Social

Profesoara de biologie focșăneancă Florentina Buboacă: Ce este gripa?

Florentina Buboacă
20 sep 2023 2312 vizualizări
Foto:graiul.ro Sursa:https://www.graiul.ro/2018/02/13/ucide-virusul-gripal-intr-o-singura-zi/
Foto:graiul.ro Sursa:https://www.graiul.ro/2018/02/13/ucide-virusul-gripal-intr-o-singura-zi/

Gripa este o boală cauzată de virusuri gripale care determină infecții ale tractului respirator. Aceasta nu este o simplă răceală, este o boală extrem de contagioasă și poate pune în pericol viața persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani și copiilor sub 2 ani, dar și persoanelor care suferă de anumite boli cronice sau boli care slăbesc sistemul imunitar.

Conform estimărilor recente ale Organizației Mondiale a Sănătății, un procent de 5% până la 15% din populație este afectat de infecții ale tractului respirator superior în timpul epidemiilor de gripă anuale.

Cum se transmite?

Gripa se transmite foarte ușor de la o persoană la alta, în special prin picăturile proiectate în aer prin strănut și tuse. Cei mai expuși și care pot dezvolta complicații periculoase sunt copiii. La școală, aceștia intră în contact cu un număr foarte mare de virusuri care se răspândesc cu rapiditate prin aer, prin contactul direct mână-gură sau atingând diverse suprafețe contaminate. La fiecare trei minute, un copil pune mâna la gură sau la nas, iar bacteriile și virusurile pot supraviețui timp de câteva ore pe suprafețele pe care copiii le ating pe parcursul zilei.

Care sunt simptomele?

Simptomele de gripă sunt aceleași pentru adulți și copii. Debutul bolii este unul brusc, cu simptome precum: febră foarte mare, care durează de regulă între 3 și 5 zile; tuse; dureri în gât; frisoane; dureri de cap în regiunea frontală; dureri musculare; dureri la nivelul globilor oculari și uneori chiar dureri articulare difuze. Foarte important e faptul că la copii, gripa dezvoltă o serie de complicații, cum ar fi pneumonia sau, mai rar, miocardita. La primele semne de îmbolnăvire, e important să cerem sfatul medicului de familie!

Cum putem trata gripa?

Pentru tratarea gripei se administrează mai întâi simptomatice, în combinație cu vitamine și se recomandă o hidratare adecvată. De asemenea, se pot administra și substanțe antivirale, acestea ameliorând simptomele. De la primele simptome trebuie consultat medicul de familie! Sub nici o formă nu se recomandă auto-medicație, deoarece pot exista alergii la unele substanțe.

Cum prevenim gripa?

Metoda cea mai eficientă de a preveni gripa este prin vaccinare. Statele membre ale UE recomandă vaccinarea împotriva gripei sezoniere pentru categoriile de risc. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UE recomandă țărilor să îmbunătățească acoperirea vaccinală a personalului din domeniul sănătății. Majoritatea statelor membre ale UE urmează recomandările OMS de a vaccina femeile însărcinate, iar unele urmează recomandările de a vaccina copiii sănătoși în vârstă de 6 luni-5 ani.

Florentina Buboacă

Florentina Buboacă este absolventă a Colegiului Național ”Al.I.Cuza” Focșani, al Facultății de Biologie din cadrul Universității din București, iar în prezent este masterandă la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, specializare Biologie Medicală.

Florentina Buboacă este colaborator al Ziarului de Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.