Social

VIDEO + Foto | Ce se întâmplă cu bunicii vrânceni când banul pare să cântărească mai mult decât omenia şi grija pentru cei aflaţi în nevoi 

Janine VADISLAV
15 iul 2023 2645 vizualizări

Azilul groazei din Vrancea”, aşa a numit prefectul Nicuşor Halici Căminul de Bătrâni din comuna Vârteşcoiu, în momentul în care a ajuns, miercuri 12 iulie 2023, împreună cu o echipă mixtă de control formată din IPJ, ISU, ITM, DSP, DSV, OPC, AJPIS la această locaţie neautorizată. În „Casa Bavareză”, cum este denumit acest cămin, coordonat de preşedintele de la Crucea Roşie Vrancea, sunt în jur de 46 de persoane cărora, deşi plătesc o sumă mare de bani pentru casă şi masă, nu li se asigură condiţii de trai şi de îngrijire. Lucrul acesta nu se întâmplă de ieri, de azi, ci de peste 16 ani, una dintre angajatele de aici având o vechime de 17 ani. Prefectului Nicuşor Halici nu i-a venit să creadă că se poate aşa ceva, că persoane în vârstă, cu probleme de sănătate, aflate departe de familiile lor, cărora le duc dorul, pot fi tratate astfel.

Constatarea este una terifiantă şi nu exagerez cu absolut nimic. O să vedeţi în ce condiţii inumane sunt ţinuţi. N-aş fi crezut că în Vrancea se întâmplă aşa ceva, că Vrancea va face parte din această categorie negativă. Sunt bunicii, părinţi de-ai semenilor noştri, care trăiesc unii peste alţii aproape, 5 oameni, 6 oameni într-o cameră de 3/4, de 4/5. În această locaţie au fost identificate în jur de 46 persoane, în 2 case care nu sunt autorizate cu absolut nici un aviz al unei instituţii. Am văzut destule lucruri, dar nu credeam  că voi trăi cu adevărat aşa ceva”spune prefectul de Vrancea, Nicușor Halici.

În aceste zile, peste 40 de centre au fost verificate în Vrancea, dar cel care a îngrozit echipele venite în control a fost Centrul de Bătrâni din comuna Vârteşcoiu. Dormitoare mici, fără spaţiu corespunzător între paturi, bucătăria mică, unde nu se poate găti pentru că nu are plintă, un depozit improvizat unde sunt aruncate de-a valma diferite materiale care ar fi urmat, probabil, să fie folosite pentru amenajarea unei alte case, care să găzduiască bătrâni cu dizabilităţi, cu boli grave, sau cu copii plecaţi la muncă, în străinătate.

„În bucătărie am găsit mucegai, produse expirate, produse care nu stau în frigidere. Sunt 2 frigidere care au şi medicamente, unele dintre ele expirate. DSP-ul deja le-a confiscat şi le-a trimis  spre distrugere.”

Persoana care coordonează acest centru este plecată din localitate, aşa că, echipele se văd nevoite să aştepte pentru a li se pune la dispoziţie documentele acestei locaţii.

Aici sunt contracte de închiriere a spaţiului, de către fiecare persoană aflată aici.3000 lei, trebuia să plătească fiecare pentru un pat şi mâncare. Condiţiile le-aţi văzut, nu vorbim de lipsa plintei, nu vorbim de chiuvetă insalubră, nu vorbim de faptul că toate bateriile  sanitare sunt degradate şi purtătoare de microbi...”, mai spune prefectul Nicuşor Halici.

În ceea ce cred că este cămara, este o dezordine de nedescris, nici nu se poate intra. Portocale mucegăite stau pe duşumea, lucruri într-o stare avansată de degradare, un coş cu sprayuri şi peste ele navetele cu pâine. Directorul  AJPIS Vrancea recunoaşte că acest loc nu este unul bun de recomandat persoanelor vârstnice, unde să-şi petreacă, poate, ultima parte a vieţii.

