Politică

Medicii din Vrancea vor consultatii periodice cu ministrul Sanatatii

Iulia Crețu
24 mar 2010 1864 vizualizări
Doctorul Gabriel Negoita, fost director medical al spitalului focsanean, spune ca reforma Sanatatii nu se poate face fara discutii intre minister si medici u acesta atrage atentia asupra posibilitatii ca sistemul sanitar romanesc sa-si piarda formatorii medicali, atrasi de salariile vesticilor

La o saptamina de la vizita ministrului Sanatatii, Attila Cseke, cadrele medicale din Vrancea sustin necesitatea programarii unor intilniri periodice intre halatele albe din toata tara, de toate specializarile, si guvernantii care tin bisturiul si seringa cu care se pompeaza banii bugetului de stat. Gabriel Negoita, medic la Spitalul Judetean "Sf. Pantelimon" Focsani, in specialitatea chirurgie pediatrica, afirma ca reforma in acest domeniu sensibil nu se poate face fara consultarea celor care stau la patul bolnavilor, doctorii. Fost director medical al Spitalului Judetean, Negoita sustine ca breasla sa se simte exclusa din dialogul cu cei de la Putere, care le impun programe ce se schimba de la un ciclu electoral la altul. Chirurgul Gabriel Negoita, consilier municipal PNL in mandatul 2004-2008, atrage atentia asupra lipsei de interes a guvernantilor asupra programelor de preventie si a programelor de cercetare medicala. "Sintem exclusi! Cum sa faci reforma cu oamenii pe care tu, ca guvernant, ii excluzi? La vizita ministrului Sanatatii in Vrancea s-a purtat un dialog cu medicii, dar a fost o colectare de informatii si de rezolvari ale unor chestiuni punctuale. S-a discutat despre infiintarea de noi sectii la Spitalul Judetean. Insa, de exemplu, nu infiintarea Sectiei de Neurochirurgie este problema. Trebuie adus un neurochirurg, aceasta este problema! Pentru ca daca il aduci, trebuie sa-i oferi o casa", a precizat, in cadrul unei conferinte de presa din sediul PNL, Gabriel Negoita.


Europenii dau salarii de mii de euro


Medicul specialist in chirurgie pediatrica afirma ca tentatiile Occidentului la adresa colegilor sai sint mari, atit din punct de vedere al salariului, dar si al performantei. Acesta a atentionat asupra faptului ca Romania risca sa-si piarda nu doar medicii, dar si formatorii de scoala medicala. "Tirgurile de joburi de cariere medicale se adreseaza nu numai medicilor specialisti tineri si foarte tineri. Cei care au contracte in Romania au urcat la formatorii de scoala medicala, ceea ce este foarte grav pentru noi. Profesorului in ortopedie pediatrica Brunei (n.r. Gheorghe Brunei, profesor doctor la Spitalul Marie Curie, Bucuresti) i s-au oferit 45.000 euro/luna calendaristica, nu acolo sus! E o criza profunda in aceste tari, iar la noi guvernantii nu se preocupa. Acesta sint sigur ca nu va accepta, dar cere un pic de atentie pentru cercetarea in domeniul ortopediei pediatrice, care a disparut in Romania. Este vorba despre malformatii congenitale ale copiilor care, daca sint tratate de cind acestia sint mici, cind ajung la maturitate sint oameni normali. Daca nu, acestia ramin cu malformatii si platim in sistem pentru handicapati toata viata. Doctorii cer atentie. Cer macar respect daca nu altceva", a completat doctorul Negoita. Specializarea ortopedie pediatrica a fost desfiintata in Romania in 2006, la ordinul ministrului de atunci Eugen Nicolaescu, liberal, printr-o invocare a unor cerinte europene. Atunci s-a explicat faptul ca ortopedia pediatrica poate fi asimilata ortopediei pentru adulti, lucru criticat de specialisti. In acelasi ordin au mai fost desfiintate alte opt specializari, care au fost apoi reinfiintate dupa procese intentate de medicii specialisti Ministerului de resort. La rindul lor, medicii ortopezi pediatri, nu foarte multi la numar in spitalele din tara, au recurs la acelasi gest. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.