Social

Cabinetele de planing familial, vizitate de vrincence

Ana-Maria Cantia
26 feb 2008 708 vizualizări
Femeile din Vrancea au inceput sa constientizeze necesitatea contraceptiei controlate u cele cu posibilitati financiare reduse, precum si elevele si studentele beneficiaza de tratament contraceptiv gratuit u contraceptia difera de la virsta la virsta si de la organism la organism u cancerul de col uterin apare la virste tot mai fragede u

Vrincencele au inceput sa frecventeze cabinetele de planificare familiala. Aceasta specialitate se ocupa de tot ce inseamna disfunctii sexuale ale femeii, din adolescenta, de la 15 ani, pina dincolo de perioada menopauzei, peste 60 de ani. La aceste cabinete, femeia poate primi consiliere in ceea ce priveste o viata sexuala normala si sanatoasa, precum si formele de contraceptie care pot fi folosite de fiecare femeie in parte. E bine stiut faptul ca multe femei iau tratamente pentru contraceptie dupa ureche sau in cel mai fericit caz, la sfatul farmacistilor, ceea ce este total contraindicat, dupa cum ne avertizeaza specialistii in domeniu. "Fiecare organism este diferit, de aceea doar in urma unor analize recomadam metoda de contraceptie care trebuie urmata, in functie de nevoile fiecarui organism in parte", ne-a declarat medicul Felicia Moise, sefa Centrului Medical Focsani. Tot medicul Moise spune ca in aceste cabinete se face si educatie sexuala, incercind astfel sa se previna multe dintre bolile cu transmitere sexuala. Cea mai de temut boala este HIV/SIDA, dar si cancerul de col uterin care apare la virste tot mai fragede. "Incercam sa facem educatie, punem accent pe bolile transmisibile pentru ca un col uterin nematur poate duce la cancer de col uterin. Din pacate, acum virsta la care acest cancer se instaleaza a scazut foarte mult. Daca in urma cu citiva ani, acesta aparea la femei trecute de 40 de ani, acum el poate fi intilnit la tinere trecute putin de 20 de ani. Inainte de inceperea vietii sexuale e nevoie de pregatire psihica si o testare prealabila", ne-a mai spus doctorita Moise.


"Virstele extreme trebuie protejate"



Pe linga faptul ca o contraceptie corecta e diferita de la femeie la femeie, contraceptia "sanatoasa" mai difera si in functie de virsta. "Virstele extreme trebuie protejate in mod deosebit. De asemenea, se fac tratamente premenopauzale, menopauzale si postmenopauzale, in functie de nevoile fiecarui organism. "Contraceptia e diferita la o adolescenta in comparatie cu o persoana aflata in perioada de premenopauza, pentru fiecare virsta existind tratamente speciale", ne-a lamurit medicul Felicia Moise. De o contraceptie speciala au nevoie si mamele care alapteaza. In aceste conditii se foloseste o contraceptie care sa nu afecteze laptele matern, pentru ca e bine stiut faptul ca tot ce inghite mama se transforma in lapte, care poate sa afecteze sanatatea copilului, din aceasta cauza fiind obligatoriu sfatul unui medic specialist. La nivelul cabinetelor din policlinici se gasesc si produse gratuite. Acestea se adreseaza elevelor, studentelor, femeilor cu peste 4 copii, somerelor, pensionarelor medical, persoanelor cu handicap, precum si persoanelor ce beneficiaza de ajutor social. Persoanele care se incadreaza in una dintre aceste categorii se pot adresa cabinetelor de planing familial doar cu buletinul de identitate si adeverinta prin care fac dovada situatiei lor, fara trimitere de la medicul de familie. (Ana-Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.