Politică

Se inmultesc dosarele electorale la Politie

Doina Ganea
13 nov 2008 1477 vizualizări
BEC obliga PD-L sa inlature afisele de pe stilpi, dupa ce a desfiintat decizia BEJ data in acest caz. Razboiul afiselor de pe stilpii Electrica a continuat ieri la sediul Primariei Focsani printr-un dialog al surzilor. Oprisan i-a somat pe primari sa nu elibereze avize pentru afise electorale in comune decit dupa codul sau de legi Biroul Electoral

Biroul Electoral Judetean (BEJ) a decis ieri, dupa analiza altor doua plingeri depuse la inceputul acestei saptamini de Partidul Democrat-Liberal, ca acestea sa fie directionate catre Politie. PD-L a reclamat, in prima sesizare inaintata BEJ, faptul ca afise ale Aliantei PSDAPC au fost lipite peste afisele candidatilor PD-L, iar in cea de-a doua denunta ruperea unui afis "portocaliu" montat in cartierul Bahne din Focsani. "Ambele sesizari au fost trimise la Politie pentru ca s-a constatat faptul ca sint contraventii, conform articolului 50 din Legea nr. 35/2008 ", a declarat judecatorul Costica Dita, presedintele BEJ. Conform actului de lege mentionat, la litera "f", contraventie constituie si "distrugerea, deteriorarea, murdarirea, acoperirea prin scriere sau in orice mod a listelor electorale, a platformelor program afisate sau a oricaror alte afise ori anunturi de propaganda electorala". De la debutul campaniei, politistii au de rezolvat cinci sesizari inaintate de BEJ, in timp ce una a fost trimisa la Parchet. Tot ieri, Biroul Electoral Central a dat cistig de cauza aliantei PSDAPC, care a contestat deciziile membrilor BEJ de simbata. BEJ a hotarit trimiterea la Politie spre solutionare a doua plingeri privind lipirea de afise electorale PD-L pe stilpii de electricitate din mai multe localitati, precum Focsani, Odobesti, Suraia si Sihlea. Mai mult, BEC a dispus obligarea organizatiei PD-L sa dea jos materialele electorale despre care se face referire in reclamatia PSD. "In cadrul sedintei Biroului Electoral Central din data de 12.11.2008, a fost adoptata decizia de admitere a contestatiilor formulate de alianta politica PSDAPC Vrancea impotriva deciziilor nr. 52 si 53 emise de Biroul Electoral de Circumscriptie nr. 41 Vrancea. BEC a dispus schimbarea partiala a deciziilor formulate de BEC Vrancea si a obligat PD-L sa inlature materialele electorale afisate pe spatiile ce fac obiectul sesizarii Aliantei PSDAPC", se arata intr-un comunicat emis ieri de BEC. De precizat ca aceasta este a doua contestatie formulata de PSD admisa de BEC in favoarea PSD, prima vizind afisele electorale ale candidatului Miron Mitrea, montate inaintea debutului oficial al campaniei electorale. Deocamdata, PD-L a anuntat ca nu va da jos directionalele si ca va face astazi o intimpinare la decizia BEC. "Decizia BEC se datoreaza inducerii unei informatii false din partea PSD si vom analiza daca ea se incadreaza penal. Vom face o intimpinare la BEC unde vom anexa documentele si dovezile noastre. Aceasta decizie va fi reanalizata", a precizat Alin Trasculescu liderul interimar al PD-L. (Mihaela BESLEAGA)


