Politică

Postelnicu spune ca Oprisan a dus Vrancea in curul Romaniei

Doina Ganea
25 feb 2009 2045 vizualizări
Liberalul din Consiliul Local ii cere lui Marian Oprisan sa explice de ce Vrancea condusa de el a ajuns pe ultimele locuri intre judete, potrivit Anuarului Romaniei u Vreau sa protestam fata de imixtiunea unor autoritati in activitatea noastra. Este impardonabil, pentru ca intre autoritatea respectiva si CL nu sint relatii de subordonare , a spus Postelnicu, referindu-se la imixtiunea pesedistului in treburile administrative din municipiu, dupa ce a amenintat cu dizolvarea forului u in sedinta de ieri, consilierii s-au vazut nevoiti sa revoce majorarea pretului la gigacalorie, nu fara discutii aprinse insa u democrat-liberalul Dan Popoiu a propus chiar un tarif promotional, de 99,99 de lei pentru gigacalorie u si 20 de PUZ-uri, care privesc investitii private de milioane de euro, au fost declinate de prefect

Sedinta de Consiliu Local de ieri a fost una cu scintei, in care s-au reactivat anumite orgolii, dar s-au dat si replici taioase cu privire la intentia de a controla activitatea alesilor locali de la Focsani, prin intermediul prefectului, de catre liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan. Romeo Paul Postelnicu, fost secretar al judetului linga Marian Oprisan la Consiliul Judetean si actual consilier local la Focsani, i-a atras atentia baronului ca nu are nici o autoritate vis-à-vis de forul de la municipiu. Postelnicu i-a transmis baronului, fara a-l numi insa, ca in atributiile sale nu intra controlul asupra legislativului local si a specificat ca este impardonabila afirmatia prin care a amenintat ca poate dizolva Consiliul Local din pricina unei activitati slabe a alesilor. Liberalul, profesor universitar in administratie, a facut precizarea ca intre CJ si CL Focsani nu exista subordonare si a blamat derapajele politice ale administratiei publice locale, in special cele de la Prefectura condusa de Raluca Dan, omul de incredere al baronului. Alesul local i-a cerut primarului Decebal Bacinschi sa isi exprime parerea in legatura cu munca in administratie derulata de consilierii locali, pentru a pune in balanta opiniile edilului cu cele ale sefului sau, baronul. De altfel, si Decebal Bacinschi a fost bagat in aceeasi oala a incompetentei cu alesii de catre Marian Oprisan. "Din punctul meu de vedere, ne-am desfasurat activitatea normal. Este pacat insa ca anumite proiecte care trebuiau sa treaca, nu au fost votate. Dar, incet-incet, vom ajunge la un numitor comun", a caracterizat relatia primar-CL, edilul Decebal Bacinschi.


"Nu sint de acord sa se faca presiuni asupra noastra"


Postelnicu i-a transmis fostului sau sef de la CJ ca daca tot vrea dezbateri publice pentru evaluarea activitatii alesilor, atunci sa dezbata si modul in care a gestionat judetul in ultimii 15 ani. Intr-o paralela cu fraza celebra a lui Petre Tutea, care spunea ca Balcanii sint curul Europei, liberalul a sugerat ca Oprisan a dus provincia europeana cam in aceeasi pozitie. "Vreau sa protestam fata de imixtiunea unor autoritati in activitatea noastra. Este impardonabil, pentru ca intre autoritatea respectiva si CL nu sint relatii de subordonare. Nu sint de acord sa se faca presiuni asupra noastra. Daca se doreste ca activitatea CL sa fie impiedicata prin alte mijloace, personal voi avea de obiectat. Daca tot doreste dezbateri publice, autoritatea respectiva sa dea explicatii cetatenilor de ce dupa 15 ani de conducere a judetului, Vrancea este pe ultimele locuri din tara. Daca nu ma credeti (n.r. catre consilierii PSD), puteti rasfoi Anuarul Romaniei", a declarat in plenul Consiliului Local Focsani liberalul Romeo Postelnicu. Intr-o firava incercare de aparare a "sefului", pesedistul Liviu Oloeriu a declarat ca Marian Oprisan a primit mai multe voturi din partea cetatenilor municipiului decit alti alesi si ca i se pare normal ca gruparea sa politica sa aiba un viceprimar. Declaratia a dezvaluit clar intentia de razboi impotriva Aliantei pentru Focsani PNL "" PDL pentru un post de locotenent al lui Bacinschi.


