Social

Nevazatorii vor sa-si cistige piinea din mouse si tastatura

Daniel Garleanu
26 mai 2010 1226 vizualizări
Persoanele cu dizabilitati vizuale incearca orice calificare in speranta ca isi vor gasi un loc de munca u in ciuda faptului ca autoritatile isi dau interesul ca nevazatorii sa aiba noi oportunitati, acestia din urma cred ca sansele de a convinge un angajator sint minime, chiar daca au calificare u 45 de nevazatori s-au aratat interesati sa invete sa lucreze la calculator

Gasirea unui loc de munca in aceasta perioada pune dificultati chiar si celor care au absolvit o facultate, cu atit mai mult persoanelor care au dizabilitati vizuale. Pentru cei care au avut nenorocul sa se nasca cu astfel de deficiente sau le-au dobindit in timp din cauza unui accident sau unei boli, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Vrancea a fost gazda unui seminar regional in cadrul proiectului "Cooperare pentru ocuparea nevazatorilor prin cresterea competentelor in tehnologia informatiei si comunicatiilor" - Conectic. Sub sloganul "Asigura posibilitati de angajare egale pentru toti", proiectul are ca obiectiv imbunatatirea accesului la educatie/formare profesionala si integrarea/reintegrarea pe piata muncii a grupurilor vulnerabile si defavorizate din regiunile Sud-Est si Centru, in special persoane cu dizabilitati vizuale. Pentru intilnirea de ieri de la Hotelul Fashion Center au fost contactati 120 de nevazatori si s-au prezentat doar 45 interesati de cursurile de formare in domeniul IT&C. "Vor fi organizate doua cursuri de formare profesionala destinate persoanelor cu dizabilitati vizuale, un curs pentru dobindirea competentelor tehnice prin tehnologia IT si altul pentru insusirea de competente transversale, in special motivarea personala la locul de munca, in relatiile inter-profesionale si in rezolvarea problemelor", a precizat Marina Dantis, responabilul tehnic al proiectului. AJOFM Vrancea este partener in cadrul proiectului alaturi de Asociatia Nevazatorilor din Romania si filiala din Galati, Agentiile Judetene din Harghita si Buzau si SIDA SRL - Italia, beneficiar fiind AJOFM Galati. Proiectul are o durata de implementare de 24 de luni si va costa Fondul Social European 6,7 milioane de lei, din care 800.000 de lei partea de cofinantare. Ieri, la prezentare, au luat parte toti colaboratorii proiectului, inclusiv reprezentantul din Italia, Francesco di Geacomo.


Nevazatorii sint condamnati la singuratate


"Criza financiara este un moment propice pentru formarea persoanelor, iar in momentul in care se termina criza isi vor putea gasi un loc de munca mult mai repede. Romania este o tara care promite mult, se dezvolta in acest moment", a declarat la seminar Francesco di Geacomo, presedintele SIDA SRL Italia. Nu la fel de increzatori in gasirea unui loc de munca erau cei 45 de nevazatori prezenti la prezentare. "Aceste cursuri imi vor oferi o diploma momentan, o sansa de angajare dar depinde foarte mult de angajator. Pentru noi e foarte greu sa gasesti si sa pastrezi un loc de munca. Noi intre noi ne intelegem bine, dar oamenii de azi sint mai reticenti si fac discriminari. AJOFM face tot posibilul dar nu poate convinge angajatorul sa ne primeasca si sa ne tina", ne-a declarat un tinar nevazator, Laurentiu Spulber, in virsta de 29 de ani, care nu a avut niciodata un loc de munca tocmai din cauza acestor reticente. De asemenea, mama si totodata insotitorul unei tinere nevazatoare, studenta in anul II Psihologie, se plinge de greutatile pe care le intimpina un nevazator. "Isi gasesc foarte greu un loc de munca chiar daca au o pregatire medie sau superioara", ne-a spus Anastasia Coman, mama fetei. Nici un nevazator care a mai lucrat in alte domenii nu are sanse la reorientare profesionala. "Ca nevazator inseamna ca tot timpul depinzi de cineva. As merge la aceste cursuri de initiere, dar in cit timp voi ajunge sa ocup eu un loc de munca? Eu habar nu am de calculator, poate un avansat isi mai gaseste de munca dar eu nu", ne-a spus descurajat Ionel Ciobanu in virsta de 43 de ani, care a lucrat ultima data in 1996 la ambalat cartoane. Prezentarea de ieri a oferit ocazia nevazatorilor sa afle ca exista programe special create pentru ei care sa ii ajute sa lucreze mai usor cu un calculator. Astfel, Valeriu Borsan, formator in cadrul proiectului Conectic, a facut o demonstratie de utilizare a pachetului Microsoft Office si a browser-ului Internet Explorer ajutat de un softul JAWS. "Un nevazator foloseste acea voce sintetica ca pe o interfata intre el si computer", ne-a spus formatorul galatean. Primele programe care au oferit accesul la calculator persoanelor fara vedere au fost aduse in Vrancea de Fundatia Cartea Calatoare, condusa de un informatician fara vedere. De precizat ca inchirierea salii de conferinte a Hotelului Fashion Center a costatat 1.900 de lei plus TVA, bani in care au fost incluse serviciile de catering si sonorizare. Proiectul a inceput la 1 octombrie 2009 si se va incheia la 30 septembrie 2011. (Daniel GIRLEANU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.