Politică

S-au împărțit taberele în PSD: Oprișan s-a dat cu Tudose contra lui Dragnea

Ionel Sclavone
8 ian 2018 1658 vizualizări

Marian Oprișan pare a se fi poziționat oficial, în confruntarea din PSD, de partea lui Mihai Tudose, împotriva lui Liviu Dragnea. Înainte de ședința CEx, el a declarat că se impune o restructurare totală a Guvernului și a administrației centrale. Mișcarea liderului PSD Vrancea era previzibilă, fiind anunțată de o altă declarație publică, de la finalul anului trecut, confirmată de premierul Tudose, conform căreia Consiliul Județean va beneficia de o finanțare pentru construcția unui spital la Focșani. Relațiile reci dintre Marian Oprișan și Liviu Dragnea au devenit vizibile imediat după alegerile din 2016. Cu ocazia vizitei de la Focșani de anul trecut , Dragnea l-a numit pe Oprișan „un bun și vechi prieten“ în condițiile în care toți „prietenii“ săi au sfârșit excluși din PSD sau marginalizați.

Șeful PSD Vrancea Marian Oprișan susține că în acest moment se impune o restructurare totală a Guvernului și a administrației centrale, pentru a fi îndeplinit programul de guvernare. Cu această declarație, Oprișan pare a se fi poziționat oficial în echipa premierului Mihai Tudose, împotriva lui Liviu Dragnea.

„Ca să ducem la capăt programul de guvernare asumat de PSD este nevoie de o restructurare, totală aș putea spune, a administrației centrale și, implicit, a Guvernului“, a declarat Oprișan, citat de presa centrală, în fața sediului PSD, înainte de ședința Comitetului Executiv a PSD.

Mișcarea lui Oprișan era previzibilă și a fost anticipată de o declarație de la finalul anului trecut potrivit căreia Consiliul Județean Vrancea va beneficia de o finanțare din partea Băncii Mondiale pentru construcția unui spital nou, la Focșani. Realizarea unei asemenea investiții a fost confirmată aproape imediat de premier, fapt ce demonstrează că cei doi, Tudose și Oprișan, au ajuns la o înțelegere.

Luni, în jurul prânzului, înainte de ședința CEx, Marian Oprișan a participat la o întrevedere cu premierul Mihai Tudose, la Palatul Victoria, alături de mai mulți lideri locali ai PSD între care senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepremierul Marcel Ciolacu ministrul Transporturilor Felix Stroe şi ministrul Economiei Gheorghe Şimon.

Politician cunoscut că alege poziționarea în tabăra câștigătoare

Pentru cei care îl cunosc, declarația lui Oprișan prin care și-a asumat poziția în tabăra lui Tudose poate fi un semnal că actualul premier are șanse foarte mari în fața lui Liviu Dragnea și a susținătorilor săi. Se știe că Marian Oprișan a acționat până acum în situații similare ivite în interiorul PSD ca un politician foarte precaut. El și-a ales și devoalat tabăra în ultima clipă, când soarta confruntărilor era aproape decisă iar câștigătorii cunoscuți.

De altfel, relațiile reci dintre Marian Oprișan și Liviu Dragnea au devenit vizibile imediat după alegerile din 2016. Spre deosebire de alte situații similare, șeful social-democraților din Vrancea nu a mai avut loc, la sediul central al PSD, între cei care au sărbătorit victoria în noaptea anunțării rezultatelor. Mai mult, PSD Vrancea nu a obținut nici un post important în administrația centrală (miniștri, secretari de stat, directori de agenții etc.) și nici nu a beneficiat bani pentru investiții.

Deși în fața presei au interpretat altă partitură, Liviu Dragnea și Marian Oprișan nu s-au reconciliat nici cu ocazia vizitei șefului PSD la Focșani, anul trecut, în zilele premergătoare demiterii Guvernului Grindeanu. În fața ziariștilor, la momentul respectiv, Liviu Dragnea l-a catalogat pe Marian Oprișan drept unul dintre cei mai vechi și buni prieteni. Or, se știe că toți „prietenii“ lui Dragnea, precum Victor Ponta, Sorin Grindeanu sau Mircea Geoană au sfârșit rău, excluși din PSD sau, în cel mai fericit caz, marginalizați.

E drept că Oprișan s-a aflat în tabăra lui Dragnea și a susținut, prin intermediul parlamentarilor PSD Vrancea căderea guvernului Grindeanu însă a făcut-o, s-a văzut ulterior, în schimbul sumei de 19,3 milioane de lei pe care Consiliul Județean i-a folosit pentru a organiza manifestările dedicate Centenarului.

Citiți și

Marian Oprişan, la intrarea în sediul PSD la București: este nevoie de o „restructurare totală”

Oprișan vrea ”restructurarea totală” a Guvernului și administrației centrale

Șeful PSD Vrancea s-a întâlnit luni dimineață cu premierul Mihai Tudose

Marian Oprișan pare a se situa împotriva președintelui PSD Liviu Dragnea, potrivit declarațiilor pe care le-a făcut luni, înaintea ședinței Comitetului Executiv al PSD. De altfel, liderul PSD Vrancea s-a întâlnit luni dimineața cu premierul Mihai Tudose la sediul Guvernului, ceea ce a dat naștere unor speculații că se află de partea acestuia în luptele de culise din interiorul partidului. "PSD are guvernarea şi are mari responsabilităţi. Trebuie să facem spitale, trebuie să facem autostrăzi, trebuie asigurate pensiile, salariile românilor şi pentru asta trebuie discutat. (...)Vă spun că să ducem la capăt programul de guvernare este nevoie de o restructurare totală a administraţiei centrale şi implicit a Guvernului. Aparatul central este foarte încărcat şi trebuie eficientizat astfel încât să ne ţinem promisiunile în faţa românilor", a declarat Marian Oprişan, preşedintele PSD Vrancea, înainte de şedinţa CEx al PSD, potrivit presei centrale.

Acesta a susținut că s-a întâlnit cu premierul Tudose pentru a discuta despre probleme ale județului. "Am nişte probleme guvernamentale la Vrancea pe care trebuie să le discut cu premierul", a susținut Marian Oprișan. Situația din PSD era una destul de tensionată înaintea ședinței de luni, în contextul în care s-au vehiculat mai multe variante despre o încercare de a-l da jos din funcție pe Liviu Dragnea și de a stabili o altă conducere a partidului.

Marian Oprișan este un lider care s-a situat mereu de partea taberei câștigătoare în luptele purtate în interiorul PSD și nu va avea probleme să fie împotriva lui Liviu Dragnea și să pună umărul la debarcarea acestuia din funcție, mai ales că relațiile dintre cei doi nu sunt cele mai bune. În rest, Marian Oprișan iese în fața opiniei publice cu aceleași declarații despre ce ar trebui să facă PSD, autostrăzi, spitale, investiții care nu s-au făcut deși partidul se află la guvernare din anul 2012, cu o pauză de un an. (M. B.)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.