Şocul, pentru mine, a fost faptul că autorităţile locale ale UAT-ului, nu au ştiut de această locaţie şi nu ne-au adus la cunoştinţă. Eu, personal, nu am ştiut, astăzi este prima oară când ajung aici. Locaţia este nelicenţiată şi vom lua măsurile necesare”, spune domnul Marius Hurmuzache, directorul AJPIS Vrancea.

Prefectul Nicușor Halici  a fost şocat şi de felul cum erau hrănite persoanele vârstnice de aici.

Când am ajuns aici, se pregăteau să servească prânzul, dar condiţiile, mai ales de preparare, nu pot fi descrise. N-am putut să lăsăm să se servească aşa ceva la masă. Am solicitat colegilor să găsească o firmă de catering, care poate da 50 de porţii, pe care le vom plăti noi. Cu directorul Spitalului Judeţean „Sf. Pantelimon”  se discută posibilitatea  de a-i re loca pe rezidenţi acolo, unde vor fi şi evaluaţi de către personalul medical. După care, împreună cu aparţinătorii, să se decidă în ce unităţi autorizate, unde mai sunt locuri, să fie duşi.”

Şi directorul AJPIS Vrancea  a luat o decizie, „Vom proceda la întocmirea unui proces verbal de contravenţie, care va scoate în evidenţă faptul că această locaţie este ne licenţiată”, a spus domnul Marius Hurmuzache.

Deşi foarte bolnavi, unii dintre ei imobilizaţi la pat, privind fix tavanul, rezidenţii au dorit să stea de vorbă cu noi.

- Cum vă simţiţi aici? întreb.

E bine, potrivit...”, răspunde un asistat.

- De cât timp sunteţi aici” întreb o doamnă.

Nu mai ştiu..., am un an, da..., cam aşa.

- Ce v-a plăcut mai mult aici? întreb

Să plec acasă, să fac eu mâncarea mea, să fiu cu omu meu, să mătur eu, să fac eu, să stau în casa mea. Să-mi pui un cuib de fasole, să-mi pui un cuib de cartofi...”.

- Ce vă place să mâncaţi? întreb

Orice mâncare, să fie ca lumea. În fasole tăiam ceapă, morcov, puneam pătrunjel, puneam tot ce trebuie.”

Bunicuţa extrem de prietenoasă şi dornică de un taifas cum avea acasă cu vecinele ei, spune că în cămin este bine pentru cei care sunt singuri pe lume, nu pentru cei care mai au o familie.

Pentru mine, care am copii şi am şi om nu-i bine”.

- Vă este dor de casă? întreb

De casă şi de muncă. Eu puneam mâncarea pe aragaz şi lucrul era în gât, făceam ciorapi, făceam flanele...

Visul nu costă bani şi nici aievea nu trebuie să fie. Dar, pentru bunicuţa care mi-a plăcut din prima clipă, situaţia nu este roz, mai mult, lumea ei nu va mai fi niciodată ce-a fost...

Dacă unii mai speră să ajungă acasă, pentru bătrânul ţintuit la pat, departe de familie, fără prieteni, este ultima staţie. Nu pare să-i pară rău pentru aceste clipe, petrecute aici, răspunsul dumnealui, când îl întreb „ce mai face”, este scurt şi foarte dureros, aş putea spune cumplit, „aştept să mor”. Mă întreb, cum s-a ajuns la aşa ceva şi de ce am senzaţia că nimeni nu va fi tras la răspundere pentru vieţile care se încheie în astfel de condiţii?

O veste bună, primul care s-a oferit să ajute a fost Spitalul Judeţean „Sfântul Pantelimon” din Focşani, unde vor fi relocaţi rezidenţii acestui cămin, pentru a rezolva cea mai urgentă problemă, cea a asigurării hranei, dar şi pentru a fi evaluaţi şi ajutaţi de către personalul medical. (Janine VADISLAV)

Citiți și:VIDEO & FOTO | „Azilul groazei din Vrancea!”;

VIDEO | Știrea despre centrul rezidențial de la Vârteșcoiu închis de autorități, difuzată la TVR


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.