Politică

La alegeri europene noi, metode de fraudare vechi si noi

Mihaela Beșleagă
8 iun 2009 1216 vizualizări
Duminica a plouat cu reclamatii din partea principalilor competitori electorali, care s-au acuzat reciproc de fraudarea alegerilor u turismul electoral si propaganda in fata sectiilor de votare au fost principalele sesizari de ieri u si prefectul Raluca Dan a reclamat o serie de primari liberali si democrati, care ar fi infometat membrii din sectiie de votare u cireasa de pe tort a zilei a fost tusul si stampilele de proasta calitate

Daca alegerile europarlamentare nu au suscitat prea mult interesul electoratului, prezenta la urne fiind mai mult decit modesta, principalele partide angrenate in confruntarea electorala s-au acuzat reciproc ieri de fraudarea alegerilor, astfel incit a curs cu sesizari la Biroul Electoral Judetean. Fiind o repetitie pentru scrutinul prezidential mult mai important din toamna, alegerile de duminica au fost cadrul potrivit pentru exersarea de metode patentate, de la transportul votantilor la sectii cu microbuze tiplate cu afise electorale, continuarea propagandei in apropierea sectiilor, pina la infometarea membrilor din sectii. Daca social-democratii i-au acuzat pe colegii judeteni de guvernare de la PD-L ca folosesc zilieri ca "traseisti electorali" pentru a acumula voturi folosindu-se de listele suplimentare, sau ca se posteaza in preajma sectiilor de votare cu gindul sa ii momeasca pe oameni sa puna stampila pe caseta cu un trandafir, pedelistii au replicat ca social-democratii din teritoriu transporta votantii la sectii cu microbuze inscriptionate cu afise electorale "rosii", din care baronul judetean le intinde o mina.

Microbuzele electorale, subiect de contre intre PD-L si PSD

Turismul electoral a fost reclamat ieri sub mai multe forme. Alianta PSDAPC a depus o plingere la BEJ impotriva PD-L si a lui Nicu Tanase, directorul Autoritatii Rutiere Romane (ARR) Vrancea, care ar fi intimidat soferii de microbuze inscriptionate cu PSD si i-ar fi somat sa inlature afisele electorale. "Numitul Tanase Nicu ii ameninta doar pe soferii de microbuze care au afisate materiale electorale ale Aliantei PSD-PC. Un astfel de caz fiind cel al soferilor societatii ValStef care au fost opriti pe raza comunei Valea Sarii, acestora fiindu-le luate toate documentele, abuziv", se arata in plingerea PSD. Sesizarea a fost inaintata de BEJ catre Politie, in vederea cercetarii. Seful ARR respinge insa categoric orice acuzatii. "In cadrul unei actiuni concentrate la nivelul intregii tari, ARR are obligatia sa organizeze in data de 7 iunie o serie de controale pe principalele artere din judet. Obiectivul controlului este verificarea vehiculelor care efectueaza transportul rutier de persoane, in intervalul orar 6.00-22.00. Agentia Vrancea mentioneaza ca toate actiunile de control au respectat pe deplin prevederile legale, orice afirmatie contrara avind caracter tendentios si strict electoral", sustine intr-un comunicat seful ARR, Nicu Tanase. Si filiala PD-L vine cu o replica la aceste acuzatii, atragind atentia asupra unor actiuni dirijate de turism electoral. "PSD continua desfasurarea campaniei electorale prin postarea unor microbuze tiplate cu afise ale PSD in diverse intersectii rutiere cum ar fi: in intersectia Focsani cu Suraia, Garoafa cu Ciuslea, in centrul orasului Marasesti, la intrarea in Haret, in intersectia Bizighesti cu Batinesti", raspunde organizatia PDL. Aceeasi formatiune reclama faptul ca aceste vehicule sint folosite si la transportul votantilor la sectii, exemple in acest sens fiind semnalate in mai multe comune. Situatia a fost sesizata BEJ, BEC, dar si la Politie.