Consilierii au revocat majorarea pretului la caldura


In aceeasi sedinta, alesii locali au fost de acord sa revoce proiectul de hotarire de luna trecuta in care propuneau majorarea tarifului la caldura suportat de populatie de la 148 lei la 195 lei. Masura a fost luata ca urmare a propunerii prefectului Raluca Dan de a se revoca aceasta decizie pe motiv ca nu a fost dezbatuta conform Legii 52/2001 privind transparenta decizionala. Decizia nu a fost insa luata fara a fi amplu discutata de consilieri. Consilierul Romeo Paul Postelnicu, care a fost "maestrul de ceremonii" al sedintei ordinare de ieri, a precizat ca alesii PNL si PD-L au aprobat proiectul la solicitarea primarului Decebal Bacinschi, motivata de un buget de austeritate. "Domnul primar a insistat sa aprobam acest proiect in ideea ca banii de la buget sint foarte putini anul acesta. Dar daca domnul primar si-a reconsiderat pozitia si declara ca banii nu mai sint o problema si ca are solutii si pentru drumuri, canalizari, reparatii scoli si gradinite si cite si mai cite trebuie intr-un oras, noi nu putem decit sa fim de acord si sa revenim la pretul anterior", a spus Postelnicu, suspendat din functia de viceprimar la cererea PSD adresata justitiei. Primarul Decebal Bacinschi a raspuns plin de diplomatie ca anumite sume de bani nu crede ca le va avea nici acum la buget. "Am incercat sa scutim bugetul local de 2,4 milioane de lei. Pe undeva insa am gresit si noi ca nu am dezbatut public acest proiect de buget", a spus edilul focsanean, uitind faptul ca niciodata majorarea vreunui tarif la serviciile catre populatie, fie el apa, canal, caldura sau transport public, nu a fost suspus dezbaterii publice. Mai mult, acesta i-a cerut si secretarului Eduard Corhana sa-si exprime clar pozitia fata de acest proiect si daca a fost adoptat luna trecuta in nelegalitate, asa cum afirma prefectul Raluca Dan. "M-am uitat si eu in Legea 52 si in dictionarul limbii romane si in alte acte si am aflat ca act normativ este orice act emis de o entitate constituita legal cu drept de a emite astfel de acte. Aceasta inseamna ca se poate supune dezbaterii publice orice fel de act emis de catre o entitate, cum este un consiliu local. Orice inceput are o perioada si mai buna si mai rea", a fost de parere secretarul municipal Eduard Corhana, referindu-se la debutul juristului Raluca Dan in functia de prefect. Oferta cea mai generoasa asupra tarifului la apa calda a venit din partea democrat-liberalului Dan Popoiu, care a propus scaderea pretului. "Nu numai ca sint de acord cu revocarea proiectului si revenirea la 148 de lei, dar voi propune luna viitoare scaderea pretului la 100 lei/Gcal. Sau mai bine 99,9 de lei, la promotie", a fost oferta ironica a consilierului Danut Popoiu. (Iulia CRETU, Doina GANEA)


