Politică

Era sa avem si un referendum local

Doina Ganea
17 nov 2009 876 vizualizări
Alesii locali au respins propunerea organizarii unui referendum local in privinta unui imprumut bancar de 250 de miliarde de lei vechi

Focsanenii erau cit pe ce sa fie chemati pe 6 decembrie la urne suplimentar pentru un referendum local. Intruniti ieri intr-o sedinta extraordinara, in lipsa primarului Decebal Bacinschi, consilierii nu si-au dat acordul pentru organizarea unui astfel de referendum pe 6 decembrie. Alesii PD-L au propus organizarea unui referendum pentru a vedea daca focsanenii sint sau nu de acord cu un imprumut bancar de 25 de milioane de lei contractat de muncipalitate pentru reabilitarea strazilor. Primul care a respins acest proiect a fost consilierul pesedist George Mardare, care a considerat tardiva introducerea proiectului, fie chiar si in sedinta extraordinara, avind in vedere ca de la data anuntului si pina la organizarea referendumului local trebuie sa fie minim 20 de zile, iar data propusa de PD-L nu s-ar fi incadrat in acest interval prevazut de lege. "Legea 3 privind organizarea referendumului spune clar ca acesta poate fi anuntat cu cel putin 20 de zile inainte de data stabilita. Or, presupunind ca l-am aproba azi si pina la a-l anunta si tot depaseste data propusa de 6 decembrie. Si sa nu uitam ca in acest interval trebuie intocmite liste, stabilit presedinti si vicepresdinti ai sectiilor de votare, alegerea unui Birou Electoral Municipal, confectionate stampile si nu in ultimul rind buletine de vot", a spus George Mardare. Si liberalii au achiesat la acest refuz, dar si-au motivat abtinerea prin faptul ca se vor face cheltuieli neprevazute din bugetul local. "Eu as vrea sa stiu estimativ, macar, cit ne va costa acest referendum" a fost esenta intrebarilor lansate de liberali prin vocea consilierului Vasile Dobre. Convinsi fiind ca daca nu-i vor avea alaturi pe liberali, democrat liberalii nu vor avea cistig de cauza in acest proiect, consilierul Danut Popoiu a tras o concluzie, anticipind rezultatul votului. "Dupa cite am vazut eu pina acum, dupa cele discutate, pentru ca acest proiect sa treaca nu trebuie sa fie consultat cetateanul, ci doar un anumit cetatean sa fie de acord. Daca cetateanul nu este de acord, restul sint pretexte si bagam bete in roata, ba ca nu e timp, ba ca nu sint bani", a conchis pedelistul Danut Popoiu, facind referire la liderul PSD, Marian Oprisan, care a cerut recent consilierilor votarea acestui imprumut. Argumentul suprem pentru decizia de ieri a alesilor locali l-a oferit insa secretarul municpal Eduard Corhana care a subliniat ca afirmatiile facute de consilierul pesedist George Mardare sint corecte si ca legea nu poate oferi acum solutii, decizia de organizarea referendumului pe 6 decembrie fiind tardiva si presupunind cheltuieli suplimentare, altele decit cele pentru turul II al alegerilor prezidentiale. Dupa o ora de dezbateri, alesii au respins proiectul. Din cei 17 consilieri prezenti, 7 alesi PD-L au votat pentru, iar 6 pesedisti si 4 liberali s-au abtinut. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.