Sport

Scandal uriaș pe dreptul de joc al baschetbalistului focșănean David Antonescu, recent transferat în Spania

Ziarul de Vrancea
5 oct 2021 3160 vizualizări

După ce la finalul lunii august transferul în Spania al focșăneanului David Antonescu, unul dintre cele mai mari talente ale baschetului românesc a fost prezentat ca un mare succes, inclusiv al clubului la care sportivul vrâncean a jucat, la o lună și câteva zile de la această știre izbucnește, iată, un mega scandal. Deoarece talentatul baschetbalist nu are nici acum drept de joc. Pentru un sportiv de performanță de valoarea și la vârsta focșăneanului David Antonescu, acest lucru reprezintă pe lângă o frână în cariera sa - efect cu care n-ar trebui să se joace nimeni - și o uriașă nedreptate. S-a ajuns ca în disputa dintre mama baschetbalistului, care susține că dreptul de joc al fiului său în Spania trebuie acordat, conform reglementărilor în vigoare, rapid și fără vreo plată către CSM Focșani 2007 (n.r. clubul de la care a plecat David Antonescu) și fostul antrenor al sportivului, care susține contrariul, să se apeleze pentru a fi tranșată inclusiv la Federația Internațională de Baschet Amatori(FIBA). Solicitarea de rezolvare a dreptului de joc al baschetbalistului focșănean David Antonescu în Spania ar putea fi rezolvată, se pare, pe această cale. Ziarul de Vrancea prezintă în continuare punctele de vedere referitoare această realitate - că baschetbalistul focșănean David Antonescu recent transferat în Spania nu are nici acum drept de joc-  atât al mamei sportivului, Claudia Antonescu, cât și al fostului antrenor al acestuia, Mihai Petruț.

 

”UNDE-I LEGE, NU-I TOCMEALĂ ... DAR LA FOCȘANI ESTE!

Spune regulamentul FRB (Federația Română de Baschet) că, la transferul unui junior la un alt club, trebuie plătită clubului inițial o taxă de formare, între cluburile din România! David a plecat la Betis Sevilla Spania, deci nu se aplică taxa. A, ba da! Pentru că așa dorește domnul antrenor Petruț Mihai! (că altfel nu semnează scrisoarea de eliberare. "Letter of clearance" )Cât dorește domnul antrenor sa fie valoarea taxei de formare? „Să se plătească grila, nu vreau nimic mai mult! 3000 de euro!" Eu, om cu spirit juridic și cu respect pentru regulamente și lege, merg la site-ul FRB, verific grila de evaluare a jucătorilor juniori și aflu că al meu, născut in 2004, valorează...1000 de euro sau dacă iau in calcul că el, mititelul, mereu a depășit orice grilă si orice șablon și orice măsură la propriu și la figurat, mă uit la maximul grilei si descopăr 1500 de euro. Clar! David nu doar pentru mine face cât doi sau chiar cât trei, ci și pentru domnul antrenor care dorește o grilă, dar să fie 3000 de euro!

„Dl. Antrenor, să stăm strâmb și să gândim drept: pe ce vă bazați când cereți asta? Răspuns: pe 8 ani de transpirat in sala de antrenament" Ar fi fost culmea să transpirați la bibliotecă. In fișa postului scrie antrenor de baschet. Ați fost plătit pentru munca depusă. Ați lucrat cu maximă pricepere și entuziasm. Așa și copiii! Unul mai mic (de vârstă) și mai ambițios a adus numai beneficii clubului și echipei. Nu exista statistică la meciurile oficiale ale clubului care să nu-l arate la maxim de eficiență sau de puncte, nu există convocare la echipa națională unde să nu onoreze la cel mai înalt nivel numele clubului, nu există meci in care să nu se remarce cel putin in top trei al jucătorilor, a fost in Final4 cu echipa la U16, dar si in Best5 Național individual la U16, a fost campion național cu echipa la U18 dar si in Best5 Național ca si performanță individuală. Publicațiile de specialitate il știu, oamenii de baschet il știu, performanțele lui au contribuit la poziția pe care LPS Focșani o are pe lista cluburilor de juniori de valoare. Aș zice că și-a plătit formarea! A avut un antrenor foarte bun și chiar dacă sala de antrenament era neîncălzită iarna și supraîncălzită vara...a fost suportabil, chiar dacă antrenamentele de atletism trebuiau plătite și sala de atletism este insalubră, chiar dacă el n-a fost elev la LPS nicio zi (deci clubul nu s-a ocupat de formarea lui școlară cum zice regulamentul FIBA), chiar dacă...

