Politică

Florin Secară- candidatul ARD în Colegiul Uninominal 6: "Știu cu cine mă lupt. Voi învinge"

Corneliu Condurache
1 nov 2012 10147 vizualizări

Au trecut doar câteva zile de la expirarea termenului limită la depunerea candidaturilor pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie. Au apărut figuri noi in politica locală, dar puține intrigă la fel de mult precum Florin Mihail Secară, candidatul Alianței România Dreaptă (ARD) în Colegiul Uninominal 6, care include orașele Adjud, Panciu și comunele din împrejurimi. Cine este misteriosul Florin Secară și care este motivul pentru care a intrat în bătălia politică? Acest lucru am incercat să îl descoperim printr-un interviu cu cel care iși dorește să îl bată în alegeri pe PSD-istul Victor Roman.

Rep:    Aveți doar 42de ani, domnule Secară și, potrivit CV-ului, nici un fel de experiență       politică. Cine sunteti, domnule Secară? De unde veniți și de ce ați intrat în politică     chiar în Vrancea, într-un județ roșu?

Florin Secară: Sunt doar un om obișnuit, plecat de jos dintre adjudeni, care prin muncă și disciplină și-a făcut un rost în viață. Nu spun că mă întorc acum acasă, pentru că aici, în părțile Adjudului, vin foarte des. Vreau să fac ceva pentru oamenii în mijlocul cărora am crescut. Vreau să întorc ceva din ce mi-au dăruit ei: respectul, credința în Dumnezeu și acel bun simț al omului simplu.În Armată, aveam o vorbă: "A fi militar înseamnă să mai și lupți, nu numai să bați pas de defilare". Pentru mine, a venit vremea să nu mai stau pe margine, ci să intru în luptă. 

Rep. Amintiri din copilărie?

Florin Secară: O, Doamne, multe de tot. Foarte frumoase, legate de scaldatul in Siret sau de mersul la pescuit, cu prietenii. Din școala generală, despre învățătoarea mea, doamna Elisabeta Marcuță. Despre doamna profesoară de limba română Nastasia Marinescu,care mi-a fost și dirigintă. Le salut cu această ocazie și le transmit multă sănătate.O amintire foarte aparte o  păstrez profesorului de matematica din scoală, Matei Stan, care din păcate s-a prăpădit. Abia când am ajuns la liceul militar mi-am dat seama cât de bun eram la matematică și cât de bună carte am facut în școala aceea mică, din Adjudul-vechi. La liceu eram mult mai avansat decât ceilalti colegi.

"Armata m-a călit și m-a pregătit pentru orice fel de bătălie"

Rep. Atunci ați făcut primul pas spre cariera militară?

Florin Secară: Da. Am plecat de acasă la 14 ani, pentru a urma Liceul Militar "Mihai Viteazul", la Alba Iulia. Au urmat câțiva ani grei, poate cei mai grei din viața mea. Departe de părinți, de prieteni, de locurile natale. Totuși, cred că liceul militar, pe care l-am urmat în ultimii ani ai regimului comunist, cu lipsurile și  greutățile acelor vremuri, m-a făcut ceea ce sunt astăzi. M-am călit pentru orice fel de bătălie.

Foto:  Florin Secară pe vremea când era elev "Boboc" la Liceul Militar "Mihai Viteazul", la Alba Iulia

Rep. Revolutia unde v-a prins?

Florin Secară: După liceu, am urmat cursurile Institutului Militar de Geniu, Construcții și Căi Ferate "Panait Donici" din Râmnicu Vâlcea. Acolo m-au prins și primele zile ale Revoluției. În scurt timp dupa 22 decembrie, tot plutonul meu a fost mutat la Drăgășani, pentru a asigura securitatea hidrocentralelor de pe râul Olt. După Institut, am fost repartizat în Timișoara,unde am lucrat pe șantier ca ofițer de căi ferate. Montam, schimbam șine de căi ferate pe sectorul Timișoara-Lugoj și locuiam în barăci construite din placaj. După un an și jumătate am fost avansat la Statul Major General, la biroul național de urmărire și coordonare transporturi militare. Am lucrat acolo 6 ani  și am urmat în paralel cursurile Facultății de Transporturi a Politehnicii București.

Rep:    Și totuși, la un moment dat ați renunțat la haina militară.

Florin Secară: La 25 de ani eram capitan.

Foto :  Florin Secară tânăr locotenent al Armatei române la Timișoara

La 28 ocupam o funcție  de locotenent colonel. Tot atunci, mărturisesc, am început să fiu  dezamăgit de modul în care se făcea reformă în Armata română, de cum se puneau în practică niște schimbări necesare, este adevărat, impuse de contextul înternațional. Totuși, mo mentul de cotitură s-a petrecut atunci când tatăl meu, de care eram foarte apropiat, a murit pe neașteptate.  Am simțit nevoia să o iau de la capăt, să schimb ceva în viața mea. Am renunțat la cariera militară și am plecat să lucrez în sectorul privat.

