Social

Fănel Stoian, 43 de ani, Tîmboeşti, tată de 8 copii şi al 9- lea pe drum:”Ne zbatem să ținem gura, să nu sufere copiii de foame”

Janine VADISLAV
16 iul 2018 17342 vizualizări

Un tată cu 8 copii şi al 9-lea pe drum, se chinuie să aducă acasă cele de trai, doar, doar o mai trece o zi. Când poate, îl ajută la muncă şi soţia care munceşte la câmp cot la cot cu bărbaţii. Acum însă, nevoile l-au copleşit şi l-a cuprins disperarea la gândul că se apropie iarna şi casa lor e vraişte, mai mult, stă să cadă pe ei. Din alocaţia copiilor şi cât câştigă cu ziua prin sat, nu reușește să acopere necesitățile familiei. La 43 de ani - cât a împlinit Fănel Stoian, a bifat o singură realizare din câte a visat, are 8 copii frumoşi, sănătoşi, cuminţi şi cam atât.  E foarte mult, e adevărat, copiii sunt bucuria părinţilor şi viitorul unei ţări, dar până când ei vor fi în stare să realizeze ceva în viaţă, e cale lungă. Acum familia lui Fănel are nevoie de ajutor. 

Fănel Stoian a avut şi perioade mai bune, când era holtei i şi n-avea grijă de nimic. Vesel, liber ca pasărea cerului, cu ceva talent şi un vechi acordeon care cânta ca unul nou, Fănel a dus-o ca greieraşul pe timp de vară, uitând că vine iarna...  Era fericit, dar parcă îi lipsea ceva şi acel ceva se dovedi a fi Gicuţa, o fată de 16 ani, cu care s-a căsătorit, aducând pe lume 8 copii, în curând 9. Cel mare are 17 ani, cel mai mic 2, iar al nouălea este pe drum... Dacă la început totul a fost ca un vis, acum lucrurile s-au mai schimbat. Buna înţelegere între părinţi, dragostea, au rămas la fel, dar grijile şi nevoile au tot crescut de la un copil la altul, aducându-i  la sapă de lemn. Nu mai fac faţă. Fănel nu mai are un loc de muncă stabil, singura lui sursă de venit fiind lucrul cu ziua prin comună, pentru care primeşte 50 lei.  Ar fi fost buni şi aceştia, dar nici de lucru nu mai e şi aşa cum spune şi primarul localităţii, dacă găseşte de muncă o dată pe săptămână, e sărbătoare. Deşi le lipsesc multe, sunt tot timpul cu zâmbetul pe buze mulţumind lui Dumnezeu că toţi copiii sunt sănătoşi şi nu au stat niciodată cu ei prin spitale.

- Vă descurcaţi? întreb

„Ne descurcăm cum putem. Lucrăm cu ziua prin sat. Primăvara avem şi noi de lucru la tăiat via.., toamna la cules”, spune Fănel.

- Vă cheamă oamenii? 

„Ne cheamă.”

- Din ce trăiţi?

„Trăiesc din palme, ia uitaţi, numai bătăi am în palmă.”

Deşi nu refuză nici o muncă, Fănel nu reuşeşte să se ajungă. Banii care le intră în casă se duc imediat pe mâncare şi datorii.

„Am greutăţi mari cu copiii.  Alocaţia şi ce muncim noi,  în jur de 13 -14 milioane, se duc toţi pe mâncare. Sunt perioade - în campania la vie - când luăm şi mai mult, depinde de sezon!”.

- Ce cumpăraţi de 14 milioane? întreb.

„Cartofi, fasole, carne, mălai, necesarul casei”, spune Fănel Stoian.

Când rămân fără bani se împrumută iar, sau cumpără pe datorie.

„Ne zbatem să ţinem gura..., să nu sufere copiii de foame. Nu cumpărăm bunătăţi că nu avem cu ce, luăm strictul necesar.”

-  Văd că se dărâmă casa pe dumneavoastră, spun.

„Ce să facem? Mai are un pic, mai are...”

- Şi, ce aveţi de gând?

