Politică

Observatori evacuati din sectiile de votare din Vrancea

Silvia Vrînceanu Nichita
6 dec 2009 828 vizualizări
Peste 200 de observatori acreditati de Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului au fost evacuati din sectiile de votare din Vrancea la cererea baronului Marian Oprisan

224 de observatori ai Oficiului pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului (OCIDO) acreditati in Vrancea la turul doi al alegerilor prezidentiale au fost eliminati din sectiile de votare in urma unei reclamatii depuse de PSD Vrancea pe 5 decembrie, prin Marian Oprisan, care a motivat ca acestia ar fi reprezentat UDMR in primul tur al alegerilor. Reprezentantii Biroului Electoral Judetean (BEJ) Vrancea au admis plingerea si au votat cu 5 voturi (PSDAPC, PNL, UDMR, PRM, PNG-CD) pentru inlaturarea din sectiile de votare a 224 de observatori din cei 340 acreditati de catre OCIDO, pe motiv ca ar fi fost identificati ca au asigurat la precedentul scrutin interesele uniunii etnice. In motivarea facuta de cei care s-au opus admiterii plingerii, se arata ca sesizarea trebuia respinsa ca fiind inadmisibila, PSD contestind tardiv lista cu obervatori, iar sesizarea trebuia trimisa la Tribunal. Judecatorul Viorel Voineag motiveaza votul spunind ca doar 12 persoane din cele 224 au fost in sectii, desemnate de UDMR, insa nu exista nicio dovada certa ca acestia ar fi intr-adevar membri de partid. Dupa publicarea acestui punct de vedere, PSD l-a acuzat pe judecatorul Voineag, presedintele BEJ, ca se comporta ca "un militant PD-L" si l-a somat "sa isi exercite impartial mandatul de presedinte al BEJ Vrancea".


"Prezenta observatorilor le creeaza un mare disconfort"


Chiar inainte ca Biroul Electoral Central sa se pronunte cu privire la mentinerea deciziei, in sectiile de votare au ajuns faxuri prin care se cerea ca observatorii sa fie evacuati. Mai mult, intr-o sectie din Gologanu a ajuns chiar un executor judecatoresc pentru a pune in aplicare decizia. Romeo Mosoiu, reprezentantul organizatiei in Vrancea, considera decizia BEJ ca fiind "profund abuziva" si spune ca acreditarea observatorilor s-a facut cu respectarea legii, dar ca PSD a fortat nota si a cerut eliminarea militantilor pentru drepturile omului din sectii pentru a elimina "martorii incomozi". "Este incredibil ca la 20 de ani de la Revolutie sa se intample asa ceva! Asupra observatorilor nostri s-au comis abuzuri, au fost amenintati, jigniti si evacuati din sectii, dupa ce li s-au luat acreditarile. Acreditarea s-a facut cu respectarea termenului de 5 zile inaintea datei alegerilor, iar observatorii au dat declaratii de neapartenenta politica. Prezenta observatorilor nostri in sectiile de votare le creeaza un mare disconfort si in acelasi timp ridica serioase semne de intrebare privind corectitudinea procesului electoral", ne-a declarat Romeo Mosoiu. Acesta a spus ca ceea ce se intimpla in Vrancea este o situatie fara precedent in Romania. "Abuzul vine din comportamentul autoritar al presedintelui CJ, Marian Oprisan, care in calitate de presedinte al unei formatiuni politice a cerut ca acesti observatori independenti sa fie scosi abuziv din sectii", a adaugat Mosoiu. Azi, dupa prinz, OCIDO a emis un comunicat de presa in care "condamna atitudinea discriminatorie, ultranationalista a autorului contestatiei, care nu poate fi inteleasa decat ca hartuire a unor persoane cu atitudine civica responsabila".


Dosar penal pentru fax fals


OCIDO a contestat la Tribunal decizia BEJ si le-a cerut observatorilor sa ramina in sectii. Tribunalul si-a declinat competenta catre BEC, care a hotarit ca observatorii acreditati in turul doi trebuie scosi din sectii. Presedintele BEJ a fost asaltat cu telefoane de la sefii din sectii, care nu stiau cum sa procedeze in cazul observatorilor OCIDO, in unele sectii fiind dati afara si cei acreditati in primul tur. La BEJ s-a iscat un scandal in buna regula intre reprezentantul PSD in BEJ, Constantin Guguianu si Romeo Mosoiu, primul chemind si Politia ca sa il evacueze pe reprezentantul OCIDO de la BEJ, acuzindu-l ca este consilierul senatorului PD-L Sorina Placinta. De altfel, PSD a depus plingere penala impotriva lui Mosoiu, pentru savirsirea infractiunii de instigare publica si apologia infractiunilor. Ulterior, si PD-L a inaintat la IPJ o plingere prin care reclama faptul ca presedintii sectiilor de votare au primit un document fals, un fax neasumat de BEJ, prin care se solicita ca observatorii sa fie dati afara din sectii. "In cauza a fost intocmit dosar penal sub aspectul savirsirii infractiunilor de fals intelectual si uz de fals, care urmeaza a fi inaintat Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, in vederea atribuirii numarului unic", se arata intr-un comunicat al IPJ. De precizat ca in Vrancea PSD are un control strict asupra presedintilor si loctiitorilor acestora in sectiile de votare, din care fac parte in special angajati ai institutiilor publice controlate de PSD. In Vrancea, patru ONG-uri au solicitat acreditarea a 1.200 de observatori la alegerile prezidentiale. Cei mai putini (110) sint ai Asociatiei Pro Democratia, cel mai experimentat observator al scrutinelor din ultimii ani. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.