Politică

Fenta politică din CJ Vrancea nu l-a ales doar vice pe Oprișan, ci a reușit și să dezbine semnificativ alianța PNL-USR-PLUS

Ziarul de Vrancea
30 oct 2020 3808 vizualizări

Fenta politică din Consiliul Județean Vrancea pusă la cale de PSD și ALDE - după care s-au dus fără să-și pună întrebări, încă de vinerea trecută, atât PNL, cât și USR PLUS - se dovedește după încheierea ședinței de astăzi a miniparlamentului județean că a reușit cel puțin două lovituri, pe care probabil le-a și urmărit încă de la lansare. 

Reamintim că în ședința extraordinară a Consiliul Județean Vrancea de vineri, 23 octombrie 2020, Ionel Cel Mare, liderul ALDE Vrancea, uimea pe cei prezenți dând un semnal conform căruia lucrurile ar fi putut să se îndrepte spre o surpriză politică de proporții privind majoritatea din legislativul județean pentru mandatul 2020-2024.

Ședința din 23 octombrie 2020 fusese convocată pentru stabilirea comisiei de numărare a voturilor și a comisiilor de specialitate, întrucât potrivit Codului Administrativ, nici un proiect de hotărâre nu poate ajunge în plen fără a trece prin comisii. Cu această ocazie, au fost formate și grupurile politice din Consiliul Județean Vrancea. 

În amintita ședință, PSD a anunțat că formează un grup cu 15 consilieri, condus de Marian Oprișan. PNL și USR au anunțat că formează un alt grup, cu 14 consilieri, avându-l lider pe consilierul PNL Liviu Bostan. Surpriza a apărut în ceea ce îi privește pe cei doi consilieri ALDE.

Deși toate calculele politice de până atunci îi dădeau pe aceștia deja în tabăra PSD, în ședința extraordinară de vinerea trecută, cei doi consilieri județeni ALDE anunțau că formează un grup politic alături de reprezentantul PLUS, pentru a îndeplini condiția de trei membri.

Semnalul era unul care răsturna teoretic calculele politice de până atunci și pe care foarte mulți l-au interpretat ca fiind deja o certitudine, anume că Ionel Cel Mare a decis să treacă de partea noii puteri, PNL-USR-PLUS. În consecință, se spunea atunci, pe 23 octombrie 2020, că la alegerea vicepreședinților Consiliului Județean Vrancea, care urma să aibă loc într-una din ședințele viitoare, PSD nu va mai avea șanse să își impună vreunul dintre candidați. Deoarece majoritatea PNL USR PLUS ALDE are 18 voturi în total, dacă luăm în considerare și votul președintelui Cătălin Toma.

Numai că totul avea să se dovedească doar o fentă politică în noul Consiliu Județean Vranncea, pusă la cale de PSD și ALDE.

(Conform dexonline, ”FÉNTĂ1, fente, s. f. (Sport) Procedeu tehnic care cuprinde un complex de mișcări, executat rapid, în scopul inducerii în eroare a adversarului și al obținerii unui avantaj asupra acestuia. – Din fr. feinte.”)

După acestă fentă s-au dus din păcate toate celelalte forțe politice din Consiliul Județean Vrancea. Adică și PNL, și USR-PLUS au crezut cu convingere în semnalul ALDE, deși acesta avea să se dovedească a fi pus la cale în deplină înțelegere și cu aprobarea PSD.

Concret, iată ce preciza USR Vrancea într-o postare pe Facebook din 23 octombrie 2020:

”În Consiliul Județean Vrancea, în formatul nou constituit prin votul din 27 septembrie, activitatea a început deja.

Astăzi a fost o zi importantă, deoarece s-au stabilit comisiile de specialitate, precum și comisia de numărare a voturilor.

Consilierii județeni ai USR PLUS au reprezentanți în toate cele patru comisii, deținând președinția comisiei juridice prin dl. Vasile Alexe, precum și președinția comisiei de numărare și validare a votului pentru mandatul 2020-2024, prin dl. Adrian Apostol.

Cu acest prilej, au fost formate grupurile politice din CJ Vrancea. Este o procedură tehnică, absolut necesară pentru asigurarea validității exprimării voturilor.

Astfel, s-au format grupurile PNL- USR (14 consilieri), ALDE- PLUS ( 3 consilieri) si PSD ( 15 consilieri).

De comun acord cu partenerii de alianta, PNL și USR Vrancea, PLUS Vrancea va face parte din grupul politic ALDE PLUS.

Această poziționare are drept unic scop asigurarea majorității voturilor în CJ Vrancea și este un semnal clar al forței coaliției PNL-USR PLUS.

Astfel, vom avea șanse reale ca activitatea Consiliului Județean să fie orientată spre scoaterea Vrancei din stagnarea la care a fost supusă timp de 20 de ani și, așezată de acum inainte, pe o traiectorie rapidă de dezvoltare.”

După ședința extraordinară de vineri, 23 octombrie 2020, președintele Consiliului Județean Vrancea Cătălin Toma făcea și el, pe Facebook, următoarele precizări:

”De multe ori se spune despre politicieni că nu se gândesc decât la binele propriu, la combinațiile lor, lăsând interesul cetățenilor pe ultimul loc. Mă bucur enorm atunci când întâlnesc oameni politici care demontează această marotă. Gestul făcut astăzi de domnul Ionel Cel-Mare este cel al unui om care se gândește la binele vrâncenilor, care asigură buna funcționare a Consiliului Județean și garantează proiectele prezente și viitoare.”

Prin urmare, este clar că atât PNL cât și USR s-au dus după fenta politică pregătită de ALDE cu aprobarea PSD.

Iată însă reacția USR astăzi, 29 octombrie 2020, tot pe Facebook, după ce s-a văzut că ALDE și PSD le-au administrat fenta după care și ei s-au dus fără să-și pună vreo întrebare.

O zi tristă pentru vrânceni! Oprișan va continua să conducă Vrancea.

Baronul Marian Oprișan a obținut astăzi funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea în urma votului din CJ. Două voturi l-au ajutat pe Oprișan să devină vicepreședinte. De la ALDE sau PNL.

Votul a fost secret, dar vechea tradiție USL-istă precum și trecutul PSD-ist și apropiat de Marian Oprișan al lui Catalin Toma ne ridică mari semne de îndoială cu privire la modul cum au votat consilierii PNL.

Este desigur posibil ca cele două voturi ale lui Oprișan să vină și de la consilierii ALDE, care a avut o alianță de durată cu PSD.

Cerem public conducerii PNL să anunțe cum au votat consilierii partidului astăzi și ia măsuri urgente dacă vreun consilier liberal l-a votat astăzi pe Marian Oprișan în funcția de vicepreședinte. Mai ales în contextul în care reprezentanții PNL au primit astăzi mai multe funcții în instituții cheie din subordinea CJ, în timp ce reprezentanții USR PLUS nu au fost votați.

USR-PLUS rămâne mai departe unicul partid anti-PSD din Vrancea și vom continua să milităm pentru eliminarea hoției și corupției din administrația publică.”

Postarea USR Vrancea de astăzi este încă o dovadă că fenta politică pusă la cale de ALDE și PSD a reușit nu doar să-l impună pe Marian Oprișan vicepreședinte al Consiliului Județean Vrancea, ci și să dezbine alianța PNL-USR-PLUS chiar la prima încercare.

Citiți și:A fost doar o fentă politică: Marian Oprișan și Ionel Cel Mare, aleși vicepreședinți ai Consiliului Județean Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.