Politică

VIDEO | O nouă dispută teatrală în Vrancea între aliații la guvernare, PSD și PNL: Felul în care se desfășoară ședințele CJ

Ziarul de Vrancea
28 ian 2022 2640 vizualizări

Abia tranșat „meciul” politic pe tema predării către CJ a fostului sediu al PSD de pe str. Republicii Nr. 4 din Focșani, aliații aflați la guvernare, social-democrați și liberali au declanșat public în Vrancea alt confict marți, 25 ianuarie 2022.

La ședința Consiliului Județean desfășurată în sistem online, aleșii social – democrați vrânceni nu au participat în semn de protest, întrunirea derulându-se doar cu prezența celor 18 consilieri PNL, USR și ALDE, care formează majoritatea miniparlamentului din județul nostru.

Grupul consilierilor PSD a explicat ulterior într-un comunicat de presă că s-a recurs la acest gest întrucât „consideră abuzivă și nejustificată poziția președintelui CJ Vrancea, Cătălin Toma, de a convoca permanent ședințele celui mai important for decizional din județ doar în sistem on-line”.

Trebuie totuși precizat că ambele dispute (atât „meciul” politic pe tema predării către CJ a fostului sediu al PSD de pe str. Republicii, nr 4, cât și neparticiparea grupului de aleși social-democrați, în semn de protest, la ședința on-line a CJ Vrancea de marți), par a fi unele cu preponderent caracter teatral și artificial.

Acesta dacă avem în vedere teme mult mai importante din registrul îndemnizațiilor nesimțite ale membrilor structurii județene ATOP, din cel al membrilor în Consiliul de Administrație al CUP SA, ori al firmelor prietene”  preluate de adiministrația Toma de la administrația Oprișan în care șefii PNL și PSD Vrancea s-au înțeles și au colaborat încă de la început și continuă să o facă, neafectați de nimeni și de nimic, ca adevărați frați politici. 

Consilierii județeni PSD au refuzat să participe la ședința ordinară a CJ Vrancea de marți, 25 ianuarie 2022, considerând drept abuzivă și nejustificată poziția președintelui CJ Vrancea, Cătălin Toma (PNL), de a convoca permanent ședințele doar în sistem online. Prin urmare, aleșii PSD nu au intrat în sistem online la ședința de marți. Doar consilierul județean Cătălin Răducanu a intrat în ședința online să prezinte punctul de vedere al consilierilor județeni PSD Vrancea, transmis ulterior atât printr-un comunicat de presă, cât și în cadrul unei conferințe de presă susținută la noul sediu din Focșani, B-dul Independenței nr. 31 (locația fostului Restaurant al Sportivilor). 

Comunicatul de presă al grupului de consilieri județeni PSD din CJ Vrancea după neparticiparea acestora la ședința online din 25 ianuarie 2022 

„Dacă vrei să vezi caracterul unui om, dă-i putere sau cum încearcă majoritatea PNL-USR-ALDE să neglijeze votul vrâncenilor

Grupul Consilierilor PSD din Consiliul Județean Vrancea consideră abuzivă și nejustificată poziția președintelui CJ Vrancea, Cătălin Toma, de a convoca permanent ședințele celui mai important for decizional din județ doar în sistem on-line.

Pe cale de consecință, am decis să refuzăm invitația acestuia de a participa la ședința ordinară din luna ianuarie 2022.

Considerăm că această abordare a președintelui CJ Vrancea nu este benefică dezbaterii proiectelor, fapt dovedit și de modul cum luările de cuvânt sau solicitările formulate anterior au fost tratate de către acesta, în bătaie de joc sau cu remarci ironice și, mai ales, fără a da voie aparatului de specialitate să răspundă solicitărilor venite din partea consilierilor județeni PSD. Proiectele propuse pentru aprobare în ședințele Consiliului Județean fac referire la TOT județul Vrancea, au interes pentru TOȚI vrâncenii și credem că este o lipsă de respect la adresa acestora modul cum sunt aceste proiecte dezbătute.

Am înțeles că PNL Vrancea, inclusiv prin vocea președintelui său, dorește să formeze alianțe locale (unele din acestea chiar împotriva votului dat de vrânceni în 2020). Este o decizie politică a dumnealor și înseamnă că nu mai au nevoie de votul celui mai numeros grup de consilieri. Vrâncenii ne-au dat încrederea lor și ne-au acordat votul iar maniera forțată în care președintele Toma dorește să își impună voința este împotriva acestui vot. Am încercat să discutăm civilizat, am susținut diferite aspecte în cadrul ședințelor de consiliu județean și toate acestea au fost susținute de vrâncenii care ne-au votat. Se pare că acest lucru nu contează pentru PNL și pentru Cătălin Toma.

