Local

Spre știința vrâncenilor! Este lege și se aplică din 10 mai: Părintele care-și întoarce copilul împotriva celuilalt riscă sancțiuni

Ionel Sclavone
12 mai 2024 2007 vizualizări

Începând cu 10 mai, legea care va reglementa înstrăinarea părintească, definită ca distrugere a relației unui copil cu celălalt părinte va fi considerată violență psihologică. Cei considerați responsabili vor fi sancționați juridic. Asemenea cazuri vor putea fi anunțate la numărul unic pentru raportarea abuzurilor asupra copiilor.

 

Înstrăinarea părintească este definită, din punct de vedere legal, drept împiedicarea sau distrugerea, fără motiv, în contextul separării părinților, de regulă prin divorț, a relației pe care copilul o are cu celălalt părinte.

Prin noile reglementări care au intrat în vigoare din 10 mai, această acțiune va fi considerată o formă de violență psihologică. Se dorește reducerea în amploare a unui fenomen care se întâlnește foarte des în rândul părinților separați.

Astfel, constatarea situației de înstrăinare părintească va avea impact asupra stabilirii exercitării exclusive a autorității părintești sau asupra deciziei de stabilire a domiciliului unui copil la locuința unuia dintre părinți.

Înstrăinarea părintească reprezintă o formă a violenței psihologice prin care unul dintre părinți ori membri ai familiei extinse sau substitutive, în mod intenționat, urmărit sau asumat, generează, acceptă sau folosește o situație în care copilul ajunge să manifeste reținere sau ostilitate (nejustificate sau disproporționate) față de oricare dintre părinți.

Reținerea se manifestă, conform definițiilor din lege drept înfrânarea sentimentelor de afecțiune pe care copilul le simte față de părintele înstrăinat. Sub influența celuilalt părinte, copilul își înfrânează dorințele de a petrece timp alături de cel înstrăinat, de a comunica cu el etc. Ostilitatea este văzută drept manifestarea unor sentimente de dispreț și dușmănie față de părintele înstrăinat.

Înstrăinarea părintească va putea fi constatată, în instanță, la cererea unuia dintre părinți, a procurorului sau a oficialilor DGASPC. În judecarea acestor cauze, magistrații vor avea în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului.

Sancțiuni pentru părinții responsabili

Stabilirea existenței unei situații de înstrăinare părintească va genera o serie de consecințe juridice pentru cei responsabili. Existența acestei situații va fi avută în vedere la stabilirea exercitării exclusive a autorității părintești, la stabilirea locuinței copilului a modului în care se vor desfășura relațiile personale ale copilului cu părintele la care nu locuiește.

Părintele găsit responsabil în asemenea cazuri va fi sancționat cu penalități mai mari în cazul în care refuză punerea în aplicare sau respectarea dispoziţiilor privitoare la stabilirea locuinţei copilului sau a programului de menţinere a relaţiilor personale ale copilului. Sancțiunile vor putea reprezenta între 10% și 15% din venitul net lunar al celui obligat la plată, dar nu mai puţin de 300 de lei. În cazul în care instanța constată existența unei situații de instrăinare părintească, stabilirea penalitații va fi obligatorie, iar limitele ei se vor dubla.

Cazurile de înstrăinare părintească vor putea fi semnalate la telefonul copilului, așa cum sunt semnalate, în prezent, cazurile de abuz sau de neglijare a copilului. Telefonul copilului 119 funcționează la nivelul fiecărei direcții generale de asistență socială și protecția copilului.

Apelurile sunt gratuite pentru apelanți, costurile fiind suportate de operatorii de telefonie, și sunt disponibile în toate rețelele publice de comunicații din România.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.