Credința în Dumnezeu m-a ajutat să trec mai ușor prin momentele grele" 

Timp de patru ani am lucrat in vânzări, apoi, din 2002 mi-am dezvoltat propriile afaceri. Astăzi conduc două firme care au în total aproape 200 de angajați. Cea mai nouă este o fabrică de mobilier, care a fost retehnologizată în 2010 printr-o investiție de 4 milioane de euro.

Foto :Managerul Florin Secară la Romexpo

Ca orice om de afaceri care privește spre viitor am îndrăznit să accesez fonduri europene și am reușit, cu toate blocajele și birocrația de care se lovesc majoritatea întreprinzătorilor.

Rep:    Care este cheia succesului în afaceri?

Florin Secară: Muncă, respect pentru echipa cu care lucrezi, credința că poți reuși indiferent de piedicile pentru moment.

Rep: Când și cum ați intrat în politică?

Florin Secară: Foarte recent, în această vară. Am fost unul dintre cei care au simțit nevoia să nu stea deoparte, să critice sau să se indigneze la televizor când vede că România o ia pe un drum greșit.Prin prisma ocupației mele călătoresc, observ ce se întâmplă în lume. Nu vreau ca peste câtiva  ani, dacă voi privi în urmă, să îmi fie rușine că nu am încercat să fac ceva pentru a schimba lucrurile în bine.

Rep:    Locurile preferate?

Florin Secară: Casa părintească și apoi mănăstirea Buciumeni, unde merg pentru că în acel loc binecuvântat mă reculeg și mă încarc cu energie. Preotul Mihail îmi este duhovnic și, când programul mă împiedică să ajung mai acolo, vorbim mult la telefon.

Rep:    Interesant. Prin prisma ocupației dumneavoastră nu mi-aș fi închipuit că sunteți o persoană foarte religioasă.

Florin Secară:Dimpotriva. Bunicii, părinții mei au fost oameni foarte credincioși. Cred că mi s-a transmis asta prin educație, prin puterea exemplului. Credința m-a ajutat să trec mai ușor prin momentele grele. Sunt recunoscător familiei mele pentru asta.

Nici una dintre firmele mele nu au facut vreo afacere cu statul. Niciodată.

Rep. Nu a început campania electorală. Vă rog să ne spuneți ce ați dori să schimbați în localitățile din colegiul dumneavoatră, dacă veți ajunge deputat.

Florin Secară: De câte ori mă întorc acasă, sunt foarte mâhnit când văd satele îmbatrânite, cu puțini tineri și copii. Îmi caut foștii colegi, prietenii din copilărie, dar mulți dintre ei sunt plecați să își facă un rost prin alte zări ale lumii. Asta mi-aș dori să schimb: condiții pentru a se trăi bine de pe urma agriculturii, care are un potențial extraordinar în această zonă. Mai vreau un mediu economic care să creeze locuri de muncă pentru tineri și nu numai.

Rep:    Ce așteptări aveți de la campania care va incepe doar peste câteva zile?

Florin Secară: Nu sunt un  naiv, știu ce mă așteaptă și cu cine mă bat. Voi învinge. Sunt un om pozitiv, care crede că Dumnezeu dă fiecăruia ceea ce merită. Îmi doresc o campanie curată, civilizată, deși nu îmi fac iluzii din partea contrandidatului meu USL.

Rep: Pentru că ați adus vorba despre candidatul USL, ați făcut vreodată afaceri cu statul?

Florin Secară: Înțeleg aluzia. Nici una dintre firmele mele nu au facut vreo afacere cu statul. Niciodată.

Rep: Enumerați trei calități personale pe care, eventual, să vi le recunoască alegătorii în următoarea perioadă.

Florin Secară: Sunt  foarte organizat și disciplinat, asta este defect profesional. Nu mă dau bătut, niciodată. Și, indiferent de riscuri, spun întotdeauna adevărul.

Rep: Trei defecte pe care vreți să le ascundeți...

Florin Secară: Nu vreau să vă răpesc plăcerea de a le căuta dumneavoastră, ziariștii. Vă fac doar o destăinuire: sunt și acum dependent de sărmăluțele în foi de viță făcute de mama.

 Rep: Care sunt cele mai de preț trei lucruri pe care le aveți?

Florin Secară: Nu sunt lucruri, sunt băieții mei. Rareș, Filip și Lukas.(Advertorial)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.