Politică

Orban sau Cîțu? Alegeri cu final așteptat la PNL Vrancea

Ionel Sclavone
1 aug 2021 3519 vizualizări

Duminică sunt programate alegeri pentru șefia PNL Vrancea. Alegeri cu final așteptat. Viitorul președinte va fi cel de acum, Cătălin Toma. Acesta nu are contracandidat pentru funcție, așa cum s-a întâmplat și la alegerile pentru organizația PNL Focșani, în cazul lui Nicu Tănase. Reconfirmarea lui Toma va fi doar o formalitate.

Interesantă va fi confruntarea pentru funcția de prim-vicepreședinte al BPJ, responsabil pentru domeniul Politici Publice pentru care vor candida Daniel Moroșanu actualul prim-vicepreședinte, fără bacalaureat de la Vidra și Gheorghiță Berbece, prefectul județului.

De asemenea va fi interesant de văzut cum nepoata lui Ion Ștefan, Carmina Veronica Bordea Ștefan, va ocupa funcția de președinte la Comisia de Litigii și Arbitraj. Acesteia „i s-a făcut pârtie” după ce actualul președinte al comisiei, Vasile Novac, a fost împiedicat să candideze.  

De altfel, la cum arată lista de candidați, alegerile de duminică, 1 august 2021, de la PNL Vrancea par a fi aranjate special pentru ca Ion Ștefan să-și poată planta oamenii în funcții de conducere, astfel ca nu cumva să se trezească cu surprize la congresul din 25 septembrie 2021, pentru alegerea viitoarei conduceri de partid la nivel național. Singurii care i-ar putea face o figură sunt unii dintre primarii nemulțumiți, din județ, de faptul că aderarea la tabăra lui Orban îi va priva de fonduri guvernamentale în viitorul apropiat.

În compensația păstrării controlului organizației județene a PNL Vrancea de către Ion Ștefan, Cătălin Toma are asigurată realegerea fără probleme în funcție de președinte și a unui număr de apropiați ai săi în Biroul Politic Județean. Aceasta este de altfel înțelegerea care a funcționat între Toma și Ștefan fără probleme în Vrancea și în ultimii ani

Revenind la problema alegerilor din PNL E greu de crezut că Ludovic Orban, chiar dacă va câștiga alegerile în partid, îl va putea înlătura pe Florin Cîțu de la conducerea guvernului. Acest lucru nu este agreat nici de președintele Klaus Iohannis, care a și declarat-o public. De asemenea, chiar dacă va ieși președinte, Orban va trebui să facă echipă cu oamenii din echipa lui Florin Cîțu, care a atras de partea sa toți liderii importanți.   

Miza alegerilor din PNL Vrancea

Alegerile pentru noua conducere a PNL Vrancea prezintă un oarecare interes – deși nu foarte mare – doar din perspectiva congresului PNL din 25 septembrie 2021, când va fi ales noul președinte al partidului la nivel național.

Oficial, așa cum o afirmă de câte ori au ocazia, pe rețelele de socializare și în declarațiile publice, liberalii vrânceni merg pe mâna lui Ludovic Orban. Chiar dacă tabăra susținătorilor acestuia pare că se împuținează pe zi ce trece, iar șansele sale la un nou mandate se reduc pe măsură.

Spunem oficial, deoarece, în discuții particulare, sunt destui membri din organizație nemulțumiți de Ludovic Orban, de faptul că a pierdut alegerile parlamentare și negocierile pentru formarea guvernului. Ei înclină spre Florin Cîțu, însă nu sunt suficient de curajoși încât să-și asume o astfel de opinie pe față. Susțin că rămân lângă Orban, din loialitate, chiar dacă sunt aproape siguri că acesta va pierde în fața echipei Cîțu.

Speră, în schimb, într-o minune, la alegerile de duminică. Poate apare cineva, de undeva, să schimbe sorții alegerilor și să ducă PNL Vrancea în tabăra lui Florin Cîțu. Rămâne să vedem dacă o astfel de minune se va înfăptui.

Susținătorii lui Orban speră într-o minune

Tot într-o minune speră și Ion Ștefan, Cătălin Toma, Ionel Dancă, Nicu Tănase și ceilalți membri din conducerea PNL Vrancea pentru alegerile din 25 septembrie 2021. Aceștia trag speranța că Duhul Sfânt va pogorî din Ceruri și va face o minune pentru Ludovic Orban, ca să câștige un nou mandat de președinte.

Doar că, în astfel de situații, mai ales în politică, minunile nu se produc decât foarte rar.

