Social

Centrul rezidențial social „Sfântul Ioan” - Panciu 

Janine VADISLAV
28 iul 2017 14470 vizualizări

De câteva luni, la Panciu, funcţionează  Centrul Rezidenţial  Social „Sf Ioan” pentru persoane vârstnice fără familie, sau cu probleme de sănătate, care au nevoie permanentă de asistenţă medicală.  Acum, putem face un mic bilanţ al activităţii desfăşurate, tragem linia şi socotim, ţinând cont şi de  aprecierile rezidenţilor  privind activitatea desfăşurată de personalul  din centru. 

Centrul Rezidenţial  Social „Sf Ioan” - dotat la standarde europene, poate găzdui  34 de persoane vârstnice,  dornice să îşi ducă traiul într-un complex social rezidenţial, în siguranţă, cu asistenţă medicală 24 de ore din 24. Programul Operaţional Regional 2007-2013, gândit şi pus în practică de către administraţia locală, cu bani de la UE,  are drept scop îmbunătăţirea capacităţii Serviciului Public Local de Asistenţă Socială Panciu, de furnizare a serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice aflate în dificultate.

Centrului Rezidenţial Social „Sfântul Ioan”, clădire modernă, elegantă, cu toate facilităţile la standarde europene s-a deschis oficial  pe data de 1 martie 2017, când au sosit şi primii beneficiari, bătrâni rămaşi singuri pe lume, care au nevoie de asistenţă medicală şi de sprijin permanent. Proiectul vine în întâmpinarea persoanelor de vârsta a treia cărora le asigură o bătrâneţe liniştită, dreptul de a beneficia  de servicii medicale performante, un trai decent şi fără grija zilei de mâine.

Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice dispune de  11 camere cu 2 , 3 şi 4 paturi,  este dotat  cu cabinet medical, 2 săli de tratament, filtru sanitar, izolator, grup sanitar pentru izolator,  sala de recuperare sala de activităţi diverse, sală de  primit vizite, bucătărie modernă unde,  la cerere sau în funcţie de regimul alimentar prescris de medic, se găteşte şi de post şi de dulce. Centrul mai dispune de  sală de mese, birouri administrative şi grupuri sanitare. Cei care locuiesc deja aici sunt foarte mulţumiţi  de modul în care sunt  trataţi şi îngrijiţi, mai mult personalul care deserveşte  centrul îi face  să se simtă ca într-o familie.

Dumitru D., de 71 ani, din judeţul Buzău, are o adevărată poveste de viaţă. A văzut lumea, a lucrat în Orientul  Apropiat, a avut o familie  frumoasă, a câştigat bine, dar într-o zi, totul  s-a spulberat. Rămas singur, a decis să se retragă într-un loc în care să se simtă bine îngrijit, respectat,  să fie înconjurat de un personal medical sensibil la nevoile şi problemele lui de sănătate pe care, deocamdată nu le are.

 

„Am fost în Siria, în Tunisia şi Iran.  Au fost vremuri bune când am adus acasă şi un capital pentru familie  şi  mulţumirea mea sufletească pentru că am lucrat în domeniul  energetic, în care eram foarte bine pregătit. Acasă lucrurile au fost bine până la un  moment dat. Cu plecările mele, relaţiile de familie s-au răcit. Am divorţat după 20 de ani...” spune Dumitru D.

 

A avut un vis, să -şi construiască o casă confortabilă, în care să se simtă bine la bătrâneţe. N-a fost să fie aşa. Divorţat şi fără moştenitori, a decis să vândă tot şi să se retragă într-un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice. Este în putere, sănătos tun, face mult sport, dar ştie că în orice moment, datorită vârstei, pot apărea  probleme.

 

„Sănătatea te ţine până la un moment dat, după care, cu părere de rău, trebuie să apelezi la servicii medicale, la tratamente.  Am venit aici şi mă simt bine”., spune Dumitru D.

Din tot ce a avut, a adus la Panciu câteva obiecte care  să-i amintească de vremurile de altădată: o geantă de vânătoare, o blană de lup şi fotografii cu cei dragi.

- Cu ce  aţi  rămas? întreb.     

 

„Cu amintirile, dar eu doream din toamna lui 2016 să fac schimbarea. Am vizitat  mai multe centre în zona Buzăului şi Râmnicul Sărat. Nu m-a mulţumit, nu mi-a plăcut. Am venit în Vrancea, la Focşani, apoi am aflat de acest centru din Panciu. De la prima vedere m-a impresionat  foarte mult.

 

- Ce v-a plăcut?

