Politică

Mutare pe tabla de șah a politicii vrâncene

Ziarul de Vrancea
21 mar 2022 4856 vizualizări
Președintele PNL și al Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma ( foto mijloc), direct afectat politic de venirea în postul reprezentant al Guvernului României în județul nostru a președintelui intermimar al PSD Vrancea. Nicușor Halici(foto mijloc- cel mai probabil viitorul contracandidat al lui Cătălin Toma în campania electorală din 2024 pentru fotoliul de președinte al Consiliului Județean) i l-a ”adus în coastă” în scaunul de subprefect, pe Gheorghiță Berbece( foto dreapta).Gheorghiță Berbece a fost prefect de Vrancea susținut de PNL timp ce 2 ani și 11 zile .El a fost investit prima oară în funcție pe 11 decembrie 2019 de ministrul Afacerilor Interne - Marcel Vela al Guvernului Ludovic Orban de la acea vreme iar pe 3 martie 2021, a fost reconfirmat în funcție de Guvernul Cîțu.Gheorghiță Berbece a fost eliberat din funcția de prefect de Vrancea printr-o hotărâre adoptată în ședința de Guvern pe 22 decembrie 2021.
Președintele PNL și al Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma ( foto mijloc), direct afectat politic de venirea în postul reprezentant al Guvernului României în județul nostru a președintelui intermimar al PSD Vrancea. Nicușor Halici(foto mijloc- cel mai probabil viitorul contracandidat al lui Cătălin Toma în campania electorală din 2024 pentru fotoliul de președinte al Consiliului Județean) i l-a ”adus în coastă” în scaunul de subprefect, pe Gheorghiță Berbece( foto dreapta).Gheorghiță Berbece a fost prefect de Vrancea susținut de PNL timp ce 2 ani și 11 zile .El a fost investit prima oară în funcție pe 11 decembrie 2019 de ministrul Afacerilor Interne - Marcel Vela al Guvernului Ludovic Orban de la acea vreme iar pe 3 martie 2021, a fost reconfirmat în funcție de Guvernul Cîțu.Gheorghiță Berbece a fost eliberat din funcția de prefect de Vrancea printr-o hotărâre adoptată în ședința de Guvern pe 22 decembrie 2021.

Ca să-i mai taie din avântul electoral prefectului Nicușor Halici, președintele PNL și al Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, direct afectat poliitc de venirea în postul de reprezentant al Guvernului României în județ a președintelui interimar al PSD Vrancea (probabil viitorul său contracandidat în campania electorală din 2024 pentru fotoliul de președinte al Consiliului Județean) i l-a „adus în coastă” în scaunul de subprefect pe Gheorghiță Berbece.

Acest mesaj transpare și din cele transmise miercuri, 16 martie 2022 în jurul orei 13:00, pe Facebook, de Catalin Toma.

”Astăzi (miercuri 16 martie 2022), în ședința de Guvern, colegul Gheorghiță Berbece a fost numit în funcția de subprefect al județului Vrancea.

Îi urez succes în noua funcție, atât lui cât și întregii echipe care reprezintă Guvernul României în teritoriu.

Vor avea în mine și în Consiliul Județean Vrancea parteneri în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea acestui județ. Trăim vremuri complicate și de aceea trebuie să facem, împreună, tot ceea ce ține de instituțiile pe care le reprezentăm astfel încât viața vrâncenilor să fie mai bună.”-Catalin Toma

Reamintim că Gheorghiță Berbece a fost prefect de Vrancea susținut de PNL timp ce 2 ani și 11 zile. El a fost învestit prima oară în funcție pe 11 decembrie 2019 de ministrul Afacerilor Interne - Marcel Vela al Guvernului Ludovic Orban de la acea vreme, iar pe 3 martie 2021 a fost reconfirmat în funcție de Guvernul Cîțu.

Gheorghiță Berbece a fost eliberat din funcția de prefect de Vrancea printr-o hotărâre adoptată în ședința de Guvern pe 22 decembrie 2021, mutare previzibilă, dat fiind că la negocierile politice dintre Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, președintele PNL a cedat funcția de prefect în Vrancea social-democraților la constituirea coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR-Minorități.

