Politică

Prefectul cuminte tare a adus vesti negre bugetarilor

Mihaela Beșleagă
21 mai 2010 1108 vizualizări
Prefectul Ion Oprea crede ca aparatul bugetar a explodat in ultimii ani u in Vrancea exista 60.000 de salariati si 88.000 de pensionari u Oprea este de parere ca in vremuri de criza ar trebui sistate parangheliile, pe care de multe ori se arunca cu banii pe fereastra

Taierea pensiilor si a salariilor, concedierile din sistemul bugetar si renuntarea la paranghelii in an de criza au constituit teme de discutie la sedinta de ieri a Comisiei de Dialog Social de la Prefectura. Sub titlul generic "Restructurarea sectorului public, premisa a echilibrului bugetar in anul 2011", prefectul Ion Oprea a pledat pentru aplicarea cit mai grabnica a masurilor anuntate de Guvern pentru reducerea cheltuielilor la buget, anuntind viitoare disponibilizari in aparatul bugetar al judetului. "Solutiile nu se gasesc in strada si nu se pot lua la presiunile strazii. Efectele crizei sint dureroase, dar criza a fost potentata de erorile din ultimii 20 de ani ai clasei politice. E nevoie de o abordare rationala, civilizata si democratica. Se putea merge pe cresterea fiscalitatii, a taxelor si impozitelor, cu efecte mult mai grave, sau pe masura mai dureroasa a restructurarii sectorului public si a rationalizarii cheltuielilor", a spus reprezentantul Guvernului in teritoriu, Ion Oprea. Acesta a aratat ca aparatul bugetar s-a dezvoltat mult in ultimii ani, dind ca exemplu comparatia intre perioada 2004-2005, cind erau 1,1 milioane bugetari, cu sfirsitul anului 2008, cind luau salariu de la stat 1,4 milioane salariati. Prefectul a mentionat ca marirea organigramelor nu a insemnat si o imbunatatire a serviciilor oferite cetatenilor. Oprea a prezentat si o statistica la nivelul judetului Vrancea, unde exista 60.000 de salariati, 88.000 de pensionari, dintre care 11.000 cu diferite grade de handicap, 20.000 de pensionari agricultori, iar restul cu pensii de stat. "E nevoie de o restructurare a masei salariale. Nu e un lucru prea placut, dar in lipsa altei alternative, Romania nu mai poate duce costurile cu aparatul bugetar, mai e putin si tara poate ajunge in incapacitate de plata. Salariile si pensiile trebuie sa fie corectate cu cit poate duce economia, in anii trecuti cresterile salariale nu au avut sustenabilitate. Aceste masuri nu mai suporta aminare, FMI nu e dispus la caritate", a spus Oprea. Acesta a completat ca, in functie de indicatorii din fiecare localitate, se va stabili numarul optim de salariati in institutiile statului. Prefectul este de parere, de asemenea, ca in acest an de criza ar trebui "subtiate" parangheliile. "In 2010, an de criza, nu cred ca trebuie sa mai continuam cu activitati culturale si serbari, de multe ori aruncam cu banii, miliarde, pe fereastra. Sa fie manifestari, dar la nivel mai redus", crede prefectul, care s-a pronuntat si pentru reducerea ajutoarelor sociale.


"Sinteti cuminte tare, dom prefect"


Atmosfera sedintei a fost animata de Ion Roman, presedintele Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii Vrancea, nemultumit de masurile Guvernului. "Investitorii fug ca de dracul de Romania. Lipsa banilor este cea mai grea pentru noi. Si noi putem declansa o greva fiscala, dar nu avem cu ce, nu sint bani. Desi noi, IMM-urile, producem 73% din PIB, nimeni nu ne asculta, patronii sint revoltati. Toata lumea e ca la inmormintare in judet. Ce ar vrea statul, sa vina o mamica sa dea cu copilul de usa Guvernului?", a spus Ion Roman, care in avintul discursului sau nu s-a sfiit sa afirme "Sinteti cuminte tare, dom prefect", spre amuzamentul celor prezenti in sala. Dintre sindicate, doar sindicatul taranilor, Propact, prin Costel Ichim, a participat la sedinta, restul sindicalistilor suspendind participarea la astfel de sedinte pina cind la nivel central nu se va ajunge la un acord intre Guvern, sindicate si patronate. (Mihaela BESLEAGA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 21 ore, 12 minute, 18 secunde
pai din spusele dnului.prefect nr bugetarilor a crescut an anii cand pdl este la guvernare!!!sasi dea afara pilele si se face reforma.!!!!!halal logica!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.