Social

Satenii din Paunesti asteapta sa primeasca 1.300 ha padure

Mihaela Beșleagă
23 iul 2011 1204 vizualizări
de un an de zile, primaria si Directia Silvica nu stiu cum sa imparta aurul verde fostilor proprietari, carora le-a fost confiscata padurea in 1948

Autoritatile locale din comuna Paunesti se confrunta in prezent cu o situatie dificila, legata de retrocedarea unei suprafete mari de padure catre fostii proprietari. Dupa ce in anul 2009 comisia locala de fond funciar a solicitat in instanta de la Directia Silvica o suprafata de 1.335 hectare de padure in baza unui document datat in anul 1948, gasit la Arhivele Nationale, a avut cistig de cauza. Hotarirea judecatoreasca a fost data in iunie 2010, insa nici pina in prezent proprietarii nu au fost pusi in posesie, intrucit procedurile au trenat si din cauza ca nu au putut fi identificati toti fostii proprietari. Primarul Aurel Petrila spune ca se afla intr-o situatie delicata, intrucit desi autoritatea locala a cistigat padurea pentru oameni, in actul din 1948 nu erau nominalizati toti cetatenii carora le-au fost confiscate padurile la colectivizare. "Cind s-au confiscat padurile in 1948, nu s-au nominalizat toti cetatenii . Eu sint convins ca padurea a fost a taranilor. Noi am investit hotarirea ca fiind executorie, printr-un executor judecatoresc . Directia Silvica ne-a invitat la un protocol pentru aceasta suprafata, sa identificam terenurile", ne-a declarat primarul Aurel Petrila. La comisia locala s-au inregistrat deja 1.074 de cereri de reconstituire a dreptului de proprietate conform Legii 247/2005. Alte cereri se afla in instanta, iar circa 100 de localnici, care si-au cerut individual drepturile, au obtinut hotariri judecatoresti favorabile. Toti acestia asteapta sa fie pusi in posesie. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.