Si secretarul Corhana contrazice Prefectura


20 de proiecte referitoare la planurile urbanistice de detaliu sau zonale ale orasului, care au fost aprobate de Consiliul Local luna trecuta, au fost propuse spre revocare de catre Prefectura pentru sedinta de ieri. "Hotaririle 30-48 sint nelegale. Potrivit ar. 45 alin 3 din Legea 215/2001, hotaririle privind patrimoniul se adopta cu doua treimi de catre consilierii locali in functie. Deoarece acestea au fost adoptate cu un numar de 11 voturi dintr-un numar de 21 de voturi consideram ca nu s-a asigurat cvorumul cerut de lege pentru adoptarea hotaririlor in cauza", se arata in adresa Prefecturii din 9 februarie. Atit consilierul Romeo Paul Postelnicu, profesor universitar in drept administrativ, cit si secretarul municipiului, Eduard Corhana, au fost de parere ca solicitarea Prefecturii nu se justifica, deoarece acele proiecte nu se refereau la patrimoniul local. "Acolo s-a comis o eroare pentru ca nu era vorba de patrimoniu. Hotaririle Consiliului Local nu pot fi cenzurate de catre un functionar public sub aspect legislativ. Prefectura nu da aviz de legalitate sau nelegalitate. Prefectul isi da cu parerea. Noi discutam acum despre aceasta parere pe care a formulat-o prefectul catre Primarie, dar nu catre Consiliul Local care a emis acele proiecte de hotarire, asa cum era firesc. Nu acceptam aceste derapaje si ingerinte in deciziile noastre. Consiliul Local nu se subordoneaza decit cetateanului care l-a trimis acolo", a conchis Romeo Paul Postelnicu. Secretarul municipal Eduard Corhana a declarat la rindul sau ca proiectele au fost adoptate in deplina legalitate si ca nu exista nici un motiv de revocare. Mai mult decit atit, Corhana si-a asumat raspunderea pentru acestea, contrazicind inca odata pe parcursul sedintei de ieri solicitarea prefectului Raluca Dan de a revoca citeva hotariri. "Art. 45 defineste patrimoniul unei comunitati. PUD-ul si PUZ-ul tin de urbanism si, potrivit legii 215/2001, proiectele care se refera la urbanism se iau cu majoritate simpla", a oferit si secretarul Eduard Corhana citeva precizari elementare pe care si studentii de anul II le stiu la drept administrativ. Consilierii au convenit insa ca asteapta de la aparatul tehnic al municipalitatii cele 20 de proiecte de revocare incriminate, la sedinta de luna viitoare, pe care vor sa le respinga. Proiectele in discutie asteapta la aprobare de mai bine de jumatate de an. Ele au in continutul lor obiective de investitii de milioane de euro pentru ca privesc ridicarea unor cartiere de locuinte si spatii comerciale de catre firme private. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 58 secunde
Bunicul meu a murit in 1995,tatal meu anul trecut.Ei mi-au povestit ca nu s-au lasat.In primii ani dupa razboi au ajuns la putere puturosii,hotii,si betivanii.Oamenii care munceau cinstit si din citeste integral
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 58 secunde
Acum foarte putini nu stiu ce este Romania . Pai dumneata ditai profesor universitar ne spui ca Vrancea este "c_u_r_u_l" c_u_r_u_l_u_i ? . Daca nu cumva este aberanta , atunci macar grea de inteles citeste integral
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 58 secunde
Asa imi povestea si bunica mea.Spunea ca mancau cartofi fierti cu lapte batut ca sa stranga bani sa mai cumpere o bucata de pamant.Cand eram copil ,de cate ori treceam cu ea,in drum spre padure,pe citeste integral
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 58 secunde
Pentru toti lingaii lui Portofel, pr. univ. Postelnicu a facut o paralela cu ce a scris Petre Tutea in cartea sa "Intre Dumnezeu si neamul meu". Acolo Tutea are un mare of si spune:"Am facut 12 ani de citeste integral
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 58 secunde
Stimate XXXX,Dl consilier local Postelnicu a folosit o expresie din cartile lui Petre Tutea.Si a avut o foarte mare dreptate.Suntem la toate capitolele in josul clasamentului.Poate doar la capitolul citeste integral
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 58 secunde
ok, Oprisan ii are pe toti la mana are justitia (cititi ultimul articol din Ctavencu sa va lamuriti) si pe consilieri dar...cine i-a prostit pe alegatori ??? ok, reducem sfera, ignorandu-i pe cei de citeste integral
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 58 secunde
si postelnicu, ca multi altii din pnl, s-au aflat in trecut la psd, asa ca, degeaba..acum tipa, dar in trecut erau aproape de oprisan
, acum 739399 zile, 21 ore, 13 minute, 58 secunde
draga George, oricine pleaca de langa Oprisan este de apreciat pt ca NU e deloc usor sa faci asta. Un om competent precum dl POSTELNICU nu are rost sa-l mai prezentam, e doxa in materie, stii si tu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.