Atașamentul lui Ion Ștefan, cel care conduce de facto PNL Vrancea, de Ludovic Orban este de înțeles. Cariera lui politică este legată indisolubil de actualul președinte al PNL. Orban l-a băgat între liderii naționali, l-a făcut ministru și l-a susținut chiar și când a făcut gafe.

Astfel, viitorul său politic la nivel national, în PNL, depinde de ceea ce se va întâmpla pe 25 septembrie 2021. În echipa lui Cîțu, deputatul Ștefan nu ar avea nicio șansă să avanseze mai mult decât este în prezent. De aceea, se agață de Orban ca de un colac de salvare, punându-și toate speranțele într-o minune. Dacă Ludovic Orban este reales, cresc și șansele lui Ștefan pentru un nou mandat de ministru.

Având în vedere toate acestea și ținând cont că Ion Ștefan și-a plantat apropiații în forurile de conducere ale organizației județene, sunt slabe șanse ca PNL Vrancea să treacă în tabăra lui Florin Cîțu.

Delegații vrânceni rebeli la congres vor vota probabil pe ascuns cu echipa lui Cîțu

În aceste condiții, la congresul din 25 septembrie 2021 e posibil ca în delegația PNL Vrancea să fie și câțiva rebeli care vor vota cu Florin Cîțu. Nu se vor manifesta public de teamă să nu fie sancționați, dar își vor da votul pe ascuns fără să facă valuri, de teama sancțiunilor. O astfel de acțiune, pe ascuns, va conta puțin sau deloc.

Florin Cîțu are nevoie de o demonstrație de susținere publică. Să arate tuturor că este mai important și mai apreciat decât Ludovic Orban. Așa cum s-a întâmplat la Cluj, când toți liberalii importanți au urcat pe scenă, alături de Florin Cîțu, în timp ce actualul președinte al PNL stătea singur, abandonat de toți, pe un fotoliu, în primul rând.

Ce se va întâmpla după congresul PNL din 25 septembrie 2021

PNL Vrancea nu pare să fi luat în considerare decât un singur scenariu pentru alegerile din 25 septembrie, victoria lui Ludovic Orban și a echipei sale. Nici o variantă pentru alternativa Florin Cîțu. Iar acest lucru ar putea avea consecințe nu tocmai fericite.

De altfel, chiar și acum ar fi destul de târziu dacă PNL Vrancea și-ar anunța susținerea pentru Florin Cîțu. Apele s-au limpezit, iar taberele s-au cam aranjat. În tabăra lui Cîțu s-au împărțit locurile la masă, în caz de victorie.

Așa cum spunea un politician cu vechi state, trecut prin multe, în astfel de confruntări, ca președinte de organizație, trebuie să fii foarte abil, să intuiești din vreme de partea cui se va înclina balanța și să te poziționezi din timp în echipa câștigătoare. Cu cât o faci mai târziu, cu atât ai mai puțin de câștigat.

Cătălin Toma, Ion Ștefan și PNL Vrancea au avut propria șansă, dacă nu să treacă în tabăra premierului Florin Cîțu, cel puțin să păstreze relații bune cu acesta. Au ratat-o.

S-a întâmplat la începutul lunii martie 2021, când organizația PNL Vrancea și-a anunțat, total nepoliticos, susținerea pentru candidatura lui Ludovic Orban la președinția partidului, chiar cu o zi înainte de vizita premierului Florin Cîțu în Vrancea. Chiar dacă nu a arătat-o, pentru Florin Cîțu a fost o insultă, iar acest lucru s-a văzut ulterior.

Comunele din Vrancea au fost tăiate de pe lista finanțărilor acordate prin programele guvernamentale. Vestea proastă a fost transmisă, la finalul lunii aprilie, cu prilejul unei întrevederi cu primarii din județ, la Focșani, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Finanțarea viitorului spital județean sub semnul întrebării

Nici acordarea finanțării pentru construcția viitorului spital județean nu mai este atât de sigură. Dacă, până la începutul verii, nu trecea o săptămână fără ca Toma să vorbească despre viitorul spital, pe care îl descria drept „proiectul său de suflet” (fostul proiect de suflet  a lui Oprișan), după 9 iunie 2021 a încetat orice referire la această investiție. A fost ziua în care a avut o ultimă întâlnire cu premierul Florin Cîțu, la Palatul Victoria, încercând să-i smulgă acestuia promisiunea că va da bani pentru proiect.

După întâlnire, sigurul care a făcut declarații publice a fost Cătălin Toma: „investiția se va realiza”. Nimic clar, niciun angajament din partea Guvernului că o va și susține.

