Politică

USR a făcut publice motivele invalidării protocolului de constituire a majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani

Ziarul de Vrancea
1 mar 2021 3208 vizualizări

Deși la solicitarea concretă a Ziarului de Vrancea, Mihăiță Lepădatu, președintele suspendat al USR Vrancea, nu a dorit să facă publice motivele care au dus la sancționarea sa și la invalidarea protocolului de constituire a majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani - motive care nu au fost clarificate nici în conferința de presă susținută vineri, 26 februarie 2021, la sediul USR - acestea au devenit cunoscute în aceeași zi, prin intermediul unei știri Agerpres.

Practic, conform sursei menționate, după ce s-a văzut cu un post de viceprimar ales cu voturile consilierilor PNL în baza unui protocol semnat de reprezentanții săi, USR recurge la o manevră neașteptată: își sancționează semnatarii, nu însă pe toți (spre exemplu, Corina Atanasiu, președintele USR Focșani, se pare, unul dintre semnatari și participant la negocierea protocolului de constituire a majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani, nu apare printre cei sancționați) și își „reproclamă independența”, atât față de PNL, cât și față de PSD în miniparlamentul municipiului reședință a județului Vrancea.

Prilejul pe care USR l-a considerat oportun pentru o asemenea schimbare de strategie politică a fost votul dat în ședința extraordinară a CL Focșani din 4 februarie 2021 pentru proiectul de hotărâre care prevedea ca aproape întreg excedentul bugetar al anului 2020, în sumă de şase milioane de lei, să fie folosit pentru acordarea a 30.000 de vouchere cadou, în valoare de 200 de lei fiecare, tuturor femeilor angajate din municipiul Focşani, cu ocazia zilei de 8 martie.

Preşedintele USR Vrancea, Mihăiţă Lepădatu, a fost suspendat din calitatea de membru al partidului şi din funcţia pe care o deţine în partid pentru o lună, printr-o decizie a Biroului Naţional, din cauza unor abateri de la statutul USR, anunță AGERPRES.

Alţi trei membri ai USR Vrancea au primit avertisment în cadrul aceleiaşi şedinţe a Biroului Naţional.

„Mihăiţă Lepădatu este suspendat din calitatea de membru al USR Vrancea deoarece a încălcat principiul autonomiei locale, prevăzut de statutul nostru. Protocolul semnat cu PNL prevedea ca cei doi consilieri ai USR să se topească în masa de consilieri PNL, astfel că USR nu ar mai fi avut nicio relevanţă politică. Se desfiinţa practic orice idee de reprezentativitate a USR în Consiliul Local. Am fi devenit o anexă a PNL. Alţi trei membri, Vasile Alexe, Dorel Lazăr şi Silviu Gavrilă, au primit avertisment din partea Biroului Naţional al USR România", a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele USR Vrancea, Dan Nichita.

Potrivit acestuia, decizia privind negocierea şi semnarea unor protocoale de colaborare cu PNL ar fi trebuit luată de organizaţia locală.

„Poziţia organizaţiei locale a fost constituirea unei majorităţi, cu un program de guvernare locală, ceea ce în practică nu s-a întâmplat. Nu faci o majoritate pentru nişte funcţii, ci în jurul unui program politic care trebuie adus la cunoştinţa comunităţii. Modelul de protocol încheiat a fost dat ca exemplu de «aşa nu se face» chiar în cadrul Biroului Naţional al USR, iar votul a fost 23 «pentru» şi o singură abţinere. Acest protocol însemna practic înfeudarea organizaţiei locale şi punerea la dispoziţia voinţei politice a PNL, care devenea singurul actor în Consiliul Local", a precizat Nichita.

Mihăiţă Lepădatu a declarat pentru AGERPRES că protocolul de colaborare încheiat de USR cu PNL a fost analizat „în contextul votului pentru vouchere".

