Politică

Securitatea vrînceană îi urmărea pe francmasoni

Valentin Muscă
27 feb 2012 2482 vizualizări
Dezvăluirile apar în lucrarea ”Marcel Shapira, Francmasoneria și Securitatea”, scrisă de Gh. Neagu & B. Dogaru

Cercetările despre francmasoneria vrînceană marchează o nouă etapă, grație lucrării tînărului arhivist Bogdan Constatin Dogaru, care a publicat în colaborare cu scriitorul Gheorghe Andrei Neagu volumul ”Marcel Shapira, Franscmasoneria și Securitatea” (Focșani, 2012, Supliment al Revistei ”Oglinda Literară”). Pentru prima, după cunoștința noastră, este abordată în mod științific situația francmasonilor din Vrancea pe timpul regimului comunist. Un capitol întreg este dedicat acestui subiect: Problema ”Oculta” în arhiva Securității (1982-1989) cu un studiu de caz pe Județele Vrancea și Buzău. Aflăm în premieră cum membrii fostei Poliții Politice din Focșani (locotenentul Florea Dumitru, colonelul Savin Dănilă și locotenent-colonelul Apostol Dumitru) întocmeau rapoarte despre presupuși francmasoni din județ, alcătuiau dosare despre aceștia și racolau informatori din anturajul lor. Din acest punct de vedere, lucrarea ne introduce în arhivele fostei Securități, arătîndu-ne fața monstruoasă a unui sistem paranoic, ce încerca să transforme simplii călători în străinătate în ”agenți ai imperialismului Occidental”. Tabloul acestui capitol este completat de copii după rapoartele foștilor lucrători ai Securității, pe care autorii le prezintă în anexă. O parte importantă din această lucrare este incediarul interviu luat în anul 2006, la Paris, de scriitorul Gh. Andrei Neagu, fostului Comandor Marcel Shapira, unul din cei mai importanți membri ai Francmasoneriei din veacul trecut. Mai multe despre Francmasonerie și Vrancea, ca și despre acest volum vom putea afla la simpozionul omonim, organizat de Casa de Cultură din Odobești, în luna mai, a.c. (Valentin MUSCĂ)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
banel, acum 4440 zile, 15 ore, 43 minute, 21 secunde
Foarte tare cartea si subiectul ,la auzul dezvaluirilor am avut o senzatie mai naucitoare decat aceea pe care o ai cand te duci la fete !! Tare rau acest GHE NEAGU ca si scriitor gen OGLINDA !!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.