Social

Un adolescent al timpurilor noastre, din satul vrâncean Mărăcini, comuna Chiojdeni, are nevoie de ajutor!

Janine VADISLAV
20 mai 2018 15303 vizualizări

Supus vremurilor.

Un adolescent de 13 ani, din satul vrâncean Mărăcini, cel mai bun din clasa lui - în care majoritatea elevilor au medii peste 7 - şi unul dintre cei mai buni din şcoala, are nevoie de ajutor. Aşa cum spune dirigintele lui, este un elev deosebit din toate punctele de vedere, toate materiile îi plac şi la toate are 10, dar limba româna este - de departe - preferata lui. Deşi are o vârstă fragedă, ştie deja ce doreşte să facă în viaţă, dar situaţia financiară de acasă nu-l ajută nici să viseze măcar. Copilul suferă la gândul că ar putea fi nevoit să abandoneze şcoala şi să îngroaşe rândul celor nevoiţi să aştepte ajutorul social, într-o vreme în care „nici ajutorul social nu mai e ce-a fost odată!”. În anul şcolar 2017-2018, la Şcoala Gimnazială din comuna Chiojdeni, 17 elevi au abandonat şcoala, toţi provenind din familii sărace.

Elev de nota 10

Viorel Buta a prins drag de carte înainte de a merge la şcoala. Cu doi fraţi mai mari, care începuseră deja şcoala, în loc să se joace, Viorel se uita la pozele din cărţile lor, apoi a început să silabisească, aşa că - în clasa I-a  i-a  fost uşor. La şcoală nu s-a mulţumit doar cu atât, era curios să citească şi altceva, să-şi îmbogăţească cunoştinţele. Curiozitatea şi dorinţa de a şti mai mult, a atras atenţia  profesorului de limba română, care a început să-i spună ce să citească, cum să citească, să facă el însuşi mici compuneri, să-şi îmbogăţească vocabularul..

- Ce sfat ţi-a dat domnul profesor?  întreb.

„Să citesc mai mult, să scriu, să exersez în plus...

- Şi?

„Cred că a făcut foarte bine că m-a sfătuit....”

- Ce notă ai la limba română?

„10!” , spune Viorel, mândru de rezultatele sale.  

Îi place Eminescu, dar citeşte şi povestiri de Ion Creangă, Ioan Slavici, povestirile lui Al Brătescu - Voineşti, basme şi legende, care i-au plăcut întotdeauna. Nu înainte însă de a-şi pregăti temele pentru a doua zi.

„Când vine de la şcoală, câteodată nici nu mănâncă şi îşi face temele. Scrie, învaţă, apoi se duce şi el un pic la joacă, dar pe primul loc e asta, temele”, spune  Anişoara Buta, mama lui Viorel.

Părinţii spun că i-a fost tot timpul uşor să înveţe, iar rezultatele obţinute i-a uimit şi pe ei, oameni simpli, fără multă şcoală. Din clasa I şi până acum ( şi la finele  acestui an va fi la fel), Viorel a luat doar premiul I. Clasa este una foarte bună, majoritatea colegilor lui având medii peste 7.  Dar el este vârful!

- I-aţi arătat  vreodată ce să facă, cum să facă?

„Nu, niciodată”, spune mama băiatului.

- Aţi întrebat dacă şi-a făcut lecţiile?

- L-am întrebat, „Am eu grijă!”, mi-a spus....  Să nu întrerupă  şcoala, asta ar fi  bucuria mea. Cred că l-a moştenit pe taică-său, el a învăţat bine, dar părinţii nu l-au putut ţine la şcoală.

Familia Buta, care mai are 3 copii, pe Andrei şi Marius, elevi la liceu, şi pe Ana - Maria la clasa zero, este tare săracă reuşind să supravieţuiască din 900 lei/lună, alocaţia copiilor şi ce mai câştigă cu ziua prin sat, 40-50 lei/zi... Seri de-a rândul părinţii s-au culcat flămânzi, să fie pentru copii, să nu sufere de foame. Gândindu-se la greutăţile zilnice, mama are o temere mare.

„S-ar putea întâmpla să n-avem cu ce să meargă mai departe....”

- Vă mai apucă somnul, noaptea, de grijă? întreb.

„Nu!”, şopteşte Anişoara Buta cu ochii în lacrimi.

Profesorii sunt foarte mulţumiţi de Viorel şi îi prevăd un viitor frumos.

„Sunt foarte mulţumit... şi cred că o să mă bazez  pe el foarte, foarte serios în următorii doi ani”.

- Cât de bun este Viorel? întreb.

Cred că aş putea spune că este cel mai bun din clasă, la concurenţă cu un coleg de-al lui”, spune  profesorul de fizică Costel Panaite, de la Şcoala Gimnazială Chiojdeni.

Profesorul Emil Lazăr, dirigintele clasei, spune că Viorel a fost ales de colegi şeful clasei, pentru calităţile sale fiind un exemplu de conduită, respect, studiu şi colegialitate.

 

„Copilul acesta încearcă să-şi depăşească condiţia, dar o face în mod natural. După ce a fost ales prima oara şeful clasei, nu m-am aşteptat să fie ales şi a doua oară, in anul şcolar 2017-2018. Lucrul acesta m-a convins - şi copiii ştiu  că nu partea materială face valoarea ci ceea ce eşti, cum te comporţi, cât de bun eşti. Recunosc, am fost plăcut surprins. Eu îmi doresc, din toată inima, să poată merge mai departe, să aibă o evoluţie firească, O întrerupere a studiilor ar complica situaţia. Copilul acesta este atât de bun, încât ar fi păcat să nu ajungă ( fără nici un ocol ) acolo unde îi este locul.

- Merită să fie ajutat?

„Din punctul meu de vedere, fără doar şi poate!”, ne-a mai spus profesorul Emil Lazăr. 

Şi profesorul de limba  română, care este şi directorul şcolii, crede că datorită calităţilor sale, Viorel poate evolua extraordinar în viitor. Doar dacă va avea şansa să meargă mai departe.

„ Cu siguranţă  că poate şi poate avea un viitor deosebit, numai că asta depinde şi de familie şi de anturajul în care se va mişca în viitor”. Partea financiară  îşi pune amprenta.”, spune Cristian Tache, director Şcoala Gimnazială Chiojdeni.

Susţinere  morală are şi din partea  conducerii locale. Vice primarul are o mare admiraţie   pentru acest copil cu totul deosebit.

„Părinţii sunt oameni harnici, muncitori, îţi dau toată silinţa. însă posibilităţile materiale sunt precare”.

- Ce riscă Viorel?

„Riscul, foarte mare de altfel, e să nu-l mai poată ţine mai departe la studii. Ca şi ceilalţi doi fraţi mai mari Viorel, care este un copil cu rezultate foarte bune, educat manierat, riscă să se oprească din drumul său. Eforturile  financiare vor fi din ce în ce mai mari şi părinţii s-ar putea să nu mai facă faţă. Ar fi mare păcat”, ne-a spus şi  Adrian Tănase, vice primarul  comunei Chiojdeni.

Viorel are nevoie de susţinere financiară pentru a putea studia mai departe căci, în această zonă a Vrancei, unde este sărăcie lucie, există o rată mare de abandon şcolar. Datorită calităţilor sale - un exemplu în comunitate - acest copil merită o şansă. Dacă doriţi să daţi o mână de ajutor pentru ca Viorel să ajungă acolo unde îşi doreşte, adică în vârf, puteţi suna la nr. tel. 0730/ 758. 895. Persoana de contact Anişoara Buta  care  vă poate da toate  datele. ( Janine VADISLAV )

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.