Intoxicarea, arma de campanie a PSD


Decizia BEC s-a bazat, potrivit informatiilor noastre, pe presupusul contract de exclusivitate dintre PSD si Electrica pentru publicitate electorala, desi oficialii acestei firme au sustinut contrariul de mai multe ori. Ieri, doar PSD si PD-L au fost chemate la o intilnire privind afisajul electoral desfasurata la Primaria Focsani. Moderator a fost secretarul Consiliului Judetean, Raluca Dan, iar printre invitati directorul Dumitru Danila de la Electrica si Gicu Avasiloaie, seful Politiei Focsani, si desigur, primarul Decebal Bacinschi. PNL nu a fost invitat, pentru ca, "nu a pus probleme", dupa cum a explicat edilul sef. Dumitru Danila a precizat inca odata in cadrul intilnirii ca Electrica are contract cu 3 partide, nu numai cu PSD. Primarul a amintit si de esarfele legate de pomi, iar seful Politiei municipale a sustinut ca au fost identificati faptasii. Au fost cerute precizari de la BEJ cu privire la caracterul electoral al esarfelor. Evident, primarul a mai pus in vedere partidelor sa nu mai lipeasca afise pe stilpii Electrica, pe pomi sau in alte zone neautorizate, pentru ca fapta este contraventie daca nu exista acordul proprietarilor. In plus, pentru anumite spatii de afisaj, PSD are exclusivitate politica. "Da, s-a constatat ca PSD are exclusivitate pe stilpii Electrica. Asa ca nimeni nu mai are voie sa puna afise. M-a deranjat ca toti stilpii de iluminat public au fost murdariti cu afise si, potrivit unei HCL 63/2002, aceasta se considera contraventie si se sanctioneaza, inclusiv montarea esarfelor. Am cerut oamenilor nostri sa curete toti stilpii, dar mi-e groaza sa ma gindesc ce va fi in ultimele doua zile de campanie. De altfel am cerut la BEJ sa spuna daca esarfele reprezinta insemnele unui partid sau sint doar niste cirpe legate in copaci", ne-a precizat primarul Decebal Bacinschi.


Consiliul Judetean incerca un control asupra partidelor


Tot ieri Consiliul Judetean a trimis primariilor atentionari cum ca "in conformitate cu art. 3 lit. h din legea 50/91, pentru montarea bannerelor, unidirectionalelor si a panourilor de afisaj este necesara eliberarea autorizatiei de construire". Cu alte cuvinte organizatiile de partid trebuie sa se prezinte la primaria locala in vederea solicitarii certificatului de urbanism, iar primariile "conform art. 4, lit.f, pct. 1 lin legea 50, sa solicite Directiei arhitect sef din CJ, avizul". Dupa obtinerea avizelor solicitate, partidul se va adresa primariei, in vederea obtinerii autorizatiei de construire, care va fi eliberata in baza avizului dat de arhitectul sef la faza de autorizatie si Acordului Unic", dupa cum se arata in adresa. In final, se mai spune ca "nerespectarea procedurii de autorizare e contraventie si se sanctioneaza conf. art. 26 din legea 50/91". Prvind in Legea 50 si consultindu-ne cu specialisti se constata ca nu este necesar avizul arhitectului sef. "Nu este nevoie de acest aviz decit daca bannerele respective sint amplasate in extravilanul localitatii. A fost la un moment dat nevoie de avizul de la CJ, cind primariile nu aveau propriul serviciu de urbanism. Cum insa legea le-a obligat la acest lucru, toate primariile au serviciu de urbanism care poate emite certificatele de urbanism si autorizatiie de constructie, astfel incit oamenii sa nu mai fie pusi pe drumuri pina la Focsani", ne-a declarat sefa Inspectoratului Teritorial in Constructii pe Regiunea de Sud-Est, Doina Fodoreanu. Devine atunci limpede ca "atentionarile" reprezinta o alta forma de presiune pe primari si, probabil, li se da pe mina o justificare pentru tergiversarea eliberarii documentelor pina dupa alegeri. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739400 zile, 43 minute, 43 secunde
adevarul este ca eu una m-am saturat de toata aceasta campanie electorala si batalie intre partide.sincer nu tin cu nici un partid dar sa vii la usa oamenilor si sa-i aburesti mi se pare deja prea citeste integral
, acum 739400 zile, 43 minute, 43 secunde
Hai sa ne imracam in rosu toti si sa mergem pe strada ca sa fim ca pe vremea lui "impuscatul "ca tot il regretati!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.