Politică

PSD si PNL si-au impartit cascavalul bugetar si in Vrancea

Doina Ganea
22 oct 2008 1349 vizualizări
Primariile PSD si PNL din Vrancea au primit un porcoi de bani de la Guvern u primarii pot dispune cum vor de bani ca acestia au venit cu destinatia incerta de «cheltuieli curente si de capital» u liderii PSD si PNL sustin ca miliardele au fost impartite in functie de nevoi si nu pe sfere de influenta, in vreme ce PD-L se victimizeaza si vorbeste de un guvern controlat de social-democrati u cele 17 primarii din Colegiului 3 pe care candideaza Nini Sapunaru au primit aproape 80 de miliarde de lei vechi u Vrancea se afla printre primele 5 judete din Romania cadorisite cu bani electorali inaintea alegerilor parlamentare pentru mandatul 2008-2012

Cu o luna inainte de alegeri, guvernul a scos 2 miliarde de lei din fondul de rezerva, adica aproape 500 de milioane de euro, pentru a-i transfera in bugetul primariilor si consiliilor judetene. Partea leului a fost adjudecata de PNL si PSD, un loc special ocupindu-l comunele care fac parte din colegiile in care vor candida fruntasii celor doua partide. Guvernul a alocat bani judetului nostru, prin doua hotariri. 680 de miliarde lei vechi in urma unei rectificari de buget cum nu s-au mai vazut multe in ultimii ani din 1990 incoace. Consiliul Judetean, institutia din fruntea careia Marian Oprisan tipa ca din gura de sarpe ca nu i se dau bani, a primit nu mai putin de 327 de miliarde de lei vechi, in timp ce administratiile locale din cele 70 de unitati administrativ teritoriale (mai putin 4 localitati cu primari PD-L) au primit alte 358 de miliarde lei. Guvernul l-a fericit numai pe primarul din Dumitresti cu 16,4 miliarde de lei, suma de care poate dispune cum vrea pentru ca banii nu sint directionati pentru vreun proiect. Cu cele 326 de miliarde de lei primite la bugetul propriu al CJ, Vrancea se situeaza printre primele 5 judete din tara ca valoare a finantarilor, dupa Bacau si Arges si la egalitate cu Constanta. Astfel, Vrancea se situeaza inaintea unor judete mari, gen Brasov sau Iasi, care au primit sume mai mici. Banii, care vor ajunge in zilele urmatoare la CJ, ar urma sa fie distribuiti lucarilor de infrastructura din teritoriu, conform unei hotariri date de catre consilierii judeteni.


Cum s-a taiat cascavalul


Cum era de asteptat, primariile PSD si PNL au primit grosul banilor, fiindu-le alocate sume de ordinul a 4-5 miliarde de lei, in medie. Cele mai mari sume s-au dus, in mediul rural, campioana la acest capitol fiind primaria comunei Dumitresti. Cele patru orase ale judetului, Adjud, Marasesti, Odobesti si Panciu, care s-au plins in ultima vreme de lipsa banilor pentru salarii, au primit putin peste 12 miliarde, fiecare. Focsaniul a primit 5 miliarde de lei, pentru cheltuieli curente si de capital si 2,8 miliarde de lei pentru extinderea Bisericii "Jelaboi". In medie, primariile PSD au primit 4,5 miliarde de lei, in timp ce primariile conduse de primari liberali cite 4,8 miliarde de lei. Cele mai amarite alocatii se duc catre primariile PD-L, care au primit, in marea lor majoritate, in medie cite 1,3 miliarde lei vechi. Si acesti bani au revenit doar pentru cinci din cele noua comune care au primari portocalii, pentru ca primariile de la Suraia, Soveja, Valea Sarii si Cimpineanca n-au primit in aceasta transa nici un leu de la Guvern. Ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele interimar al PD-L, Alin Trasculescu, a acuzat PSD si guvernul de "cirdasie" pentru ca au impartit peste 350 milioane euro din rezerva bugetara primariilor si judetelor dupa o singura regula: "bani pentru ai nostri". PD-L-istii au spus ca guvernul a pus in buzunarul primarilor si consiliilor judetene de trei ori mai multi bani decit costa marirea cu 50% a salariilor profesorilor. "PNL si PSD se ascund dupa vorbe cind spun ca orice fonduri trimise de la guvern sint bune pentru tara. Ce inteleg prin tara? Inteleg gasca lor din administratie? Dar oamenii din satele, orasele si judetele care nu au primit bani nu fac parte din tara pe care o conduc?", a spus Trasculescu, adaugind ca guvernantii au facut doua feluri de legi: una pentru demnitari si alta pentru omul de rind. «Acum au facut doua rinduri de comunitati: unele care primesc, altele care trebuie sa rabde", a declarat seful PD-L, insistind ca guvernul este controlat de PSD. Cit priveste cele 5 comune cu primari PD-L si care au primit totusi ceva bani, Trasculescu nu exclude ipoteza ca edilii sa fi fost santajati si influentatI politic. La rindul sau, deputatul Corneliu Momanu a sugerat ca aceste sume vor fi usor de sustras deoarece sint la dispozitia primarilor pe capitolul "cheltuieli curente si de capital", iar Curtea de Conturi ar putea inchide ochii dupa numirea lui Nicolaie Vacaroiu in fruntea institutiei.