Nu avem altceva de făcut decât să constatăm că în Vrancea 33% este mai mare decât 63% și să acceptăm că reprezentăm, de fapt, opoziția.

Ca partid de opoziție vom lupta permanent pentru ca nevoile și dorințele celor care ne-au votat să fie auzite, chiar dacă asta îi place lui Cătălin Toma sau nu.

Și da, domnule președinte, aceasta este o DECLARAȚIE POLITICĂ, cum vă place să ne spuneți cu reproș atunci când adevărul vă este potrivnic, atunci când faptele contrazic pozele dumneavoastră foarte bine aranjate unde vă lăudați cu realizările altora, atunci când interesul meschin al unor grupuri pe care le reprezentați este arătat vrâncenilor și nu prea vă convine asta, atunci când bugetele localităților sunt distribuite politic, din pixul dumneavoastră, călcând în picioare orice urmă de corectitudine. Nu vom lăsa aceste lucruri să fie ascunse sau trecute cu vederea, nu vă vom ajuta să ascundeți gunoiul sub preș.

Vom face opoziție.

Nu ne vom lăsa intimidați de propaganda pe care încercați să o promovați la nivelul județului și o să vă lăsăm să vă asumați, alături de majoritatea pe care cu atâta plăcere o lăudați, toate rezultatele acestei atitudini sfidătoare și lipsită de dialog.” - Grupul consilierilor PSD din Consiliul Județean Vrancea, 25 ianuarie 2022

Conferința de presă susținută marți, 25 ianuarie 2022, la sediul PSD Vrancea din Focșani, B-dul Independenței nr. 31 (locația fostului Restaurant al Sportivilor)

Replica președintelui CJ Vrancea, Cătălin Toma  după comunicatul de presă de protest și neparticiparea grupului de consilieri județeni PSD la ședința ordinară a CJ de marți 25 ianuarie 2022.

„Prima formă de respect față de alegători este prezența la ședințele forului în care ai fost ales!

Consiliului Județean i se mai spune și mini-parlament, reprezentând locul unde aleșii locali dezbat proiectele pentru cetățeni, unde dreptul de a vota se obține după ce se depune jurământul prin care te angajezi să faci tot ceea ce stă în puterile şi priceperea ta pentru binele locuitorilor județului.

 Pentru a dezbate ceva, în primul rând trebuie să fii prezent. Absența de la ședințele Consiliului Județean reprezintă o formă de dispreț la adresa celor care te-au votat, și-au pus speranța în tine să-i reprezinți. Mai mult, înseamnă lipsă de asumare față de proiectele propuse, proiecte care de fiecare dată au fost întocmite cu bună credință, în litera și spiritul legii și în deplină transparență.

Codul Administrativ prevede, din fericire, măsuri la adresa celor care transformă Consiliul Județean în loc de joacă al orgoliilor. Șantajul politic ar trebui să dispară, iar dialogul bazat pe argumente să fie soluția pentru a ajunge la un consens.

Fac apel la consilierii PSD să iasă de sub influența unor "eminențe cenușii" și să nu uite că-i reprezintă pe vrânceni atât fizic, cât și online, în toate structurile în care au fost aleși.” - Catalin Toma

Concluzie

Trebuie totuși precizat că ambele dispute amintite (atât „meciul” politic pe tema predării către CJ a fostului sediu al PSD de pe str. Republicii nr 4, cât și neparticiparea grupului de aleși social-democrați, în semn de protest, la ședința online a CJ Vrancea de marți), par a fi unele cu preponderent caracter teatral și artificial. Asta dacă avem în vedere teme mult mai importante din registrul îndemnizațiilor nesimțite ale membrilor structurii județene ATOP, din cel al membrilor în Consiliul de Administrație al CUP SA, ori al „firmelor prietene” preluate de adiministrația Toma de la administrația Oprișan, în care șefii PNL și PSD Vrancea s-au înțeles și au colaborat încă de la începutul actualului mandat și continuă să o facă, neafectați de nimeni și de nimic, ca adevărați frați politici. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.