 

„Condiţiile, căminul este nou. Am şi sală de fitness. Cantina, sala de mese, m-au impresionat  mult. Sunt foarte mulţumit. Mai sunt acolo câţiva anişori, e plăcut să-i trăieşti într-un spaţiu modern, primitor, curat”.  

- Personalul, cum este?

 

„ De apreciat! Păcat că nu suntem la capacitate, pentru ce condiţii bune avem aici”.

 

- Ce faceţi în timpul liber?

 

„Mişcare, fac multă mişcare la sala de fitness, mă plimb prin oraş, mai merg la o cofetărie, citesc foarte mult şi urmăresc programele la televizor. Nu ai timp să te plictiseşti niciodată. Personalul este foarte atent, prietenos, se poartă  cu noi ca şi cum am fi într-o mare familie”, spune Dumitru D.

Peste tot, la parter, la etaj, în camerele de locuit, în sălile de tratament, de relaxare, de primit vizite, totul străluceşte de curăţenie.  În bucătărie, bucatele sfârâie pe aragaz.  Se apropie masa de prânz. Sala de mese, ornată cu  flori, este impecabilă.  Meniul zilei cuprinde atât mâncare de dulce cât şi de post.

- Ce gătiţi, o întreb pe doamna care bucătăreşte de zor.

 

„Astăzi avem ciorbiţă de pui, varză dietetică cu cârnăciori, iar pentru cazurile speciale,  care necesită o dietă adecvată, am gătit pilaf dietetic cu morcov....”

 

Constantin R. este din Panciu. După moartea soţiei,  a decis să  devină rezident al Centrului, unde este tot timpul sub atenta supraveghere a medicului. N-a vrut să-şi chinuie copiii cu boala lui. A lăsat casa copiilor, dar îi vizitează destul de des.

 

- De ce-aţi dat  traiul la casă pe cel de la Centru?  

 

„N-avea cine-mi face o injecţie, n-avea cine să mă îngrijească la boala mea.  Aicea mă simt în siguranţă,  mă simt liniştit.  Am pensia mea, şi gata!”, spune bătrânul.

 

Personalul medical este dedicat  rezidenţilor, care  beneficiază, la orice oră, de consultaţii şi tratamente la cabinetul medical, de servicii de infirmerie, de ajutor pentru menţinerea capacităţilor fizice, de  programe de ergoterapie, ajutor pentru menaj, consiliere juridica,  de servicii de prevenire a marginalizării sociale, de reintegrare socială, activităţi sociale şi sportive. Clădirea este dotată şi  cu un lift modern, utilizat pentru transportul persoanelor cu dizabilităţi.

 

- Cum sunt condiţiile? întreb.

 

„Foarte bune, mulţumesc lui Dumnezeu.  Eu le-aş propune celor care  nu doresc să trăiască singuri la bătrâneţe, să vină aici. Colectivul este bun, îs tineri toţi”, spune Constantin R..

- Cum se poartă cu dumneavoastră?

 

„Ireproşabil!  Au forţă de muncă, au dragoste de noi. Degeaba eşti pregătit şi îţi faci treaba doar ca să ai un serviciu, trebuie să ai dragoste de oameni. Personalul de aici îşi face meseria cu dragoste.”, spune bătrânul, cu privirea  aburită de emoţie.

Ion P.  are 78 de ani.  Până acum n-a simţit bătrâneţea, dar dispariţia soţiei a lăsat un gol mare. Nu mai are cu cine vorbi, cu cine se îngădui la treabă... Împreună cu copii, a decis  că a venit momentul să facă o schimbare necesară, spune  bătrânul care suferă şi de câteva boli.

 

-  Cum vă simţiţi? întreb.       

 

„Foarte bine, foarte bine. Am tot ce-mi trebuie, sunt îngrijit foarte bine, spălat la timp, schimbat la timp, condiţii de baie foarte bune, mâncarea este foarte gustoasă. Nici acasă, nu aveam posibilităţi să stau ca aici.  Am rămas singur, cam bolnav, copiii au decis să mă aducă aici. Fiind suferind de mai multe boli, acum mă simt în siguranţă ştiind că medicul este tot timpul la dispoziţia noastră. Sunt foarte bine îngrijit, consultat la timp, pastilele le iau la timp..., ”ne-a spus Ion. P.

Primăria Panciu primeşte  în continuare cereri de internare în Centrul  „Sf. Ioan”. Dacă sunteţi interesaţi, pentru informaţii suplimentare  vă puteţi adresa Serviciului Public Local de Asistenţă Socială, din cadrul Primăriei Oraşului Panciu, strada Titu Maiorescu nr. 15, telefon 0237.275.811 sau prin e-mail la primaria.panciu@gmail.com.

( Janine  VADISLAV )

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.