Economic

ONG-urile platesc impozit anual, bancile trimestrial

Doina Ganea
21 aug 2011 4369 vizualizări
Finantistii precizeaza ca asociatiile si fundatiile sint obligate sa plateasca anual impozitul, in timp ce societatile bancare trebuie sa faca plati trimestriale anticipate u tot trimestrial trebuie sa achite impozitul pe profit si firmele

Inspectorii fiscali subliniaza faptul ca sistemul platilor anticipate este obligatoriu doar pentru societati comerciale bancare, persoane juridice române si sucursalele din România ale bancilor, persoane juridice straine. Acesti contribuabili au obligatia de a declara si efectua trimestrial plati anticipate, în contul impozitului pe profit anual, în suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie. Potrivit acelorasi precizari organizatiile nonprofit si contribuabilii care obtin venituri majoritar din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura sint obligati la plata anuala a impozitului pe profit. Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta între veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate în scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau în calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor potrivit normelor de aplicare. Ceilalti contribuabili care, potrivit legii, datoreaza impozit pe profit, au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit trimestrial, calculat pe baza profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata. Începind cu anul 2012, si pentru acesti contribuabili urmeaza sa se aplice sistemul platilor anticipate prevazut pentru contribuabilii din sistemul bancar. „Pentru anul 2011, cu exceptia societatilor comerciale bancare, persoane juridice române, si sucursalele din România ale bancilor, persoane juridice straine, ceilalti contribuabili nu au obligatia efectuarii platilor anticipate în contul impozitului anual pe profit, calculate pe baza impozitului pe profit din anul precedent si a indicelui de inflatie”, sustin oficialii Directiei Generale a Finantelor Publice Vrancea. (Doina GANEA)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.