Regulamentul FRB spune ca primul club de seniori la care va juca juniorul va plăti către clubul unde s-a format, taxa de formare. Pfff bine că nu trebuie s-o plătească mama. Deci a avut copilul contract cu CSM 2007 Focșani? A avut! Câți ani? 2 ani! A plătit CSM 2007 către LPS Focșani grila? N-a plătit! Păi de ceee? Păi uite așa vor ei! Vorba cântecului ...era un cântec cu replica asta bună.

Deci nu există grilă de 3000 de euro, nu există taxă de formare după doi ani de contract la seniori, nu există „investiție" în copil ci doar antrenamente, deplasări, cazări și mese la competiții din bani publici (LPS este cu finanțare de la Ministerul Educației și de la Ministerul Sportului), nu există un contract în desfășurare (contractul cu CSM 2007 s-a încheiat la 30.05.2021).

Există însă un jucător talentat care a dat „clubului-mamă" ore de muncă, rezultate peste așteptări, publicitate gratuită, care NU POATE juca în meciurile oficiale de la noul club cu care are contract pentru că dl antrenor Mihai Petrut dorește „să-l vândă" clubului spaniol. Nu scrie nicăieri în niciun regulament FRB sau FIBA că există această posibilitate, dar cine nu mai e cu noi, trebuie să plătească „dezertarea”!

https://www.frbaschet.ro/.../24-Taxa%20de%20Formare.pdf

https://www.frbaschet.ro/.../25-Grila%20de%20Trasnfer...

http://www.fiba.basketball/.../4-INTERNATIONAL-TRANSFERS...

CSM Focșani 2007 oficial”- Claudia Antonescu

La această postare a mamei baschetbalistului focșănean , pe contul său de facebook, Claudia Antonescu au  fost postate peste 100 de comentarii printre care și mai multe ale fostului antrenor Mihai Petruț al sportivului transferat în Spania. În aceste comentarii profesorul Petruț își susține punctul de vedere și-l consideră vinovat pe agentul firmei care a perfectat transferul baschetbalistului focșănean David Antonescu în Spania. În mai multe din comentariile postate intervine și mama lui David,  Claudia  Antonescu cu argumente prin care-și susține punctul de vedere din postarea inițială. Publicăm în continuare câteva din aceste comentarii:

G.O. :”E strigător la cer. Să sabotezi un sportiv doar pentru ca îți imaginezi cum or să curgă banii spre tine, mi se pare îngrozitor.”

Mihai Petruț,fostul antrenor al baschetbalistului focșănean David Antonescu transferat în Spania:”Dacă legea spune ca nu trebuie sa plătească nimic clubul din Spania atunci de ce nu joacă??? Nu joacă pentru că legea spune că acel club trebuie să plătească!!! Asta este recunoștința părinților pentru toți anii în care s-a investit în copilul lor de către club, de către antrenorii LPS și CSM sunt ambele cluburi finanțate de Primărie, de aceea nu s-a plătit grila de la CSM la LPS, pentru că nu ar fi avut nicio logică. De fapt copilul nu a fost niciodată transferat la CSM, doar că am dorit să îi facem un contract prin care să îi fie răsplătită munca. Deci încă o dată am venit în sprijinul copilului. Eu cred că mi-am făcut complet datoria față de acest copil, pe care nu vreau să îl vând nicăieri, că nu este al meu. Doar că, repet: legea spune că are nevoie de delegare de la clubul care l-a format, iar cu modica sumă de 3 000 € după 8 ani de investiții în acest jucător, dorim să oferim unei grupe de copii un rând de echipament.”

G.O.:”Pentru că până se pronunță FIBA dacă e corect sau nu, nu poate juca! NU e clar? FIBA analizează dacă cererea are temei. Cum să joace când nu există scrisoarea de eliberare? Presupun că acest jucator v-a adus și beneficii după cei 8 ani în care ziceți că ați investit în el. Și presupun că aveți o explicație pentru 3000 de euro. Nu v-a venit așa, prin somn...și presupun că știți că legea aia care e de fapt un Regulament, zice și că 10 la sută din taxă trebuia să mearga la Federația Română de Baschet(FRB)...”

Claudia Antonescu, mama baschetbalistul focșănean David Antonescu recent transferat în Spania:”Petrut Mihai investiția este făcută din bani publici! Este dreptul fiecărui copil din România să practice un sport. Oare ce face clubul cu jucătorii în care „investește" și nu poate să- si recupereze banii? Oare dacă nu era David rămâneau micii baschetbalisti fără echipamente? Oare.de ce nu vă întrebați câți copii din cei ce vin acum la baschet vin ca urmare a exemplului lui David și a colegilor lui de echipa??

Sau poate vorbim despre sponsorizările aduse la echipă? Sponsorii au contrihuit în baza legii sponsorizării și pentru bunăstarea copiilor.

