Timp Liber

Sărbătoare în Parcul natural Putna

Janine VADISLAV
3 sep 2017 3575 vizualizări

A fost petrecere mare  sâmbătă, 2 septembrie 2017 când a fost sărbătorită Ziua Parcului Natural Putna, Vrancea, editia I. Turişti de pretutindeni, aflaţi în zonă, au venit  să petreacă alături de vrânceni, să admire frumuseţile naturii, dar şi pe cele create de om. De maximă apreciere s-a bucurat  portul popular pus în valoare de  costumele tradiţionale din zonă, expuse la intrarea în Cheile Tişitei, dar şi obiectele de artă sculptate în lemnul adunat din pădure, expoziţia caricaturistului Constantin Pavel, fosilele descoperite în zonă şi, nu în ultimul rând, gulaşul gustos gătit  mai ceva ca la mama acasă.

 

Dacă nu aţi aflat încă, Rezervaţia Tişita, unde s-a desfăşurat evenimentul, datorită caracterului complex al  cadrului natural  are o deosebita importanţă  geologică- geomorfologică - floristică şi faunistică. De astă dată a servit drept  decor  desfăşurării, timp de o zi, a  Zilei Naţionale a Parcului Natural Putna. Oaspeţii au sosit dis de dimineaţă şi nu s-au mai dat duşi. Au avut ce vedea, ce admira, bucurându-se de fiecare moment al zilei.

 

La intrare, oaspeţii  au fost „întâmpinaţi” de celebrele caricaturi ale celebrului Constantin Pavel, singurul vrâncean premiat  pe tot mapamondul.

„Mi-am dorit să fac o expoziţie în Lepşa,  „Salon  de Caricaturi - Umor Montan”.  Am discutat cu domnul  Gabriel Burghelea acum 2-3 ani, dar abia acum s-a concretizat  proiectul când  mi-a spus, „Trecem la fapte!”  Acesta este rezultatul. Mi-a plăcut enorm ideea.  Aşa cum arată, expoziţia este departe de a fi conformă unor rigori. În schimb nu mi-aş fi putut dori o ambianţă mai frumoasă şi mai liniştită decât decorul  splendid din Cheile Tişiţei. Am expus un număr de  40 de caricaturi din arhiva mea, jumătate umor pur şi simplu, jumătate cu idei care provoacă privitorul la meditaţie. Sunt lucrări la care  ţin foarte  mult”, ne-a spus  artistul caricaturist Constantin Pavel.

 

Ca iubitor al artei, inginerul Gabriel Burghelea a ţinut să adauge câteva cuvinte.

„În faţa fiecărui tablou, în faţa fiecărui desen al domniei sale,  eşti nevoit  la un moment dat să zâmbeşti... Apoi o undă de tristeţe  umbreşte zâmbetul  care conştientizează  profunzimea ideii.  Sunt un mare admirator  al acestui gen şi al creatorului care reuşeşte să materializeze  ideea în desen...”  

 

Luat cu asalt a fost şi standul  unde  portul popular străvechi a fost admirat  de fiecare vizitator în parte.  Aici au fost  expuse  câteva piese valoroase ale portului străvechi, specific comunei Bârseşti, donate de o doamna cu suflet mare, Lenuţa Buşilă.

„Dumneaei  a vrut neapărat să le doneze, să facă parte din colecţia „Odaia Mariei”, din Lepşa. Eu sunt foarte mândră de ce am reuşit să adun, şi tot mai caut...”

 

-  Ce înseamnă portul popular pentru dumneavoastră? întreb.

 

„Este o mândrie, o bucurie enormă când mai găsesc  o ie, o fotă, un ilic... Mă bucur că mai sunt persoane care   le   conservă şi le apreciază la fel de mult ca şi mine”, ne-a spus profesor Maria Militaru, din Lepşa.

 

Turiştii au  zăbovit şi la standul  sculptorului local Simion Baciu, din Tulnici.

„De mic copil mi-a plăcut să sculptez, doar în lemn  rupt de vânt din arbori, adus de ape,  găsit în lungile plimbări făcute prin pădurile din jur. Încerc să nu schimb   „ideea” oferită de bucata de lemn,  doar subliniez din cuţit anumite linii. Lemnul „vorbeşte” de la sine, trebuie doar să-l asculţi. E prima mea expoziţie aici şi m-am bucurat să văd ca oamenilor le place...”

 

- Cum vă simţiţi la eveniment?

 

„Mă simt bine, este foarte frumos. Fiecare are ocazia  să vadă  ceva nou, să înveţe ceva nou”, ne-a mai spus sculptorul Simion Baciu.

 

Printre cei veniţi să admire, să respire un aer ozonat, să -si întâlnească prietenii , ori rudele, să se bucure de ziua minunată, s-a aflat si Aurel Boţu, primarul comunei Tulnici.

„E foarte bine! Ne dorim ca Ziua Naţională a Parcului Natural Putna să devină de acum tradiţie. E un bun prilej  să ne cunoaştem mai bine,  să interacţionăm cu turiştii, să facem cunoscute tradiţiile noastre, frumuseţea zonei,  portul popular şi artiştii locali, să promovăm zona”, ne-a spus, primarul, încântat de atmosfera care a animat întreaga zi.”Îmi doresc o mai strânsă colaborare cu Parcul, să facem proiecte, să aducem bani europeni  pentru dezvoltarea turismului în acest adevărat colţ de rai”.a mai completat Aurel Boţu

 

Iubitorii de inedit, au putut admira  peştii fosili din Groapa cu Pini, o rezervație care separă Pânza marginală a Flişului Oligocen de Depresiunea Vrancei și Subcarpaţii interni ai Curburii.

 

„Cu ocazia Zilei Parcului  am organizat o expoziţie amplă, pe diverse teme, una dintre ele fiind despre fosilele de peşti, care sunt luate din rezervaţia  Naturală Groapa cu Pini. Sunt  perfecte si se disting uşor cu ochiul liber. Cei mai mulţi dintre noi nu vedem aşa ceva în fiecare zi. Toţi sunt curioşi...”

 

- Cum e? întreb.

„Spre deliciul publicului  şi satisfacţia noastră, lucrurile au decurs aşa  cum ne-am dorit. Sperăm ca acest eveniment să devină obişnuinţă, astfel încât turiştii să aibă un moment de relaxare deosebit”, ne-a spus Ion Militaru, directorul Parcului Natural Putna.

 

A fost o zi minunată, aşteptăm cu nerăbdare ziua de 2 septembrie 2018.

 ( Janine  VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.