Social

Această mamă singură și copiii ei

Janine VADISLAV
19 sep 2017 15040 vizualizări

O mamă din comună Dumbrăveni, care abia a împlinit 45 de ani, îngrijeşte  singură 10 copii. N-au nici de unele, se descurcă greu, dar sunt uniţi şi susţinuţi de mama lor - care nu poate pune geană pe geană, noaptea, de grija lor - hotărâţi să înveţe, să aibă măcar o meserie, dacă nu s-o putea mai mult.  Alungată din propria-i casa de bărbatul lângă care a stat atâţia ani suferind în tăcere bătăi, certuri cumplite, injurii în faţa copiilor şi ameninţări cu moartea, femeia şi-a luat copiii şi s-a întors în satul natal. Nu se poate baza pe nimeni, decât pe propria-i putere şi pe ajutorul modest al  vecinilor, şi ei cu venituri mici, dar  cu o inimă mare.

Lenuţa Căpraru e mamă singură şi, împreună cu copii ei, trăieşte la marginea comunei  Dumbrăveni într-o căsuţă  care stă să cadă, primită de pomană de la o localnică  impresionată de situaţia celor 11 suflete. S-au mutat aici acum doi ani şi jumătate, când au reuşit să scape de cel care nu merita  să i se spună nici soţ şi nici tată. Bărbatul, care a făcut un coşmar din viaţa lor, a fost condamnat la închisoare pentru tentativă de viol asupra unei copile de-o seamă cu una dintre fiicele lui. Cel mai mare dintre copii are 22 de ani, cel mic doar 3 ani. 6 dintre ei sunt elevi. După divorţul părinţilor, cu mutatul dintr-o localitate în alta, copii au pierdut un an de şcoală. Acum Iulia   (16 ani), Ion (14 ani), Gigel (13 ani), Gabriel(12ani), Constantin (7 an)  au reluat cursurile în comuna Dumbrăveni, Ştefan, de 3 ani, la grădiniţă.  Lenuţa spune că îi este atât de greu, că nu ştie încotro s-o apuce.

„N-am mai putut sta în aceeaşi casă cu el, a sărit să mă omoare cu cuţitul  pe 9 septembrie 2014. Mi-am luat copiii şi am plecat.”, spune Lenuţa.

 

Din închisoare, fostul soţ continuă să o terorizeze.

 

„Ne ameninţă, pe mine şi pe cel mic,  îi zice „dracu mic”.  Pe noi vrea să ne omoare”, şopteşte femeia.

 

- Vă este teamă?  întreb.

„Mai spuneţi?”  răspunde femeia înfricoşată.

 

- Vă bazaţi pe cineva? 

 

„Nu mă bazez. Surorile mele  i-au dat adresa  unde stau. Ştie unde stau.”

Singură, Lenuţa nu ştie ce să mai facă. Cel mai mult o roade gândul că nu-şi poate susţine financiar copiii, aşa cum fac ceilalţi părinţi.

 

„Trăim din alocaţie şi din ajutorul de la primărie.  Fac câte 4-5 milioane de lei datorie într-o luna. Când iau banii, îi dau înapoi, că dacă n-ar fi fost să-mi dea de la magazin, nu reuşeam cu copiii.”

 

Nici de şcoală nu a reuşit să-i pregătească aşa cum trebuie... Pe timp de vară a mers şi cu ziua la muncă prin sat, să mai pună un ban deoparte. Deşi a rămas o mână de femeie, munceşte  ca un  bărbat, dar banii tot nu ajung.

 

„Le-am cumpărat şi eu măcar de-un om sărac, nu ca să se fudulească şi ei la scoală. Ce este mai ieftin am căutat. E greu, da ce să fac, trebuie să-mi fac datoria de mamă, ca să-i duc baremi  8 clase să termine şi ei. Vede prin ce trec eu, vede cât mă lupt cu ei.”, spune Lenuţa Căpraru.

Gigel este în clasa a VI-a.  Învaţă bine, a fost premiant la finele anului şcolar 2016-2017. Ar învăţa şi mai bine, dar îi lipsesc multe, lucruri simple care, pentru alţii, par o nimica toată.

- Ce ţi-ar mai trebui? întreb.

 

„Caiete studenţeşti, caiete mici ..., rechizite şcolare şi un ghiozdan mai încăpător.”

 

-  Eşti în clasa a VI a,  înveţi bine. Vrei să mergi mai departe?

 

„Aş vrea! Aş vrea să fiu militar”, spune Gigel.

 

Are un singur rând de haine, o bluză, un pantalon, un hanorac,  pe care le poartă zi de zi la şcoală.

-  Când se murdăresc, ce faci?  întreb

 

„Le spăl seara, până dimineaţa se usucă”, şopteşte băiatul.

Iulia este in clasa a VIII. Îi lipsesc multe, dar nu se plânge. Nu are rechizite suficiente, nu are manuale, hăinuţele sunt vechi şi s-au rărit de atâta purtat, încălţămintea  i-a rămas mică.  Nu au nici ceilalţi fraţi care merg la şcoală.

 

„Suntem şase la şcoală şi mama nu poate să cumpere.”., se resemnează copila.

 

Iulia nu ştie încă ce drum să urmeze în viată, dar mama îi este alături, un bun sfătuitor.

 

„Eu o sfătuiesc să meargă mai departe, să nu se chinuiască  cum mă chinuiesc eu. În primul rând meseria,  este o brăţară de aur”, spune mama copiilor.

Lenuţa se culcă deseori flămândă, să lase copiilor ce a mai rămas în oala cu cartofi sau fasole, dar nu se plânge.

 

„Beau o cană cu apă, un colţ de pâine şi gata! Asta e treaba...  Zic, Doamne Maica Domnului, întăreşte-mă  şi pe mine, s-apuc ziua de mâine, să văd ce le mai fac. Şi mă întăreşte  bunul Dumnezeu.”

 

De când s-a mutat în sat, n-a cerut nici un ajutor de la primărie. Impresionat de  bunul lor simţ şi de demnitatea acestei femei, primarul a fost cel care s-a oferit să le asigure  un ajutor  financiar. Tot prin bunăvoinţa primăriei, seara primesc lumina de la  iluminatul stradal, să-şi poată face copiii temele.

„Nu spun că le este greu, pentru că se mulţumesc cu puţin, dar pentru un om normal e la limita  existenţei.  Atât mama cât si copiii sunt un exemplu pentru comunitate, pentru toţi copiii care au familii şi nu vor să urmeze şcoala. Nu pentru alocaţii vin ei la şcoală, vin să înveţe, să ajungă ceva în viaţă, să ducă un trai decent”, spune Daniela  Duţă,  inspector principal la Primăria comunei Dumbrăveni.

 

Daca doriţi să ajutaţi această mamă singură  şi pe copiii ei, ar avea nevoie de  rechizite şcolare pentru cei 6  elevi,  îmbrăcăminte şi încălţăminte, alimente, lemne pentru iarnă, tot ce vă prisoseşte şi poate fi de folos familiei Căpraru. Persoana de contact, Daniela Duţă. inspector principal, Serviciul Social - Primăria Dumbrăveni.  TEL. 0787/ 635. 571. ( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.