care ne-au obișnuit autoritățile locale la astfel de evenimente.

Aflat într-un declin evident de popularitate, amenințat cu revocarea din funcția de președinte PNL, Florin Cîțu vine la Focșani pentru că are nevoie de susținere. Bob cu bob, încearcă să atragă alături de el ce organizații mai poate, în contextul unei eventuale confruntări interne care se anunță pentru primăvară - vară.

În doar câteva luni de mandat în fruntea PNL, Florin Cîțu a provocat un amplu val de nemulțumire în partid. Principalul motiv este legat de cooptarea PSD la guvernare, dar și eșecul pe care l-a înregistrat în negocierile și în gestionarea relațiilor din noua coaliție. Din prim-solist în formație cu USR, PNL a ajuns băiatul care încasează castane după ceafă pentru toate eșecurile, în alianță cu PSD.

PNL a pierdut mai toate portofoliile importante – inclusiv Finanțele – în actualul guvern, dar și o mulțime de poziții de secretar de stat, directori de instituții, prefecți etc.Zilele acestea, Florin Cîțu prezenta, într-un interviu, drept un mare câștig faptul că, în alianță cu PSD, a rămas cu 18 prefecți din 22, cât avea pe vremea guvernării cu USR. El se declara mulțumit deoarece, inițial, PSD le-a oferit liberalilor doar 16 posturi de prefect.

PSD guvernează electoral

Pe de altă parte, în actualul guvern, PSD nu este dispus să fie partener, alături de PNL, și în cazul unor insuccese. Social-democrații au intrat la guvernare doar pentru a obține un câștig mai mare la alegerile din 2024. „PSD știe să guverneze”, spunea Marcel Ciolacu, președintele partidului.În nici un caz nu vor accepta să deconteze electoral criza facturilor din energie, proasta gestionare a pandemiei sau alte probleme care se prefigurează la orizont.Strategia lor este de a-și asuma reușitele, lucrurile bune care se fac, și să arunce vina pentru eșecuri asupra PNL. Cu regularitate, purtătorii de mesaj ai PSD acuză, public, greaua moștenire din ultimii doi ani (guvernarea PNL - USR).Guvernarea în noua coaliție se dovedește mult prea dificilă pentru PNL, ceea ce se vede și din sondajele de opinie. Chiar dacă dețin funcția de prim-mininstru, prin Nicolae Ciucă, cei din PNL nu se bucură de încrederea populației și se duc în jos. În vreme ce PSD se menține la o cotă ridicată de popularitate, liberalii decontează, ajungând la egalitate cu AUR. 

O pălărie mult prea mare pentru Florin Cîțu

Or, este evident că pentru Florin Cîțu pălăria de președinte al PNL este multe prea mare. Omul este total depășit de situație și habar n-are cum să gestioneze criza în care și-a băgat partidul. Mai mult, a pierdut și susținerea tuturor celor care l-au ajutat să-l bată pe Ludovic Orban. Principalii artizani ai cooptării PSD la guvernare, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan și, în primul rând, Klaus Iohannis, încep să se disocieze de el. Nici unul dintre aceștia nu se mai află alături de Florin Cîțu, așa cum se întâmpla imediat după Congresul din septembrie 2021.Iar poziția de președinte pe care o deține Florin Cîțu nu mai este în siguranță, în ciuda asigurărilor pe care le dă, că va rămâne șef până în 2025. Gruparea nemulțumiților este din ce în ce mai mare și se vorbește despre un Congres în primăvară, când PNL își va alege un alt președinte.Deja se vehiculează numele potențialilor candidați, Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova și Dan Motreanu, europarlamentar.

Acesta este contextul politic în care are loc vizita de la Focșani, de 24 ianuarie 2022. Florin Cîțu este în căutare de susținere, pentru a-și asigura funcția. Iar organizația PNL Vrancea, în starea în care se află pare tocmai bună de „păcălit”. Cu o funcție de secretar de stat, poate chiar cu poziția de prefect și promisiunea unor fonduri de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Dan Vâlceanu.

Filiala Vrancea a PNL într-un moment de dezorientare

Venirea lui Florin Cîțu la Focșani surprinde organizația locală a PNL într-un moment de dezorientare, după plecarea lui Ion Ștefan din partid. Deși, oficial, Cătălin Toma este președintele PNL, el nu a îndeplinit funcția de facto deoarece și-a cedat prerogativele de conducător, deputatului. Vedem asta acum, când a rămas singur la conducere și nu înțelege în ce direcție trebuie să-și conducă organizația. Iar această lipsă de orientare se vede și la nivelurile inferioare ale organizației, unde se așteaptă o decizie de la vârf, o directivă. Și dacă ea nu vine, fiecare membru de partid se orientează așa cum crede de cuviință.

Se spune că prin sediul PNL  Vrancea bate vântul și că singurul care mai dă pe acolo este pensionarul Georgel Constantin, secretarul general, care asigură permanența. Cei mai mulți dintre membri, care înainte umpleau sediul, sunt pe la noile locuri de muncă – primite după alegeri. Confruntați cu perspectiva unei viitoare guvernări PSD, aceștia preferă să se țină departe de partid și să atragă cât mai puțin atenția. În speranța că, astfel, se vor menține în funcții.De partea cealaltă, sunt dezamăgiții din partid, cei cărora li s-au promis funcții și locuri de muncă, dar care nu au fost recompensați în nici un fel. Lipsiți de motivația de a mai continua alături de PNL, aceștia preferă să-și vadă de propriile treburi.