În ceea ce privește contractul pentru munca lui, să murim de ras amândoi (eu și cu dvs) ...când s-au făcut publice valorile contractelor baschetbalistilor am văzut și noi că David avea cel mai mic contract. Erau juniori mult mai valoroși cu contracte mai mari... csf”

Mihai Petruț,fostul antrenor al baschetbalistului focșănean David Antonescu transferat în Spania: ”David a fost cel mai mic junior din LNBM și a avut un contract corect.

Lucrurile sunt extrem de clare, cluburile de stat investesc în copii iar regulamentul spune că atunci când pleacă la alt club acela trebuie sa plătească un drept de formare. Repet, nu eu cer acei bani ci clubul prin lege. Banii nu vin la mine ci la club și am să fac dovada că se vor investi acei bani în copii. Dacă David a făcut pasul către un club serios și care îl dorea, 3000 € ar trebui să nu reprezinte nicio problemă pentru clubul respectiv.”

G.O.:”Petrut Mihai Mai întâi trebuie să îi primiți...Și dacă FIBA zice că nu aveți dreptul, plătiți statul pe bancă al lui David tot 3000 de euro?

Mihai Petruț, fostul antrenor al baschetbalistului focșănean David Antonescu transferat în Spania: „Doamnă nu vă pricepeți și nu intru în polemică cu dumneavoastră. Dacă FIBA considera că nu avem dreptul îi dădea drept de joc fără să ne întrebe.”

G.O.:”Antonescu Claudia Păi dacă era așa valoros, cum de primea bani mai puțini? Când trebuia să fie plătit, era mic, atâta merita, dar când trebuie să plece e valoros...”

Claudia Antonescu, mama baschetbalistul focșănean David Antonescu recent transferat în Spania:”Petrut Mihai offf amestecăm lucrurile. Clubul e enervant de serios și de profesionist ca să zic așa ...Plătește doar ce scrie in contract. Și asta nu scrie. Este o chestiune de Regulament și principiu. Nu ne dă nimeni ceva din milă sau din considerente de omenie și ajutor pentru club. Nu se justifică cererea conf. Regulamentului nici dacă cerem de la un club bogat nici de la un club sărac.”

G.O.:”Petrut Mihai Poate nu mă pricep la baschet, dar știu să citesc regulamente. Nu avea cum să dea până nu judeca speța.”

Claudia Antonescu, mama baschetbalistul focșănean David Antonescu recent transferat în Spania:G.O.misterioase căile contractelor la CSM Focșani 2007 oficial

G.O.:”Antonescu Claudia Poate de asta atâta secretomanie..”

Mihai Petruț,fostul antrenor al baschetbalistului focșănean David Antonescu transferat în Spania:”Antonescu Claudia Unde este misterul și secretomania vis a vis de contracte, Claudia? Ai contractul lui David în casă, nu e ascuns în vreun birou pe undeva! Foarte urât sa faci asemenea acuzații! Acuză-l pe cel care este cu adevărat vinovat de situația asta și pe care îl cunosti de doar câteva luni și care nu a făcut nimic pentru David. Nu arunca cu noroi în oamenii care au făcut tot ce au putut mai bine ca David să ajungă ce este azi. Recunoaște ca ați fost păcăliți de acel agent care l-a „vândut “ pe David acolo, care v-a ascuns faptul că și clubul care l-a format are dreptul LEGAL la o compensație pentru tot ce a făcut pentru sportiv. Așa că dacă vrei să fii corectă, îndreaptă-ți atenția spre agentul care te-a adus în situația asta. ”

G.B.G.:”Cum ar merge acum un audit financiar !!!! Să se facă lumină ”

Mihai Petruț,fostul antrenor al baschetbalistului focșănean David Antonescu transferat în Spania: „G.B.G.Daaa! Uite la asta nu ne am gândit!?Tocmai când voiam să dăm dezlegare gratis m-ați luminat! Dacă vine un audit financiar și întreabă cum de am dat drumul gratis celui mai bun produs al clubului din ultimii ani și în Spania?Trebuie să ne mai gândim, să nu facem vreo ilegalitate.Bravo!

Claudia Antonescu, mama baschetbalistul focșănean David Antonescu recent transferat în Spania: „N- am zis eu bine că nu citeste NIMENI regulamentul? Mă întreb dl director de la LPS, prof Crăciun Sergiu s-o fi adresat vreunui jurist când a răspuns cererii de la Federația spaniolă? Avem jurist la IȘJ, avem jurist la FRB, avem jurist la CSM....nu trebuie să fim toți experți la toate.”

