Politică

Surpriza politică locală a lunii: Protocolul de constituire a majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani, invalidat la București de BN USR

Ziarul de Vrancea
28 feb 2021 4924 vizualizări

Așa cum Ziarul de Vrancea v-a informat în articolul Lovitură de teatru! Președintele USR Vrancea, suspendat din funcție din cauza hotărârii cu voucherele cadou de 200 lei din CL Focșani, votul favorabil dat în ședința extraordinară a Consiliului Local Focşani din 04 februarie 2021 pentru proiectul de hotărâre care prevedea ca aproape întreg excedentul bugetar al anului 2020, în sumă de şase milioane de lei, să fie folosit pentru acordarea a 30.000 de vouchere cadou, în valoare de 200 de lei fiecare, tuturor femeilor angajate din municipiul Focşani, cu ocazia zilei de 8 martie s-a lăsat cu mai multe sancțiuni în USR Vrancea.

În afara sancțiunilor date mai multor politicieni din acest partid, printre care și președintele filialei, consilierul județean Mihăiță Lepădatu, s-a mai întâmplat însă un lucru ținut, surprinzător, aproape la secret. A fost invalidat în Biroul Național (BN) al USR, desfășurat la București, protocolul de constituire a majorității PNL-USR-PLUS în Consiliul Local Focșani. 

Ziarul de Vrancea a primit confirmarea privind această invalidare în urma lămuririlor pe care le-a solicitat de la președintele suspendat al USR Vrancea, consilierul județean Mihăiță Lepădatu.

Redăm în continuare dialogul pe care l-am avut cu acesta:

Corneliu Condurache, directorul general al Ziarului de Vrancea: „Bună ziua domnule Lepădatu! Vă rog să-mi dați o declarație pentru Ziarul de Vrancea, în legătură cu sancțiunea pe care ați primit-o în ultima ședință a Biroului Politic Național al USR. De asemenea, vă rog să-mi precizați poziția dvs în legătură cu protocolul semnat privind majoritatea PNL-USR-PLUS în CL Focșani. Concret, vreau să-mi spuneți în ce măsură acesta mai este sau nu funcțional și ce urmează să se întâmple în continuare în legătură cu funcționarea majorității PNL-USR-PLUS în CL Focșani. Vă mulțumesc!”

Mihăiță Lepădatu, președintele suspendat al USR Vrancea: „Bună ziua! Mi-ar fi plăcut ca această solicitare să fi avut loc înainte de apariția articolului din ziar. Pentru clarificari, vă raspund:

Așa cum ați remarcat din conferinta de presa comună de astăzi ( n.r vineri 26 februarie 2021), a celor două doamne viceprimar, alianța PNL- USR- PLUS funcționează la nivelul Consiliului Local Focșani, majoritatea nu este afectată. Decizia BN al USR invalidează protocolul realizat pentru constituirea majorității în forma actuală dar există posibilitatea să se încheie un nou protocol și sa fie prezentat spre validare BN al USR. Ca părere personală, nu consider că decizia de sancționare «reprezintă o adevărată piatră de moară legată de picioarele majorității PNL USR PLUS din CL Focșani» (n.r cum s-a scris în articolul Hotărârea CL ce prevedea acordarea unor vouchere cadou de 200 lei unui nr de 30000 femei din Focşani a fost declarată ilegală de Prefectura Vrancea. publicat în Ziarul de Vrancea), deoarece, nici în aceste condiții, nu vom realiza o colaborare sau alianță cu PSD.”

Corneliu Condurache, directorul general al Ziarului de Vrancea: „Vă mulțumesc pentru răspunsuri, domnule Lepădatu! Cât despre plăcerile pe care le invocați, iată cum stă din punctul meu de vedere problema: Și mie nu doar că mi-ar fi plăcut, dar consider că ar fi fost chiar obligatoriu, în spiritul transparenței pe care-o invocați ca formațiune politică «altfel decât cele vechi», să fi anunțat dvs și filiala USR Vrancea, printr-un comunicat oficial faptul că ați fost sancționat și din ce motiv. Dar mai ales că a fost invalidat protocolul de constituire a majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani și motivul pentru care ați făcut-o. Lucru pe care, apropo, n-am sesizat să-l fi anunțat nici doamnele viceprimar, în conferința de presă de azi ( n.r. - vineri 26 februarie 2021). Probabil tot în spiritul «transparenței altfel»! Dacă ați fi procedat așa și ați fi fost transparenți cum ați promis, noi n-am fi aflat de sancțiunea dvs și invalidarea protocolului astă noapte, la o oră suficient de târzie ca să nu vă putem solicita atunci punctul de vedere. Din acest motiv, nici n-am putut fi pe placul dvs.- motiv pentru care ne cerem scuze- să vă solicităm declarația, înainte de publicarea articolului. Dar după cum constatați, am făcut-o ulterior. Spre deosebire de dvs. și USR Vrancea, care nici la ora scrierii acestor rânduri n-ați făcut oficial, cum repet, s-ar fi cuvenit să o faceți, cu acele două anunțuri (cu sancționarea și invalidarea). Permiteți-mi să închei și să vă urez weekend plăcut și multă sănătate!”

Corneliu Condurache, directorul general al Ziarului de Vrancea: „Cu scuzele de rigoare revin să întreb și să vă rog să-mi precizați :1) Care este motivul sancționării dvs? 2)-Care este motivul invalidării protocolului de constituire a majorității PNL-USR-PLUS din CL Focșani? Mulțumesc!”

Ce spune Mihăiță Lepădatu, președintele suspendat al USR Vrancea, la 22 de zile după votul dat în ședința extraordinară a CL Focșani pentru proiectul de hotărâre care prevedea ca aproape întreg excedentul bugetar al anului 2020, în sumă de şase milioane de lei, să fie folosit pentru acordarea a 30.000 de vouchere cadou, în valoare de 200 de lei fiecare, tuturor femeilor angajate din municipiul Focşani, cu ocazia zilei de 8 martie: „Doresc sa precizez in legătură cu proiectul controversat al voucherelor că acest amendament la proiectul de HCL inițiat de primar a fost o decizie de moment pentru blocarea alocării excedentului bugetar din 2020 pentru acoperirea «eventualelor goluri de casă», adică suma de 5.000.000 lei sa rămână la dispoziția primarului. Așa cum era de așteptat, acest proiect de hotărâre a primit aviz de nelegalitate din partea Prefecturii Vrancea, urmând ca acest disponibil sa fie direcționat către proiecte de investiții. Excedentul bugetar poate fi alocat și în a doua parte a anului, nefiind așadar o urgență.”

Președintele PNL Focșani Nicu Tănase nu știa nimic vineri, 26 februarie 2021, ora 18:00 despre invalidarea la București, de către BN USR, a protocolului de constituire a majorității PNL-USR-PLUS/

Întrebat de Ziarul de Vrancea vineri, 26 februarie 2021, în jurul orelor 18:00, a precizat că nu știe nimic și nu a fost anunțat nici oficial nici neoficial despre invalidarea la București de către  BN USR a protocolului de constituire a majorității PNL-USR-PLUS. Cât despre posibilitatea încheierii unui nou protocol care să fie prezentat spre validare BN al USR, invocată de către Mihăiță Lepădatu, președintele suspendat al USR Vrancea, Nicu Tănase a menționat: „PNL este un partid serios care respectă ceea ce semnează dar nu are cum să semneze în fiecare săptămână câte un nou protocol”.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.