Politică

Încă un consilier a votat cu PSD: Joaca liberalilor de-a opoziția în Consiliul Municipal

Ionel Sclavone
13 oct 2017 3738 vizualizări

PNL Focșani este zguduit de un nou scandal după ce, în Consiliul Municipal, un al doilea consilier, Ionuț Filimon, a votat cot la cot cu PSD. Liberalii susțin că ar fi un accident și că ar fi victime ale unui furt comis de adversarii politici. Noul incident vine la câteva luni după ce Irina Maria Panaite a fost exclusă din PNL tot din cauza votului dat alături de social-democrați. Gafele repetate din Consiliul Municipal lasă impresia că la nivelul organizației Focșani, PNL este un partid imatur, ai cărui membri se joacă de-a opoziția, incapabili să inițieze acțiuni care să zguduie scaunul primarului Misăilă.

Unul dintre consilierii locali ai PNL, Ionuț Filimon, a votat la ultima ședință, un proiect de hotărâre, cot la cot cu adversarii politici din PSD. Consilierii PSD aveau nevoie de 14 voturi, două treimi, pentru a trece pentru a trece proiectul de hotărâre privind achiziția unui imobil de către Primărie iar ajutorul a venit de acolo de unde se așteptau mai puțin, de la liberali.

Ionuț Filimon a ridicat mâna cot la cot cu reprezentanții puterii spre stupoarea colegilor săi. Imediat ce s-a anunțat rezultatul, liberalul a cerut reluarea votului pe motiv că ar fi fost neatent și a ridicat mâna, alături de PSD, din greșeală. Solicitarea sa a fost respinsă iar proiectul de hotărâre a trecut.

Incidentul se petrece la câteva luni după ce un alt consilier PNL, Irina Maria Panaite ales să treacă de partea PSD, invocând motive legate de conștiință. Ea a fost exclusă din partid pentru votul dat însă a refuzat să se conformeze și a contestat decizia colegilor săi atât în instanță cât și în forurile superioare ale conducerii PNL.

Pentru început trebuie să remarcăm dublul limbaj al reprezentanților PNL în cele două situații. Dacă în cazul Irinei Maria Panaite verdictul a venit prompt – trădare – în cel al lui Ionuț Filimon, liberalii au început s-o scalde acreditând ideea unui „accident“ cauzat de neatenție și găsindu-i celui aflat în culpă tot felul de circumstanței atenunante.

Cine se scuză se acuză

Grupul consilierilor locali ai PNL au emis și un comunicat de presă în acest sens, menit să le spele imaginea deși, potrivit folclorului urban, „cine se scuză se acuză“. Argumentele pe care le aduc în favoarea lor sunt atât de subțiri încât documentul pare o glumă. PNL își acuză adversarii politici de furt, considerând că Filimon ar fi fost victima unui jaf, ca și cum PSD-iștii i-ar fi luat votul cu forța și l-ar fi obligat să țină mâinile pe sus în același timp cu ei.

„Consilierii locali PNL au explicat ieri, după incident, că nu a fost un vot care să reflecte voința PNL în ceea ce privește proiectul inițiat de PSD, însă PSD a ignorat procedurile în astfel de cazuri și n-a mai dispus reluarea sau neluarea în calcul a votului exprimat din greșeală“, se arată în comunicatul de presă.

Doar că „procedurile“ la care fac referire și care ar statuta reluarea votului, în cazul în care unul dintre consilieri se răzgândește, nu sunt prevăzute în legislația care reglementează funcționarea administrației publice locale ori în regulamentele de funcționare ale consiliilor locale. În concluzie, dacă nu sunt prevăzute în lege nu au caracter obligatoriu. Posibil să aibă dreptate când spun că s-a mai procedat așa, în situații similare, însă asta nu înseamnă nimic câtă vreme nu există o reglementare.

De aceea, îndrăznesc să afirm că memoriile pe care grupul consilierilor PNL susține că le-a înaintat (sau urmează să o facă) Prefectului sau secretarului municipiului nu reprezintă altceva decât o sesiune de masaj la un picior de masă, fără nici o urmare.

Accident sau înțelegere ascunsă între PNL și PSD

Nimeni nu știe ce a fost în mintea lui Ionuț Filimon în momentul în care a votat alături de PSD, dacă a făcut-o intenționat sau fără să gândească. Îi putem acorda prezumția de bună credință, luând de bună „accidental“ pe care îl invocă însă, la fel de bine, îi putem suspecta pe liberali de aranjamente ascunse cu PSD. N-ar fi prima oară când o fac.

Istoria recentă a Consiliului Local și a Consiliului Județean este plină de exemple în care liberalii și pesediștii se bălăcăreau ca la ușa cortului și se scuipau în față  în vreme ce, pe sub masă, își dădeau mâna. Nu putem exclude total ipoteza potrivit căreia votul lui Filimon a fost intenționat în favoarea PSD, rezultat al unei asemenea înțelegeri, iar ceea ce a urmat să fi fost doar un joc ieftin menit să-l acopere.

C-o fi una, c-o fi alta, verdictul îl vor da alegătorii și simpatizanții partidului în funcție de ceea ce cred ei că s-a întâmplat.

Gafele liberalilor aduc soarele pe strada PSD

Indiferent de deznodământ, un lucru este clar, PNL este total depășit de rolul pe care îl are, acela de principal partid de opoziție. Votul lui Ionuț Filimon și scuzele bâlbâite de după nu fac decât să confirme acest lucru. La fiecare întrunire a micului parlament local, asistăm la o confruntare între o echipă de seniori, a PSD, și una de juniori, a PNL. Cei dintâi, nu foarte buni dar mai experimentați îi iau la țintă pe cei mici care sunt total debusolați și nepregătiți, tăvălindu-i și punctând ori de câte ori își doresc.

În Consiliul Municipal, liberalii au ajuns să gafeze aproape în fiecare ședință, spre satisfacția adversarilor din PSD și a primarului Cristi Misăilă. Parcă-l și vedem pe acesta din urmă cum își freacă mâinile mulțumit estimând că obținerea celui de-al doilea mandat nu mai este chiar o misiune imposibilă. Și aceasta în ciuda lipsei de competență de care dă dovadă în administrarea orașului și a nemulțumirii aproape generale pe care o provoacă focșănenilor.

Citiți și:Din neatenție sau ”atenție”, consilierul Filimon a ”greșit” în favoarea PSD;

PNL vrea să scape de consilierii cu condamnări;

A început curăţenia tardivă, cu iz de reglări de conturi interne, din PNL Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 2349 zile, 6 ore, 46 minute, 43 secunde
Presedintele Iohannis, sustinut de PNL, ne ofera solutia la aceasta dilema. Dansul a declarat zilele trecute ca "IN POLITICA NU EXISTA PREZUMTIA DE NEVINOVATIE". Asa ca PNL Vrancea nu are decat 2 citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.