Mihai Petruț,fostul antrenor al baschetbalistului focșănean David Antonescu transferat în Spania:”Antonescu Claudia Ce regulamente, Claudia? Ce juriști? Clubul a fost întrebat oficial de FIBA ce pretenții avem. Dovadă că solicitarea noastră este cât se poate de corectă și pertinentă FIBA a trimis imediat răspuns și a cerut până pe 7 Octombrie clubul Betis să ne contacteze pentru a rezolva situația. Numai că aici e problema, clubul nu ne va contacta niciodată pentru că agentul care l-a dus pe David acolo a asigurat acel club că nu va fi nicio problemă cu cartea verde, pentru că știa că se va ajunge aici. Vă va face să puneți presiune pe club să-și dea acordul fără pretenții. Ai intrat în jocul lui și ai decis să arunci cu vorbe urâte în noi. Dezamăgitor!!! Mai ales că știi foarte bune câte eforturi s-au făcut pentru David.”

Claudia Antonescu, mama baschetbalistul focșănean David Antonescu recent transferat în Spania:”Petrut Mihai FIBA face o distincție clară între scrisoarea de clearance și taxa de formare. Scrisoarea nu trebuie să fie condiționată decât de abateri disciplinare, sancțiuni, suspendări. (pct. 44 si 46 din regulament). Chiar clar spune că scrisoarea NU TREBUIE SĂ FIE BLOCATĂ DE DISPUTE FINANCIARE! Compensația de care vorbești o va decide FIBA după ce va analiza documentele doveditoare ale formării. Dreptul de joc e una și taxa de formarea e alta. De asta fac apel la jurist. Am spus și o repet. Suntem fiecare subiectivi pe câte un aspect și de aia trebuie o terță autoritate să decidă. Nu arunc cu noroi în nimeni. Fac doar apel la dreptul lui David de joc. Când voi spune că i-a lipsit lui David ceva cât timp a jucat la Focșani, atunci vom discuta despre ce s- a făcut! Am spus permanent oricui m- a întrebat și chiar când nu m-a întrebat cât au fost de norocoși copiii ăștia. Acum discuția e alta. Nu putem să amestecăm dreptul de joc cu ce s-a făcut permanent pentru sportivi. Trebuie luate pe rând. Ăsta e singurul reproș. Dacă le amestecăm arată a șantaj. Adică decizia FIBA pentru taxa de formare e executorie. David trebuie să primească scrisoarea de eliberare care vorbește despre conduita lui sportivă și când FIBA zice taxa de formare este un catralion de lei, noi vom plăti taxa decisă.”

D.S.:”Wow...fără cuvinte...în loc să se mândrească ca au dat un asemenea jucător...ei vor să-i taie aripile...niste comuniști!”

M.C.:”Să zicem că eu sunt unul care poate fi considerat că vorbește în cunoștință de cauză...

Încă nu-mi vine să cred ceea ce am citit și mă abțin să comentez despre ceva care aproape că anulează frumusețea absolută a poveștii sportive (și nu numai) a unui grup de copii (și nu numai).(Încă) un copil care se află la câteva mii de km de casă nu poate să se bucure de succesul oferit de talentul și munca de până acum din cauza unei sume de 3000 euro. Propun o colectă de la toți cei care cunosc întreaga poveste și în felul ăsta putem îngropa ridicolul situației. Dacă se vor găsi zece sufletiști care plătească, să zicem, câte 300 euro se poate strânge foarte repede suma. Eu mă ofer sa deschid lista.”

Mihai Petruț,fostul antrenor al baschetbalistului focșănean David Antonescu transferat în Spania: „M.C.Nu este vorba despre asta Marius. Nu o să lăsam copilul să sufere. O să îi dăm drumul, dar am vrut să arăt că părinții și copilul au fost pacăliți de un agent și asmuțiți împotriva mea și a clubului, iar ei au înghițit asta și au făcut aceasta acțiune care nu le face onoare. De aia era o sumă modică. Pentru că 3000 € pentru un club ca Betis nu reprezintă nimic. Dar dacă părinții se luptă sa dovedească, că valoarea lui David este 0, va pleca pe 0 lei.”

Citiți și:VIDEO | Focșăneanul David Antonescu, unul dintre cele mai mari talente ale baschetului românesc, pleacă în Spania;

Articolele publicate în Ziarul de Vrancea în ultimii ani despre baschetbalistul focșănean David Antonescu pot fi recitite accesând titlurile alăturate:

David Antonescu a fost cel mai bun marcator al lui CSM Focșani în meciul cu U-BT Cluj-Napoca;

Naționala U18 de baschet masculin a României, din care face parte sportivul focșănean David Antonescu, a plecat în Slovacia;

Baschetbalistul focșănean David Antonescu, în vârstă de 16 ani, la cea mai bună prestație a carierei;

Focșăneanul David Antonescu, prestații deosebite în naționala de baschet juniori a României, în meciurile cu Macedonia de Nord și Bulgaria


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.