„A fost o sesizare din partea unei colege legată de protocolul încheiat cu PNL la Consiliul Local Focşani. Iniţial s-a dorit un punct de vedere de la Biroul Naţional, ulterior s-a transformat într-o sesizare. Protocolul a fost analizat şi, în contextul acelui amendament cu voucherele, s-a considerat că acest protocol ne aduce un prejudiciu de imagine. Decizia a fost luată cu informaţiile pe care colegii le-au avut la acel moment. Am trimis un punct de vedere personal, ulterior un punct de vedere comun. Dar una e când eşti acolo şi poţi să-ţi expui punctul de vedere, să explici de ce s-a încheiat protocolul, ce s-a avut în vedere. Practic, nu protocolul a fost cauza, ci un articol interpretat ca fiind restrictiv pentru consilierii USR şi care chipurile ar fi determinat acel vot din Consiliul Local privind proiectul cu excedentul bugetar şi achiziţia voucherelor. Protocolul a fost încheiat pentru alegerea viceprimarilor. Însă acel amendament a fost considerat că ne-a afectat imaginea. Şi fără acel protocol, nu ne dezicem. Nu vom susţine niciodată proiectele PSD, dacă ele contravin intereselor noastre", a afirmat Mihăiţă Lepădatu.

Acesta susţine că nu a primit decizia de suspendare încă şi că, cel mai probabil, în perioada următoare, interimatul în partid va fi asigurat de Dan Nichita, în calitate de vicepreşedinte.

Situaţia în partid ar urma să fie clarificată după discuţiile cu preşedintele USR România, Dan Barna, şi cel mai sigur, în urma alegerilor în filiala vrânceană a USR, care ar trebui să aibă loc în luna mai.

Text informații:stiripesurse.ro

Pregătindu-și probabil apărarea în fața șefilor săi de la București pentru sancțiunea primită, Mihăiță Lepădatu, președintele suspendat al USR Vrancea, la 22 de zile după votul dat în ședința extraordinară a CL Focșani pentru proiectul de hotărâre care prevedea ca aproape întreg excedentul bugetar al anului 2020, în sumă de şase milioane de lei, să fie folosit pentru acordarea a 30.000 de vouchere cadou, în valoare de 200 de lei fiecare, tuturor femeilor angajate din municipiul Focşani, cu ocazia zilei de 8 martie, spune următoarele: „Doresc sa precizez in legătură cu proiectul controversat al voucherelor că acest amendament la proiectul de HCL inițiat de primar a fost o decizie de moment pentru blocarea alocării excedentului bugetar din 2020 pentru acoperirea «eventualelor goluri de casă», adică suma de 5.000.000 lei sa rămână la dispoziția primarului. Așa cum era de așteptat, acest proiect de hotărâre a primit aviz de nelegalitate din partea Prefecturii Vrancea, urmând ca acest disponibil sa fie direcționat către proiecte de investiții. Excedentul bugetar poate fi alocat și în a doua parte a anului, nefiind așadar o urgență.”

Curiozitățile invalidării, de către BP USR, la București, a protocolului de constituire a majorității PNL-USR-PLUS din Consiliul Local Focșani  

1)-Invalidarea n-a fost adusă la cunoștință partenerului de protocol PNL;

2) Invalidarea protocoului a fost ținută secretă față de presa locală. Presa locală din Vrancea a aflat ” pe surse” despre această invalidare și din presa națională despre motivele invocate pentru realizarea ei ( a invalidării)  

3)- Partea cu alegerea viceprimarului Focșaniului din partea USR  a rămas totuși reală și funcțională, chiar și după invalidarea de către BP USR la București a protocolului de constituire a majorității PNL-USR-PLUS din Consiliul Local Focșani. Întrebarea care se pune este :se poate invalida doar o parte din protocol cealaltă parte rămânând în vigoare? 

Citiți și: Surpriza politică locală a lunii: Protocolul de constituire a majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani, invalidat la București de BN USR;

Lovitură de teatru! Președintele USR Vrancea, suspendat din funcție din cauza hotărârii cu voucherele cadou de 200 lei din CL Focșani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.