Politică

Primarii s-au saturat sa stea cu mina intinsa la Guvern

Doina Ganea
25 sep 2010 808 vizualizări
Primarii vrinceni si-au exprimat ieri nemultumirile in fata sefilor de la Finante reclamind noile prevederi de intocmire a bugetului pe 2011 u cel mai agresiv edil a fost Ion Petre de la Panciu, suparat ca i s-au retras banii de la buget

Primarii din judet au cerut ieri fonduri la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Vrancea, institutie care impreuna cu Prefectura a organizat o intilnire cu edilii pentru a gasi solutii ca primariile sa nu puna lacatul pe usi in trimestrul IV al anului. Aceasta din cauza lipsei fondurilor alocate de la guvern, cit mai ales a "taierilor" bugetare suferite in luna august. Primarii au facut unele propuneri, dar solutii nu prea s-au gasit, fiindca cele doua "tabere" pareau mai mult preocupate sa se acuze reciproc, desi fiecare invoca nevoia de munca in echipa. Primarii i-au acuzat pe finantisti si guvernanti ca habar n-au de realitatile din comune si orase si ca nu i-au indrumat mai bine pe edili in fundamentarea bugetelor. "Nu stiti decit sa ne chemati cu hirtii la dvs. Asa ne intilnim de fiecare data. Ne-am saturat sa venim tot timpul cu mina intinsa ca sa ne umilim", a comentat unul din primari. Altii au vorbit despre alocarea haotica a unor fonduri. "Eu am in lucru un bloc de locuinte ANL. Ministerul Dezvoltarii mi-a taiat in luna februarie 10 miliarde de lei vechi alocati pentru acesta, iar acum mi-a repartizat 6,5 miliarde pentru constructia unui alt bloc tot la ANL fara insa ca sa il finalizez pe cel inceput. Acum, ca sa nu pierd finantarea, eu trebuie sa fac un caiet de sarcini si sa organizez repede o licitatie pina la sfirsitul anului", a explicat primarul comunei Gugesti, Vasile Vatra. Solutii concrete nu au fost gasite. Singura recomandare a finantistilor catre primari a fost sa intocmeasca mai repede proiectiile bugetare pe 2011, sa vina cu ele documentate la Finante si impreuna cu specialistii sa le realizeze cit mai corect, astfel incit anul viitor sa fie evitate problemele din acest an.


Reprosuri de o parte si de alta


Finantistii, la rindul lor, au acuzat primarii ca nu au stiut sa-si intocmeasca bugetele, in an de criza. Plata restantelor catre diferiti furnizori, neincasarea taxelor si impozitelor de la populatie, lipsa finantarilor pentru investitiile demarate, lipsa banilor pentru persoanele angajate pe legea 416/2001 sau pentru salariile asistentilor persoanelor cu handicap au fost numai citeva dintre probleme ridicate de primari. Cel mai nemultumit a fost insa primarul orasului Panciu, Ion Petre, care, suparat de dialogul cu directorul Directiei de Finante, Eugen Ciorici, a parasit sala de sedinte. "Mie formula aceasta de repartizare a fondurilor nu mi se aplica. Eu vin cu datorii din 1998. Am peste 40 de miliarde lei vechi datorii. Spuneti-mi, vis-a-vis de noua lege, ca trebuie sa dam toate datoriile in ianuarie 2011, cum facem? Eu nu stiu. De zece ani vin aici si va pun aceeasi problema a datoriilor si a bugetului prea mic, repartizat pe formule dubioase de calcul si tot nu primesc raspuns. Pe aceasta formula am primit la inceputul anului 80.000 de lei, dupa care acum, pe 20 septembrie, am mai primit 9.000 de lei la un oras ca Panciu de 10.000 de locuitori. Dar in august mi-au taiat din buget un miliard, adica mi-au dat 890 de milioane de lei si mi-au luat un miliard. Beton!", a spus primarul orasului Panciu. Inspectorul Gabriel Pavaloaie, din cadrul Directiei de Finante, i-a dat dreptate primarului, si a remarcat ca orice simulare aplicata orasului arata ca se afla in imposibilitate de plata din cauza creditelor si dobinzilor care nu-i mai permit sa se redreseze. Aceasta in conditiile in care Primaria Panciu are cistigate proiecte europene in valoare de peste 16 milioane de euro, dar nu are bani de functionare. In schimb, seful finantistilor, Eugen Ciorici, i-a luat repede microfonul din mina inspectorului si i-a reprosat faptul ca i-a dat dreptate primarului. "Noi nu sintem aici sa dam dreptate domnului primar. Domnule Petre, a avea numai pretentii de la anumite institutii"¦ Eu nu vreau sa pasam responsabilitati. Eu nu v-am invitat in calitate de elev- profesor, haideti sa gasim solutii", a propus Ciorici. Potrivit noilor reglementari fiscale incepind de anul viitor primariile vor trebui sa-si intocmeasca bugetele pe doua componente: functionare si dezvoltare. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.