Și, probabil, tăierea finanțărilor nu va fi singura consecință. Nu este exclus ca, în cazul în care Florin Cîțu va fi ales președinte al partidului, liberalii vrânceni care ocupă funcții în administrația centrală, să se întoarcă acasă. „Echipa câștigătoare” va avea proprii oameni de recompensat, iar funcțiile nu pot fi înmulțite.

Dacă Orban nu va ieși președinte …

În PNL Vrancea un astfel de scenariu este exclus din start. Chiar dacă îl vor vota pe Orban și vor pierde pe mâna acestuia, liberalii lui Ștefan și Toma cred că, după alegeri, Florin Cîțu le va căuta prietenia și îi va copleși cu cadouri (finanțări, funcții etc.). Chipurile pentru că va avea nevoie de ei la următoarele alegeri, în 2024. Acesta ar pute totuși fi, un calcul greșit!

Vrancea este un județ mic, iar aportul de parlamentari și primari este destul de redus. De altfel, chiar și atunci când au câștigat alegerile parlamentare, PNL nu a reușit să depășască PSD la numărul de parlamentari aleși.

Ultima oară s-a întâmplat la parlamentarele de anul trecut, când, PNL a trimis în Parlament doi deputați și un senator, la fel ca și PSD. Iar acest lucru s-a întâmplat de fiecare dată, din 1996 și până în prezent, pentru cine are curiozitatea să urmărească datele statistice.

Drept care,  e posibil ca Florin Cîțu, dacă va câștiga șefia PNL la congresul din 25 septembrie, pierderea județului Vrancea, în fața PSD, să redevină una asumată, așa cum a fost în trecut și pentru ceilalți lideri de dreapta, începând cu PNȚCD și sfârșind cu PDL.

Citiți și: Candidații la conferința județeană PNL Vrancea de  duminică 1 august 2021

În conformitate cu Art. 30 (12) din Regulamentul privind organizarea, desfasurarea si conducerea activitatii organizatiilor locale si judetene, va prezentam lista candidatilor, care au fost validati de Biroul Politic Judetean pentru a ocupa o functie din structura Biroului Politic Judetean, astfel:

1. Pentru functia de Presedinte al Biroului Politic Judetean – Toma Cătălin Dumitru.

2. Pentru functia de Prim-vicepresedinte al BPJ, responsabil pentru domeniul Strategii politice si comunicare – Stroe Maria. 

3. Pentru functia de Prim-vicepresedinte al BPJ, responsabil pentru domeniul Politici Publice – Berbece Gheorghita și Moroșanu Daniel. 

4. Pentru functia de Vicepresedinte, Departamentul pentru Strategii si Relatii politice: Tanase Neculai. 

5. Pentru functia de Vicepresedinte, Departamentul Imagine, Comunicare, Relatii cu mass-media si Purtator de Cuvant: Cretu Adrian-Vasile. 

6. Pentru functia de Vicepresedinte, Departamentul pentru Politici Economice, Medii de afaceri, Dezvoltare Regionala si Fonduri Europene: Colev George-Adrian si Vasilache Florin-Jan. 

7. Pentru functia de Vicepresedinte, Departamentul pentru Politici Sociale, Relatii cu Sindicate, Patronate, Organizatii Nonguvernamentale si grupuri de cetateni: Zamfirescu Valerică. 

8. Pentru functia de Vicepresedinte, Departamentul pentru Politici privind Administratia publica, Justitie, Siguranta Nationala, Ordine publica si Siguranta Cetateanului: Ciobotaru Dragos-Fănică. 

9. Pentru functia de Vicepresedinte, Departamentul pentru Politici in Agricultura, Silvicultura, Mediu si Dezvoltare Rurala: Săpunaru Nini. 

10. Pentru functia de Vicepresedinte, Departamentul pentru Politici in Educatie, Cercetare, Cultura, Culte, Minoritati si Sport: Marcu Livia Silvia și Moise Lăcrămioara. 

11. Pentru functia de Vicepresedinte, Departamentul pentru Politici in Sanatate: Lazar Janina Nicoleta. 

12. Pentru functia de Membru in Biroul Politic Judetean:

13. Pentru functia de trezorier: Nedelcu Florin.

14. Pentru functia de Presedinte al Comisiei de Arbitraj Județene: Bordea-Ștefan Carmina-Veronica.

15. Pentru functia de Presedinte al Comisiei județene de Recenzie și Cenzori: Dumitriu Emilian-Florin 

 

Observație: Parlamentarii PNL Vrancea – Raluca Ioan, Ion Ștefan, Ionel Dancă – nu s-au înscris în competiția pentru vreo funcție, aceștia fiind membri de drept ai Biroului Politic Județean.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.