Politică

Ministrul Baconschi, în vizită la biserica de lemn din Mătăcina

Valentin Muscă
11 sep 2011 2655 vizualizări
Ministrul de Externe a vizitat vineri biserica de lemn din Valea Sării, unul dintre lăcaşurile de cult pe care autorităţile vor să le introducă în patrimoniul UNESCO u alături de ministru au fost şi colegii din PDL

Vizita ministrului de externe Teodor Baconschi, dincolo de aspectul politic evident, a însemnat un eveniment rarisim pe plaiurile ultimului judeţ de la alfabetul culturii şi civilizaţiei. Pentru prima dată după 1989, un ministru de externe a ţinut să fie prezent la evenimentul de promovare a bisericilor de lemn şi introducerea acestora în patrimoniul mondial al Organizaţiei Internaţionale pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Ocazia a fost oferită de sfinţirea bisericii ”Cuvioasa Paraschiva” din Mătăcina, comuna Valea Sării, biserică restaurată prin Programul Naţional de Restaurare, alături de bisericile de lemn din Lărgăşeni, Chiţcani şi Rugineşti. ”Este un mare succes că am reuşit să aducem pe şeful diplomaţiei româneşti la sfinţirea bisericii din Mătăcina şi la lansarea celei de-a doua serii de cărţi poştale cu bisericile de lemn. Este importantă pentru că scopul final al proiectului «Catedralele Vrancei» este introducerea uneia sau mai multe biserici de lemn din Vrancea în patrimoniul mondial UNESCO, iar cel mai bun mesager pentru acest proiect poate fi Ministerul de Externe. Un asemenea proiect are nevoie de lobby pe lîngă instituţiile internaţionale. A introduce un obiectiv istoric pe lista UNESCO nu este uşor. De aceea, proiectul trebuie cunoscut mai întîi de autorităţile române pentru a fi susţinut în faţa factorilor decizionali”, ne-a spus Florin Micu-Iliescu, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vrancea.

„Mă bucur că păstraţi tradiţiile”

Întîmpinat cu pîine şi sare de copii îmbrăcaţi în ţinută populară, în frunte cu Nicu Berci, primarul PDL al localităţii, ministrul Baconschi s-a declarat impresionat de autenticitatea costumelor populare din Vrancea arhaică, de vocea divină a Coralei ”Sfîntul Nectarie”, condusă de preotul Vasile Dabija de la parohia din Ghimiceşti şi de superba biserică de lemn din Mătăcina. „Mă bucur că păstraţi tradiţiile şi perpetuaţi moştenirea străbunilor”, a spus printre altele în discursul său ministrul Baconschi. De formaţie teolog şi de profesie diplomat, Baconschi este autor al unei excelente lucrări despre bisericile de lemn din Maramureş aflate deja în patrimoniul mondial UNESCO, un motiv în plus ca şeful diplomaţiei româneşti să susţină cauza Vrancei în demersul dur pe care Direcţia pentru Cultură îl duce cu ultrabirocratizata instituţie UNESCO. Pentru a pune un pic de culoare şi a destinde atmosfera, preotul paroh Petrică Bratu a servit invitaţii, inclusiv pe ministru, cu ţuică de prună. Alături de Baconschi, la eveniment au participat prefectul Ion Oprea, subprefectul Sorin Hornea, deputatul Alin Trăşculescu şi senatoarea Sorina Plăcintă.

”Catedralele Vrancei” poate salva bisericile de lemn

Proiectul „Catedralele Vrancei” cuprinde promovarea a 12 biserici reprezentative pentru Vrancea, prin editarea de cărţi poştale, ediţii de timbre, organizarea de simpozioane, pliante informative şi un Album. ”În faţa pericolului distrugerii iremediabile a bisericilor de lemn, fie prin restaurări neautorizate, fie prin neglijenţă sau rea intenţie, prin acest proiect dorim să sensibilizăm opinia publică din Vrancea asupra importanţei bisericilor de lemn pentru istoria, cultura şi civilizaţia acestui judeţ. Pe de o parte sensibilizăm opinia publică, iar pe de altă parte dorim să continuăm introducerea bisericilor de lemn în Programul Naţional de Restaurare, după modelul celor aflate în Program. Ţinta finală este introducerea măcar a unei biserici de lemn în patrimoniul UNESCO”, ne-a mai spus şeful Direcţiei pentru Cultură, iniţiatorul şi coordonatorul proiectului. Alături de bisericile din Mătăcina, Mănăstioara, Străoane şi Chiţcani, din proiectul «Catedralele Vrancei» mai fac parte bisericile de lemn din Rugineşti, Angheleşti, Tei-Câmpuri, «Adormirea Maicii Domnului» a Schitului Valea Neagră, «Sfinţii Voievozi» din Vetreşti, «Adormirea Maicii Domnului» din Lărgăşeni şi cele două biserici de lemn de la Schitul Poiana Mărului”. (Valentin MUSCĂ)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
ana, acum 4609 zile, 22 ore, 8 minute, 58 secunde
comentariu lipsit de logica,nu au scris de vrancioaia pentru ca nu avem drumurii sa ajunga la ele,la vrancioaia se ajunge doar cu tancu!!!!!!si cred ca ziaristul este putin informat!!!!!!!!
Gigi, acum 4609 zile, 23 ore, 28 minute, 38 secunde
Faptul ca din lista bisericilor de lemn lipseste cea din Vrancioaia este un semn bun sau rau? E de banuit ca rau. Dupa "salvarea" icoanelor din ea, cred ca urmeaza "mantuirea" citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.