PNL Vrancea are trei direcții

Putem spune, conform surselor politice, că în acest moment în PNL Vrancea sunt trei direcții (cel puțin). O dată este vorba despre fidelii lui Ion Ștefan care doresc să urmeze linia impusă de acesta: o organizație ostilă lui Florin Cîțu, fidelă lui Ludovic Orban, care la momentul oportun să facă pasul în afara partidului. Sunt oameni care nu au neapărat afinități față de PNL, cât față de Ion Ștefan; acestiua îi datorează serviciile în care au fost angajați, funcțiile pe care le-au primit și chiar statutul actual. Este vorba, în principal, de organizația PNL Focșani și de majoritatea membrilor grupului consilierilor municipali.

În al doilea rând este vorba despre oameni cărora Ion Ștefan le-a promis diferite funcții, dar față de care nu s-a ținut de cuvânt. Reprezentativ pentru aceștia este Liviu Macovei căruia i-au fost promisă funcția de viceprimar la Focșani, dar care a fost lăsat cu buzele umflate. Liviu Macovei și cei asemenea lui au văzut în alianța cu PSD o oportunitate în a-și atinge obiectivele personale. Și s-au dus pe fentă, suținând cu totul ideea unei coaliții locale PSD – PNL. Așa, cred aceștia, declarându-și adeziunea totală față de coaliția cu PSD, vor atrage atenția lui Florin Cîțu care va dispune înlăturarea fidelilor lui Ștefan și îi va promova pe ei. Doar că nu simt vremurile. Florin Cîțu și-a dat seama că a fost păcălit și că va ieși prost din coaliția cu PSD, astfel că încearcă să ia distanță.

Cea de-a treia grupare este a nehotărâților, din care face parte și Cătălin Toma. Aceștia nu l-au iubit pe Ion Ștefan dar l-au urmat deoarece au văzut că așa au procedat și ceilalți, în frunte cu președintele organizației, Cătălin Toma. Membrii acestei grupări sunt în căutarea unui nou stăpân care să le spună în ce direcție să apuce: spre Florin Cîțu, spre Ludovic Orban sau spre altcineva.Nu au ambiții, nici o viziune pe termen lung și nici inițiativă pentru a-și asuma un joc politic de anvergură. Se vor înrola în tabăra celui care îi va contacta și le va oferi ceva. Cât de puțin.În cazul de față, cel mai probabil, va fi Florin Cîțu care le va pune pe masă o funcție de secretar de stat, și promisiunea alocării unor fonduri. Și despre ei se poate spune că sunt contra-timp. Chiar dacă mai ocupă biroul de președinte din sediul central al PNL, Florin Cîțu face parte din trecutul partidului. Nici un liberal inteligent nu ar paria pe el pentru viitor. 

Ce viitor ar putea avea filiala PNL Vrancea

În concluzie, după ce au pierdut, previzibil, urmându-l pe Ion Ștefan în tabăra lui Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie 2021, PNL-iștii din Vrancea sunt pe cale să o facă din nou. Sunt șanse foarte mari ca, după 24 ianuarie 2022, Cătălin Toma și colegii săi să se alăture ultimilor rămași din echipa câștigătoare, Florin Cîțu – Dan Vîlceanu, mulțumindu-se cu multe promisiuni fără acoperire și firmiturile pe care cei doi le mai pot oferi.Organizația PNL Vrancea este slabă și derutată, fără să întrevadă o perspectivă în viitor. Ca și Florin Cîțu, a cărui vizită a fost anunțată la Focșani, Cătălin Toma este un personaj comod și neconflictual - chiar el s-a descris astfel - căruia îi lipsesc abilitățile de lider. Este învățat ca alții să-i poarte bătăliile politice, iar el să încaseze beneficiile. Nu a luptat nici pentru funcția de președinte în partid (a primit-o de-a gata, în 2016 și în 2020 - ultima oară de la Ion Ștefan), nici pentru locul de senator și nici pentru scaunul de președinte al Consiliului Județean. În partid s-a ținut sub tutela lui Ion Ștefan, fără să încerce să se impună în fața acestuia și să preia conducerea.Deși președinte al organizației, beneficiind de o imensă popularitate după ce i-a luat locul lui Marian Oprișan, Cătălin Toma nu a făcut nimic pentru a-și construi o rețea de relații politice cu liderii de la centru. Funcțiile pe care PNL Vrancea le-a primit – atât la preluarea guvernării în 2019 cât și după alegerile din 2020 – au fost împărțite doar sub formă de sinecuri, iar nu pentru ca ocupanții lor să facă ceva, să aducă un plus. Oamenii numiți, de regulă slabi și lipsiți de competență, s-au mulțumit să-și încaseze noile salarii – mult peste ceea ce câștigau înainte – și s-au închis în birouri. Ocupați cu postările pe Facebook, nu au făcut nici un efort pentru a întări și consolida organizația din care provin și nici ca să promoveze imaginea PNL Vrancea. Și nici nu se întrevede vreo schimbare în politica de promovări pentru viitorul apropiat.Din ceea ce se poate constata, la nivelul PNL Vrancea nu există niciun plan strategic care să definească viitorul organizației în următorii ani. Cătălin Toma și colegii săi nu au în vedere nici o strategie în perspectiva anului 2024. Filosofia de bază în PNL Vrancea se poate rezula într-o singură sintagmă: „Ce-o da Domnul”.

Citiți și:Florin Cîțu și Dan Vîlceanu vin pe 24 ianuarie la ziua filialei PNL Vrancea, pe care au pedepsit-o după Congres


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.