„S-o fac şi eu..., dar cu ce s-o fac!”, spune Fănel întristându-se brusc. Trăim şi noi aşa cum a dat Dumnezeu”.

La 37 de ani Gicuţa Stoian va aduce pe lume al nouălea copil.  Este firavă, dar merge la muncă, la câmp, în rând cu omu ei.

- Ce ştiţi să faceţi? întreb.

„ Orice, tăiem, rotunjim, legăm la vie, tăiem la vie, culegem la vie, la porumb.”

Acum, pe ultimele luni de sarcină nu mai poate munci şi banii sunt mai puţini. Deşi îi este greu să împartă la 10 guri puţinul pe care-l au în casă, este mulţumită că cel puţin copii  sunt sănătoşi.

„Când mă duc  la dispensar zice asistentele, mamă, da ce le faci la copii de nu-i ai tu bolnavi? Cu ceaiuri, cum m-a-nvăţat din bătrâni”, spune Gicuţa.

- Aţi vrea mai mult pentru ei? întreb.

„Aş vrea, da  n-avem altă putere. Muncim cu ziua pe colo, pe colo, unde dă Dumnezeu. Nu furăm, nu dăm la oameni în cap, la noi n-a venit Poliţia la poartă.”, mai spune mama copiilor oftând.

Trăiesc de la un împrumut la altul, altfel n-ar avea ce pune pe masă. Vecinii o ştiu de femeie cinstită şi o împrumută, când rămâne fără un leu în casă. Îi mai dau şi de lucru uneori, dar plata e mică, oamenii o duc greu în Tîmboeşti.

„Mă cheamă la muncă. Mă duc şi muncesc şi pe mult şi pe puţin. Mai cumpărăm cu kilu, cu juma de kil. Cum e, după putere de bani. Cât de puţin, avem”, spune femeia.

Chiar dacă cei mici nu se culcă flămânzi, meniul cel de toate zilele cuprinde doar cartofi prăjiţi, supă, ciorbă, fasole prăjită, varză călită. Într-o zi bună au la masă varză cu carne de oaie, că e mai ieftină, dar în ziua aceea e sărbătoare.

Sunt săraci lipiţi, dar de la lipsa banilor nu s-au certat niciodată.

„După ce că n-avem ce mânca, mai trebuie să ne şi certăm? Niciodată. Este foarte greu, da ce vrei să faci? Mergem cu Dumnezeu înainte”, spune Fănel.

Nici pe copii nu-i pot ţine la şcoală aşa că, vor învăţa cel mult o meserie, să se poată descurca în viaţă. Cătălin, care a trecut în clasa a V a, vrea să-şi ajute familia. 

- Ce meserie vrei să înveţi?  întreb.

„Să fac case, să fac case...”, spune băiatul.

Când îl copleşesc grijile, Fănel cântă la acordeon. E vechi, dezacordat, dar îi mai alungă gândurile negre. Deşi e bun ca pâinea caldă, în afară de copii şi sănătate alte daruri  viaţa nu i-a mai făcut. Pe el nici Primăria nu-l poate ajuta din cauză că e proprietar pe casa care se dărâmă pe el şi pe 2000 mp de teren care nu-i bun de nimic, moştenire de la mama lui. Primarul spune că ei sunt harnici şi ar munci zi de zi, dar nu sunt locuri de muncă în comună.

„Lucrează cu ziua. Legea este cum este, că i-am fi luat la 416, să ne ajute prin comună. Dar dacă au şi ei un pic de pământ şi casa e pe numele lor, nu le putem da. Am rugat să vină un investitor, să facă o făbricuţă, cât de mică, n-a vrut nimeni...", spune Mariean Pleşea, primarul comunei Tâmboeşti.

Familia Stoian are nevoie de alimente, de îmbrăcăminte şi de lucruri în casă şi, dacă se poate, să fie ajutată să-şi repare casa. Dacă doriţi să daţi o mână de ajutor, puteţi suna tel. 0784/ 400. 354, persoana de contact Mariean Pleşea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.