Așa cum Ziarul de Vrancea a scris la vremea respectivă, eliberarea lui Gheorghiță Berbece din funcția de prefect a avut legătură probabil cu modul în care era percepută la nivel central filiala PNL Vrancea, în contextul de după alegerile din 25 septembrie 2021 pentru șefia partidului. Din perspectiva lui Florin Cîțu, PNL Vrancea, controlată în totalitate de deputatul Ion Ștefan, era o „organizație pierdută”. Aceasta deoarece membrii săi își declaraseră susținerea aproape în unanimitate pentru Ludovic Orban. Or, în contextul în care doi deputați de Vrancea, Ionel Dancă și Ion Ștefan, demisionaseră deja din partid și aleseseră tabăra lui Orban, cei din actuala conducere centrală a PNL se așteptau, probabil, ca mai mulți membri importanți din organizația Vrancea să facă acest pas. Chiar în ciuda mesajului de unitate promovat la vremea respectivă la nivelul PNL Vrancea de președintele filialei, Cătălin Toma. Drept urmare, nu a fost deloc dificil pentru actualul președinte de la nivel național al PNL să renunțe la funcția de prefect de Vrancea și să o predea celor de la PSD, obținând, la schimb, e de presupus, alte avantaje.

De asemenea, mai trebuie menționat și faptul că Gheorghiță Berbece era implicat și într-un scandal public. Cel al chemării comisarului șef Remus Nica, inspector șef al IPJ Vrancea și a comisarului șef Alexandru Cara, șeful Poliției Municipiului Focșani, în biroul său, după ce fiul deputatului Ion Ștefan ar fi fost oprit în trafic de polițiști. Corpul de control al Ministerului de Interne a încheiat, la scurt timp de la acea întâmplare, o anchetă în Vrancea pe acest subiect. Conform surselor noastre, concluziile anchetei nu erau deloc favorabile lui Berbece, iar acest lucru ar fi putut și el contribui la schimbarea sa din funcția de reprezentant al Guvernului în Vrancea.

După aceste evoluții însă, șefii PNL Vrancea au dat semnale că vor să intre în grațiile lui Florin Cîțu, iar această poziție se concretizează probabil acum în numirea lui Gheorghiță Berbece ca subprefect de Vrancea. Noua mutare pe tabla de șah a politicii vrâncene are cel mai probabil rolul de a-i mai tăia din avântul electoral prefectului Nicușor Halici.

Așa cum Ziarul de Vrancea v-a mai informat, nominalizarea lui Nicușor Halici ca propunere de prefect de către PSD Vrancea este parte a acțiunii de menținere la putere a oamenilor politici din jurul lui Marian Oprișan.

Crescuți în jurul acestuia, având acces nelimitat la resursele județului, nu pot supraviețui în alte condiții. O schimbare reală la nivelul conducerii PSD Vrancea ar echivala pentru ei cu un dezastru politic, financiar și, de ce nu, chiar social, întrucât ar trebui să coboare jos de tot, acolo de unde i-a ridicat Oprișan. Obiectivul lor este să se instaleze și să prindă rădăcini destul de puternice atât la conducerea organizației județene, cât și în administrația locală, în special la nivelul Consiliului Județean Vrancea. Pentru că doar așa se vor menține la putere în județ, vor avea în continuare acces la resurse și își vor păstra statutul social la care au ajuns.

Despre felul în care a ajuns Nicușor Halici să fie desemnat prefect de Vrancea de către organizația județeană PSD și despre strategiile și mizele celor care l-au propulsat, recitiți articolul publicat recent în Ziarul de Vrancea, intitulat Declarația de independență în numele lui Nicușor Halici. Cât de reală este ruptura de Marian Oprișan.

Odată instalat în funcția de prefect de Vranceaprincipala preocupare a lui Nicușor Halici pare a fi aceea de a-l eclipsa ca imagine publică pe actualul președintele Consiliului Județean Vrancea, liberalul Cătălin Toma. Este de așteptat ca Nicușor Halici să încerce să-i ia locul lui Cătălin Toma în fotoliul de președinte al Consiliului Județean Vrancea la viitoarele alegeri locale din 2024. Revenind la ofensiva de imagine a proaspătului prefect Halici, deja declanșată și aflată-n plină desfășurare, trebuie observat că, spre exemplu luni, 7 martie 2022, acesta a preferat să aibă o întâlnire cu primarii din Vrancea separată de cea a lui Cătălin Toma. Astfel, primarii UAT-urilor din Vrancea au fost mutați din sala de ședințe a Consiliului Județean Vrancea în cea a primăriei Municipiului Focșani, doar ca Halici „să-și arate mușchii de prefect”, după ce Toma și-i expusese pe cei de președinte de Consiliu Județean. Asemenea convocări, trase la indigo, dar cu șefi diferiți la prezidiu, vor fi probabil frecvente de acum încolo în Vrancea, până la alegerile locale din 2024.

Președintele PNL și al Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, direct afectat poliitc de venirea în postul de reprezentant al Guvernului României în județ a președintelui interimar al PSD Vrancea. Nicușor Halici (probabil viitorul său contracandidat în campania electorală din 2024 pentru fotoliul de președinte al Consiliului Județean) i l-a „adus în coastă” pe Gheorghiță Berbece subprefect.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.