Profesoara de biologie focșăneancă Florentina Buboacă explică: Tot ce trebuie să știm despre virusul West Nile
Ce este virusul West Nile?
Virusul West Nile este unul dintre cele mai periculoase virusuri de pe glob. Acesta este transmis prin înțepătura de țânțar și poate determina boli destul de grave, ca de exemplu boli neurologice, chiar dacă 80% dintre persoanele infectate sunt asimptomatice. Face parte din familia Flaviviridae și se regăsește în zonele temperate și cu o climă tropicală.
Cât de periculos poate fi?
Acest virus afectează sistemul nervos central dezvoltând encefalită sau meningită. Din punct de vedere statistic, 1 din 5 persoane infectate cu virusul West Nile vor prezenta febră însoțită de alte simptome, cum ar fi: dureri musculare, erupții cutanate, dureri de cap, vărsături și dureri articulare. Severitatea acestor simptome variază de la o persoană la alta. Cele mai expuse sunt persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cele care au patologii. Infectarea cu acest virus poate duce chiar la deces.
Numărul de cazuri înregistrate în România
Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile până în prezent s-au confirmat 21 de cazuri de infecție cu acest virus periculos. Cazurile înregistrate au fost la persoane de peste 40 de ani. Dintre persoanele infectate, 7 sunt femei și 14 bărbați. De asemenea, 14 persoane infectate provin din mediul urban și 7 din rural.
Există tratament pentru virusul West Nile?
Nu există un tratament specific pentru virusul West Nile. In cazul prezenței unor simptome de severitate medie, starea pacientului se îmbunătățește după câteva zile în absența unui tratament. In cazul simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgență la spital. In majoritatea cazurilor este necesară internarea pacientului și tratarea acestuia cu medicație intravenoasă.
Cum ne putem proteja de acesta?
Având în vedere faptul că țânțarii sunt vectori de răspândire și infecție cu West Nile la om, prevenția constă în respectarea unor măsuri de protecție împotriva înțepăturilor de țânțari prin:
-
folosirea plaselor cu protecție la uși, geamuri și utilizarea aparatului de aer condiționat;
-
purtarea obiectelor vestimentare care să acopere pielea cât mai mult posibil;
-
îndepărtarea surselor de țânțari din jurul locuințelor;
-
utilizarea substanțelor împotriva țânțarilor în zonele neacoperite ale pielii.
Este extrem de importantă respectarea acestor măsuri pentru siguranța tuturor!
Florentina Buboacă
Florentina Buboacă este absolventă a Colegiului Național ”Al.I.Cuza” Focșani, al Facultății de Biologie din cadrul Universității din București, iar în prezent este masterandă la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, specializare Biologie Medicală.
Florentina Buboacă este colaborator al Ziarului de Vrancea