Social

Spitalele duc lipsa de medici

Cristina Palade
17 aug 2007 778 vizualizări
Autoritatea de Sanatate Publica a analizat indicatorii de performanta ai spitalelor din judet u daca exista o criza pe medici, pe de alta parte internarile au crescut

Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) a realizat un raport privind indicatorii de performanta ai spitalelor, pe primele sase luni ale anului. Astfel, din punct de vedere al resurselor umane, exceptind Spitalul Judetean "Sf. Pantelimon", toate spitalele au un deficit de medici fata de media pe tara. Printre sectiile care sint in criza de personal se numara urologia, cardiologia si endocrinologia. Ca urmare a acestui lucru, doctorului ii revine un numar mai mare de pacienti de tratat fata de media pe tara. Si pina acum spitalele au chemat de acasa medici pensionati, insa pentru acestia perioada de lucru in cadrul spitalelor este una determinata. Ca masura suplimentara s-a gasit solutia de rezidentiat pe post, ceea ce inseamna ca spitalul scoate postul la concurs pentru medicii rezidenti. Bilantul arata si faptul ca la trei spitale s-a inregistrat o scadere a indicatorilor financiari in materie de cheltuieli de personal. Spitalul Judetean a inregistrat o scadere la 58%, fata de 60% in perioada similara a anului trecut, Spitalul Municipal Adjud a ajuns la 64%, fata de 84% in perioada similara a anului trecut, iar Spitalul Orasenesc Marasesti a inregistrat o scadere de pina la 65% fata de 75%. Spre deosebire de aceste spitale, cele de la Vidra, Odobesti si Panciu au inregistrat indicatori finaciari de 75%. Cu toate acestea, cheltuielile pe medic, cu exceptia spitalelor din Focsani si Adjud, sint scazute fata de media pe tara. Costul mediu pe zi pe spitalizare variaza de la un spital la altul. "La Spitalul Judetean «Sf. Pantelimon» costul mediu pe zi pe spitalizare este de 190 lei, la Adjud si Panciu de 120 lei, la Marasesti de 85 lei, la Odobesti de 100 lei, la Dumbraveni 80 lei, iar la Vidra de 160 lei", ne-a declarat Vasile Costin, director executiv adjunct medical in cadrul ASP. Explicatia privind cheltuielile mari pe ziua de spitalizare la un spital mai mic decit la un spital mai mare este ca acestea au cheltuieli mari de intretinere. Pe de alta parte, potrivit aceluiasi raport, se constata o imbunatatire a indicatorului de utilizare. "Sint mult mai multe internari pe pat", a precizat medicul Vasile Costin. Oficialul ASP a concluzionat ca, per ansamblu, indicatorii sint apropiati de cei propusi in contractul de management realizat anul trecut prin estimari. (Cristina PALADE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.