Social

Pentru Nea Costica a pasi este un chin

Daniel Garleanu
7 feb 2009 1058 vizualizări
Focsaneanul de 54 de ani are nevoie de o bicicleta medicinala, care sa il ajute sa se poata misca Se spune ca mersul pe jos face piciorul frumos.

Daca pentru cei mai multi dintre noi este o activitate cu un grad scazut de efort, pe care am invatat-o de mici si pe care nu o constientizam, nu la fel poate spune si un focsanean care se chinuie cu un handicap de gradul II de la virsta de 2 ani. Medicii i-au pus acestuia dignosticul de sechele poliomelita la ambele membre inferioare, cu handicap locomotor accentuat. Costica Sirbu are 54 de ani si este casatorit cu o persoana care sufera la rindul ei de un handicap la un picior. Nea Costica se deplaseaza foarte greu, fiind insotit tot timpul de un baston pe care il numeste "sprijinul meu". Sezonul rece ii minimizeaza si mai tare conditia fizica, pe care cu greu o intretine, momentan acesta fiind aproape imobilizat. Cei doi soti ar avea nevoie de o bicicleta medicinala, care i-ar ajuta sa isi revina si sa se poata misca, cit de cit. Un astfel de aparat costa in jur de 600 lei, astfel incit nu isi permit, dintr-o pensie de handicap, sa isi achizitioneze bicicleta care i-ar putea ajuta in recuperare. "Daca stai si nu faci miscare, muschii se atrofiaza si te misti greu sau deloc. Daca am avea bicicleta, am putea sa ne mentinem conditia fizica si eu si sotia", spune nea Costica, stringind si mai bine bastonul. El incearca sa duca handicapul de care sufera cu un extensor, facind cite 100 de extensii zilnic in serii de cite 10 - 15 repetari. "Eu fac exercitii cu bicicleta medicinala doar cind ma duc la statiuni", se plinge bunicul Costica. "Sint biciclete si mai scumpe dar mie imi trebuie o «gioarsa», asa, ca sa imi fac treaba cu ea, dar nu stiu unde sa gasesc, poate la vreo fundatie care se ocupa de persoanele cu handicap", zice batrinul. Pentru Costica Sirbu a ramas doar speranta ca bicicleta de care are mare nevoie va ajunge in casa sa si il va ajuta sa mearga mai usor. (Daniel GIRLEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.