Suspiciune de turism electoral la Cimpineanca

Politistii au cercetat ieri si o posibila tentativa de turism electoral la Cimpineanca, unde un grup de 30 de zilieri a votat la sectiile 136 si 137 din localitate. "La Cimpineanca se cerceteaza o posibila tentativa de turism electoral, unde mai multe peroane de etnie roma, zilieri, aduse de primar, ar fi votat. In acest caz se fac cercetari", a transmis Traian Negulescu, purtatorul de cuvint al Prefecturii. Se pare ca acelasi grup de persoane ar fi incercat sa voteze si la Jaristea. Pe de alta parte, primarul PD-L Stefan Paraschiv sustine ca acestor oameni nu li se da voie sa voteze pe listele suplimentare, intrucit nu au domiciliul in localitate, desi legea permite acest lucru. "Presedintii celor doua sectii au sunat la Prefectura, de unde li s-a comunicat ca acesti oameni nu pot vota, desi legea spune altceva. Ne mai plingem ca avem 10-20% prezenta, dar nu lasam oamenii sa voteze", a declarat edilul din Cimpineanca. Si liderul democratilor, Alin Trasculescu, a fost reclamat la BEJ intrucit ar fi facut presiuni asupra presedintilor de sectii pentru ca acestia sa permita "traseistilor electorali" sa voteze pe raza acestei localitati.

Liderii PNL si PDL, reclamati de PSD ca influenteaza votantii

Si liderul liberalilor vrinceni, Nini Sapunaru, impreuna cu fostul prefect Mircea Dragos, sint in atentia Politiei dupa ce au fost reclamati la BEJ de PSD. Acestia au depus o plingere care ii vizeaza pe cei doi, care s-ar fi aflat pe raza comunei Dumitresti, in preajma sectiilor de votare. "Cei doi au incercat sa intre in sediul sectiilor de votare si au indemnat alegatorii sa voteze formatiunea politica ai carei membri sint", se arata intr-un comunicat remis de Alianta PSD-PC. BEJ a decis trimiterea acestei plingeri catre Politie. "In sesizare se semnaleaza savirsirea unei contraventii. Am decis trimiterea ei la Politie, pentru a se face cercetari si a se stabili daca se confirma sau nu", a declarat judecatorul Costica Dita, presedintele BEJ. Deputatul Nini Sapunaru a replicat spunind ca a surprins mai multi oameni care faceau campanie pentru PSD in sectiile de votare, motiv pentru care a luat atitudine. De asemenea, si secretarul de stat PD-L in Ministerul IMM-urilor, Maria Pircalabescu, a fost reclamata la BEJ de aceeasi alianta politica, pe motiv ca s-ar fi aflat la Popesti si la Tataranu si ar fi incercat sa intre in sediul unor sectii de votare. Si filiala judeteana a PDL a sesizat, simbata, faptul ca pe raza comunelor Nanesti, Maicanesti, Tataranu, Gologanu, Milcovul si Tifesti au fost distruse banerele electorale amplasate pe stilpii de electricitate. "în ceea ce priveste disparitia banerului electoral de pe raza comunei Tifesti, in cauza a fost intocmit dosar penal, in care se efectueaza cercetari sub aspectul savirsirii infractiunii de furt calificat", informeaza Prefectura.

Infometarea oamenilor din sectii, reclamata de prefect

Prefectul Raluca Dan a reclamat ieri mai multi primari liberali si democrati, pe motiv ca ar fi infometat membrii din sectiile de votare. Raluca Dan a sesizat BEJ si Politia cu privire la "boicotul" pe care primarii localitatilor Chiojdeni (PNL), Vizantea (PNL), Valea Sarii (PDL), Slobozia Bradului (PNL), Balesti (PNL), Suraia (PDL), Cimpineanca (PDL), Mera (PNL) si Tifesti (PDL) l-au exercitat in ziua alegerilor asupra presedintilor, loctiitorilor si personalului MAI din sectiile de votare. în sesizare, prefectul face referire la faptul ca primarii nu si-au indeplinit atributiile conform carora erau obligati sa asigure hrana membrilor sectiilor de votare de pe raza comunei lor, cheltuieli, care, ulterior, sint decontate de Prefectura. "în jurul prinzului mai multi presedinti de sectii de votare au sesizat Prefectul ca nu li s-a furnizat nici un fel de mincare si, in limita posibilitatilor, Institutia Prefectului a incercat sa le furnizeze cite un sandvis si apa minerala", afirma Raluca Dan. Prefectul a adaugat ca atitudinea acestor primari este una iresponsabila si nu face altceva decit sa confirme faptul ca la nivelul partidelor politice reprezentate de acesti primari a existat o strategie prin care s-a dorit boicotarea alegerilor. La rindul sau, deputatul Nini Sapunaru, aflat intr-un periplu pe valea Rimnicului, a declarat ca masinile Prefecturii au distribuit hrana numai reprezentantilor PSD. (Mihaela BESLEAGA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 39 minute, 20 secunde
Dupa ce am citit articolul am constatat ca au fost multe nereguli reclamate si le/am inventariat punandu-le in balanta. Cum eu am incredere in corectitudinea celor care au formulat sesizari si nu cred citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.