Politică

Nepartinirea magistratilor poate fi alterata ,

Iulia Crețu
11 ian 2011 933 vizualizări
Prefectura Vrancea solicita stramutarea dosarului Padure pentru Duta , motivind ca legaturile silvicultorului cu justitia vrinceana pot duce la alterarea nepartinirii magistratilor u vis-a-vis de acest dosar se pronunta si primarul din Homocea, care contesta punerea in posesie pe terenul localitatii pe care o conduce u primarul din Tanasoaia este acuzat ca a mintit pentru fostul subsecretar de stat PSD u edilul nu crede in patriotismul celor care strica ploile in aceasta retrocedare cu cintec

Apar noi elemente in dosarul mosiei Vladnicul, de la Tanasoaia, pentru care se bate in instanta social democratul Gica Duta. La Politia municipiului Adjud a fost depus dosarul nr. 1769/P/2010, care contine un raport de expertiza tehnica judiciara, in care reclamat este Dediu S. Neculai, din Homocea, iar piriti sint primarul de la Tanasoaia, Romeo Vulpe, secretarul comunei Gheorghe Pavel si Ovidiu Patrascu. Obiectul dosarului il constituie "marturie mincinoasa" si "fals intelectual". Obiectivele expertizei au fost determinarea suprafetei de padure pe care a detinut-o Maria Plagino in 1944, conform testamentului, si amplasamentul mosiei Vladnicul, dar si care este suprafata detinuta in 1949 de Constantin Cristofil, mostenitorul lui Plagino. De asemenea, reclamatul cere sa i se precizeze suprafata pentru care are drept de reconstituire Denisa Cristofil si Gica Duta, avind in vedere documentele existente si in baza caror acte s-au stabilit amplasamentele pentru cele 1.400 ha padure pentru fostul subsecretar de stat. Potrivit expertizei, mosia este amplasata in cinci trupuri. "Suprafata de teren cu categoria de folosinta paduri detinuta de defunctul Cristofil Constantin in momentul nationalizarii din anul 1948 era de 3.000.000 mp. Aceasta concluzie se bazeaza pe suprafata inscrisa in «Tabelul nominal de toti locuitorii care au pamint arabil, vie etc. de la 5 ha in sus» intocmit de Primaria comunei Galbeni in anul 1948 in baza ordinului nr. 94185/1948 al Prefecturii judetului Tecuci. Conform raspunsului ("¦) suprafata totala de padure la care ar fi avut dreptul de reconstituire conform legilor funciare numitii Cristofil Denisa Ileana si Duta Gica, din fosta mosie Vladnicul, este de 3.000.000 mp (300 ha, n.r.)", se arata in raport.


Vulpe: "Nu-i treaba mea la cine va ajunge mosia!"


Vis-a-vis de acuzatiile de minciuna si fals, primarul Romeo Vulpe reactioneaza si precizeaza ca Dediu Neculai este, la rindul lui, "un mincinos" si ca ar reprezenta interesele Ocolului Silvic Adjud. "Am rezolutia pe masa, am primit NUP (n.r. organele de ancheta nu au precizat acest lucru), iar Dediu e un mincinos. Atit timp cit justitia va da decizie definitiva si irevocabila, nu inteleg de ce se baga. Nu e nimic adevarat, nu-l cunosc, nici macar nu-i de la mine din comuna. Stiti cum si-a motivat interventia? Din «patriotism», asa a spus, «din spirit civic». Au ajuns sa conteste si expertiza. Daca nici expertii nu mai sint respectati in tara asta, nu mai stiu cine ar trebui sa fie. Nu-i treaba mea la cine ajunge mosia, justitia va decide", ne-a declarat Romeo Vulpe, primarul din Tanasoaia, care a tinut sa completeze ca presa "bate cimpii" in disecarea acestui dosar funciar cu miza. Dosarul in justitie pentru mosia Vladnicul nu s-a finalizat, Prefectura atacind cu recurs decizia din noiembrie a Judecatoriei Adjud, care-l facea mosier pe omul lui Marian Oprisan. Recursul se va judeca saptamina viitoare. Cit despre acest nou scandal, cu acuzatii de minciuna si fals intelectual, politia confirma existenta lui. "Dosarul este in cercetare la Politia municipiului Adjud. Intre partile implicate exista o stare conflictuala mai veche. Cele doua parti s-au reclamat reciproc", a spus Bogdan Toader, ofiterul de presa al Politiei.


Mosia Vladnicul, teleportata de la Tanasoaia-Corbita la Homocea


Dosarul Vladnicul pentru Duta a implicat si o reactie din partea Primariei comunei Homocea, pe raza careia s-a dispus punerea in posesie, neintemeiata, dupa cum considera edilul Neculai Ionescu. Practic, o decizie a Judecatoriei Adjud dadea pamint la Homocea in contul mosiei din Tanasoaia. "Mosia Vladnicul nu s-a intins niciodata pe raza administrativ-teritoriala a comunei Homocea, iar hotarirea nr. 907 a Judecatoriei Adjud de a retroceda o suprafata de 987,79 ha in UP IV Homocea, fara ca petentii sa depuna dosare de retrocedare la comuna Homocea, constituie incalcarea principiului administrativ-teritorial. Hotarind in acest mod, instanta de fond prin Hotarirea nr. 907/2009 a dat satisfactie petentilor care s-au bucurat de o protectie juridica sporita, in detrimentul proprietatii publice, care nu a fost aparata in proces de cei indreptatiti sa o faca. ("¦) solicit instantei de recurs sa admita cererea de interventie in favoarea Comisiei de aplicare a legilor fondului funciar, sa casati aceasta sentinta si pe fond sa admita cererea de revizuire a Prefecturii judetului Vrancea "" Comisia de aplicare a legilor fondului funciar", scrie Neculai Ionescu, primarul de la Homocea, in cererea de interventie in recurs la dosarul improprietaririlor din Mosia Vladnicul.


Prefectura: "Duta detine suficienta influenta locala"


Prefectura Vrancea solicita stramutarea dosarului, invocind legaturile lui Gica Duta cu justitia. "Datorita pozitiei de sot al doamnei judecator Duta - sectia contencios al Tribunalului Vrancea, a beneficiat de un regim preferential, cu abtinerea a cel putin sapte judecatori, toate acestea fiind posibile si datorita pozitiei detinute intr-un anumit partid in anul 2009 (n.r. PSD), precum si datorita accesului acestuia la documentele detinute de RNP Romsilva Vrancea (a carui angajat inca este). Duta Gica detine suficient de multa influenta locala de natura a aduce convingerea ca nepartinirea magistratilor poate fi alterata", se arata in recursul formulat de Prefectura Vrancea, care se va judeca pe 13 ianuarie. De altfel, in cazul Mosiei Vladnicul, un alt cetatean care solicita parte din mosia respectiva i-a facut plingere penala judecatoarei Carmen Comanescu de la Adjud, acuzind-o de abuz in serviciu. Instanta a decis neinceperea urmaririi penale in cazul acesteia. Cu termen de judecata stabilit pentru miercuri, dosarul Mosiei Vladnicul este departe de a fi incheiat. Miza pentru padure este extrem de mare, dosarul "Å¡Vladnicul pentru Duta" vorbind verde in fata despre "increngaturile" politico-administrativ-juridice legate de improprietarirea noilor mosieri. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.