Timp Liber

VIDEO | Trupa de teatru Protha, a liceenilor din Panciu, se întoarce cu un nou premiu - Început de stagiune

Janine VADISLAV
21 oct 2019 2825 vizualizări

În perioada 11-13 octombrie 2019, la Centrul Cultural Mioveni a avut loc cea de a XVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Ludicus, la care a fost selectată şi Trupa de teatru Protha, din Panciu, cu spectacolul „Wanda” după Mihaela Mihailov şi Radu Apostol, după „O sută de rochii” de Eleanor Estes, în traducerea Laviniei Branişte.

„Ne-a plăcut romanul şi, în căutările noaste, am observat că există o dramatizare a sa în România. Cu sprijinul doamnei Tania Popa am primit acest text pentru a-l pune în scenă”, ne-a spus Cătălin Sfîrloagă, care semnează regia. Spectacolul a fost prezent în festival ca urmare a derulării în parteneriat a proiectului de promovare a educaţiei alternative prin teatru de către Primăria Panciu, Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu şi Asociaţia Protha Panciu.

„Am plecat la festival cu un spectacol, să zic aşa, fără să fi avut parte de premieră acasă. A fost o nebunie, dar ne-am dorit foarte mult să aflăm unde suntem în acest moment. Am trimis o filmare cu o parte din montare şi am fost selectaţi. 

Pot spune că suntem pe drumul cel bun, chiar dacă mai avem ceva reglaje de făcut pe alocuri, chiar dacă din cei paisprezece actori opt sunt la început de drum. Important este că noii veniţi s-au prezentat în faţa publicului, în faţa unui juriu, în concurenţă cu alte trupe foarte bune. Emoţiile lor, tracul de la debut au fost mari, dar le-au depăşit. Este un spectacol în care mai avem doar doi „veterani”, care se vor retrage după premieră, iar între aceştia şi „juniori”, care sunt majoritari, există un liant format din patru persoane, care asigură tranziţia şi continuitatea. Înainte de plecare, ghinion, unul dintre noii veniţi s-a accidentat. Ca să zic aşa, am plecat „într-un picior”, fiind forţaţi să improvizăm, ca să fie totul bine”, ne spune domnul Cătălin Sfîrloagă coordonatorul şi regizorul Trupei Protha.

- Care este mesajul spectacolului? întreb.

„Este un spectacol despre puterea de a nu mai repeta răul făcut. Am ales textul fiindcă povestea ne-a prins şi ne-a făcut să fim mai atenţi la modul în care relaţionăm cu cei de lângă noi. Am înţeles că trebuie să fim empatici şi să nu îl umilim pe cel de lângă noi prin atitudine. Este un spectacol la care îi aşteptăm deopotrivă şi pe părinţi şi pe tineri”.

- Cum a fost?

„La sfârşitul spectacolului au fost aplauze îndelungi, nu din respect, ci pentru ceea ce am făcut noi, pe scenă. Asta a însemnat că spectacolul a prins la public şi mesajul nostru a ajuns acolo unde trebuia. Altădată, înainte de vreun festival, făceam câte o repetiţie cu public pentru a avea un feed back, de data asta am mers din prima pe publicul din festival. A fost bine. De abia aşteptăm spectacolul complet, cu costume şi scenografie, mai ales că o avem alături de noi pe doamna Tania Popa. 

 

Despre spectacol, despre cartea  scrisă în 1944 ...

„De departe „Wanda” este unul dintre cele mai complete şi complexe spectacole, dedicat copiilor, tinerilor, părinţilor şi bunicilor. E un spectacol care te face să te întrebi care e atitudinea ta faţă de cei din jur, dacă relaţia cu copilul tău este una sănătoasă, dacă empatizezi cu cei din jur… şi, mai ales, ce e de făcut de acum încolo”.

Totul se petrece în jurul anului 1938, într-una din primele şcoli mixte, undeva la periferia oraşului Chicago. Wanda, o fetiţă de origine poloneză, încearcă să se adapteze în clasa, dar colegii au prejudecăţi legate de străini:

„PEGGY: Mama zice că străinii sunt mai proşti decât noi!

THOMAS: Fură toate muncile… şi tata de-asta a plecat că nu mai are unde să lucreze.

VICKY: Mama zice că trebuie să ne ferim de ei…

ALMA: Odată tata i-a bătut pe unii în port… Nişte cubanezi…

NICK: Da. Umblă cu nişte cuţite la ei. De-asta negrii n-au voie pe strada principală…

PROFESORUL: Copii, vă rog… şi bunicii sau bunicii bunicilor noştri au fost cândva străini.”

Spectacolul pune în discuţie şi alte teme, relaţia din familie, aşteptările celor din jur, nevoia de a spune ce simţi, neputinţă, marginalizare...

Proza, scrisă în 1944 de Eleonor Estes, este chiar povestea adevărată a autoarei. Ea a fost Meddie din spectacol, fetiţa care nu intervine. Să zicem tipul acela de agresor care participă şi ar vrea de fapt să nu participe şi care trăieşte drama copilului care conştientizează cât de gravă e acţiunea celorlalţi, dar care, în acelaşi timp, de frică, încearcă să se protejeze. Textul pare să se adapteze tematicilor şi realităţilor cu care se confruntă copiii şi adolescenţii de azi. Doar Maddie îşi dă seama cât de mult suferă Wanda şi îşi doreşte să-i  oprească pe colegii ei şi, în acelaş timp, se teme să nu fie ea următoarea victimă din clasă”

Din distribuţia spectacolului au făcut parte: Alexandra Ghimpu, Ştefania Burduşa, Crina Isac, Mihaela Rusu, Denisa Voicu, Daria Bulză Ciupercă, Ioana Piciorlung, Marina Boşcan, Alexandru Stan, George Cristea, Sebastian Crucianu, Robert Pahoncea şi Andrei Antoni.

Alexandra Ghimpu a avut rolul principal, Wanda.

„Wanda este o fată puternică, ambiţioasă, care pune nevoile familiei mai presus de ale ei. Povestea Wandei este tristă, dureroasă, dar reuşeşte cumva să ţină piept problemelor de la şcoală şi să meargă mai departe. Am jucat rolul Wandei, de 2 ori  şi pot spune că încep să o înţeleg din ce în ce mai bine, încercând să mă pun în pielea ei. Înainte de spectacol puteam simţi emoţiile tuturor. De fiecare dată toţi dăm ce e mai bun în noi pentru a putea exprima fiecare trăire a personajelor. Munca şi tot timpul pe care l-am dedicat punerii în scenă a acestui spectacol au fost apreciate de public. Sperăm ca la premieră să le ajungem la sufletul tuturor”, a spus Alexandra.

Tatăl Wandei a fost George Cristea, în rol secundar.

„Rolul pe care îl joc în acest spectacol este acela de tată. Un tată care încearcă să-i facă pe copii săi să uite de problemele pe care aceştia le întâmpină şi să-i ajute să treacă peste toate piedicile. Este a doua oară când joc acest spectacol şi consider că îmi este destul de uşor să înţeleg situaţia în care acesta este pus, chiar dacă nu mă confrunt cu aceste lucruri în viaţa de zi cu zi.  Aplauzele de la final, pe care le-am primit de la public, m-au cam luat prin surprindere. Era doar avanpremiera,  mai avem foarte mult de lucru la acest spectacol. Cu siguranţă vom avea multe de oferit publicului spectator.  Mesajul piesei, în viziunea mea, este acela de a nu lua parte la acţiunile de agresiune, de orice tip, asupra unor persoane diferite pe care unii le consideră inferioare şi, mai important, stoparea unui astfel de comportament”, ne-a spus George.

Ştefania Burduşa este Peggy, în rol secundar.

Peggy este fata care înclină balanţa  înspre rău, dat fiind exemplul din familia ei, unde totul era realizat într-o maniera perfectă. Pot spune că rolul acesta a fost rolul sufletului meu, pe care l-am jucat cu cel mai mare drag dintre toate personajele primite de-a lungul anilor de teatru. Am primit mereu laude pentru acest rol, deoarece am ştiut să-mi formez foarte bine personajul. Am avut mari emoţii înainte să intru pe scenă dar, când m-am văzut în reflector, am scos-o la iveală  pe Peggy, reuşind să pornesc o întreagă revoltă contra Wandei-inamica mea. Viaţa lui Peggy este criticată, dar nimeni nu ştie cât suferă ea. Nu putea zâmbi acasă, decât dacă merita, doar dacă făcea imposibilul posibil. Nu avea voie să cadă, trebuia să se ridice mereu, iar ce ziceau părinţii ei era sfânt. Şcoala era singurul ei loc unde putea fi stăpână, unde putea sta departe de neliniştea de acasă, unde putea să-i  povestească bunei ei prietene, Maddy. Peggy se lua de Wanda pentru că o deranja mirosul ei şi faptul că nu ştia să vorbească corect deşi, vedea în Wanda ceva ce ei îi lipsea, anume bunătatea.  Consider că mi se potriveşte rolul căci, pe scenă trăiesc povestea lui Peggy. După spectacol, am simţit victorie în suflet, fiind conştientă de faptul că acest rol m-a motivat să am mai multă încredere în mine.

Daria Bulză Ciupercă, la debut.

„Wanda” este o piesă cu un mesaj puternic, mă bucur nespus că am avut ocazia să joc contribuind la transmiterea acestei poveşti către public. A fost prima oară când am urcat pe scenă, a fost un sentiment nou, unic. Faptul că publicul a empatizat cu noi, că simţea trăirile pe care noi le transmiteam, a fost nemaipomenit. Aplauzele de la finalul piesei au fost cea mai plăcută răsplată pentru toată munca depusă” a spus Daria.

Un alt debutant emoţionat a fost Ioana Piciorlung.

„Repetiţiile alături de ceilalţi membrii din trupă m-au ajutat să înţeleg ce se întâmplă cu adevărat la pregătirea unui  spectacol, cât de mult trebuie să munceşti pentru a realiza ceea ce îţi propui. Pentru mine „Wanda” nu este doar un simplu spectacol, este o lecţie de viaţă din care am învăţat ceva nou şi sunt extrem de mulţumită că am avut ocazia să fac parte din acest proiect.

Juriul festivalului, format, la această ediţie, din actriţa Lorena Luchian, preşedintele juriului, actriţa Iulia Verde?  şi  regizorul Laurenţiu Tudor, a acordat Trupei Protha - pentru spectacolul prezentat -  premiul al III-lea, iar lui George Cristea premiul pentru interpretare rol masculin secundar. Premiera spectacolului va avea loc pe data de 22 noiembrie 2019, ora 19, la Teatrul „Mr. Ghe. Pastia”, din Focşani. La premieră costumele şi scenografia spectacolului vor fi asigurate de către doamna Tania Popa, actriţă la Teatrul Naţional Bucureşti. ( Janine VADISLAV 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.