Oprisan se lauda cu presiunile


Pe linga pomenile electorale facute de guvern direct localitatilor din judet, CJ Vrancea mai are repartizati alti 326 de miliarde de lei vechi, bani care provin tot din bugetul pe 2008. Potrivit HG nr. 1152, aprobata pe 24 septembrie,si publicata in Monitorul Oficial vinerea trecuta, executivul a decis alocarea unor sume din fondul de rezerva, prevazut in bugetul anului in curs, pentru finantarea unor cheltuieli curente si de capital ale unor judete. Seful Consiliului Judetean s-a declarat multumit, in fata "porcoiului" de bani pe care-l primeste inainte de alegeri. "Acesti bani sint rezultatul presiunilor si solicitarilor repetate pe care le-am facut la Guvern. Banii nu au fost distribuiti pe criterii politice. Sa fim seriosi, acestea sint povesti! Primesc bani si primariile de la Poiana Cristei, Dumbraveni, Cimpuri si Paunesti. Banii au fost distribuiti in functie de solicitari si pe baza listelor facute de catre primari. Ei au scris cit au nevoie. Cit priveste suma alocata CJ aceasta va fi distribuita legal numai lucrarilor de infrastructura", ne-a declarat Marian Oprisan.


Cele mai "grase" Colegii


Sumele de bani venite in judet contureaza clar colegiile uninominale si sferele de influenta creionate de PNL si PSD inca de la desenarea lor pe baza noii legi electorale. Astfel, calculind suma totala alocata comunelor din Colegiului 3, spre exemplu, acolo unde candideaza din partea PNL, Nini Sapunaru, aceasta se ridica la 74,7 miliarde de lei. Practic, liderul liberal si-a tras «partea leului» de la Guvernul partidului sau. Aceasta inseamna aproape dublul sumei alocate localitatilor din Colegiul 5, acolo unde candideaza Alin Trasculescu de la PD-L, dar si colegul sau liberal Mircea Ciopraga ori Catalin Vrabie de la PSD. Asemenea PSD, liberalii neaga ingerinta politica in repartizarea sumelor si pun totul pe seama nevoilor locale. Liderul PNL Vrancea sustine ca repartizarea sumelor s-a facut in functie de nevoile fiecarei localitati. "Daca n-am fi dat nici un ban primariilor PD-L atunci poate ca ar fi fost indreptatiti sa spuna asa, dar atita timp cit au primit si citeva dintre acestea nu au motiv sa se plinga. Banii au fost repartizati in functie de necesarul solicitat de fiecare primar in parte", a spus liderul liberal Nini Sapunaru. Cea mai mare suma alocata in Vrancea, peste cea alocata oricarui oras ca valoare absoluta, este pentru comuna Dumitresti. Acolo primarul Sandu Crintea va putea dispune in curind 16,400 de miliarde de lei vechi, bani pe care ii va aloca unor lucrari de consolidarea a versantilor confrom declaratiei sefului sau politic. "Dupa inundatii au existat alunecari de teren in zona si Primaria Dumitresti are nevoie de acesti bani pentru consolidarea unor maluri si a unor versanti", ne-a lamurit deputatul Nini Sapunaru in locul primarului Sandu Crintea pe care nu l-am putut contacta ieri. (Doina GANEA)


Colegiile lui Tariceanu si Geoana au primit grosul banilor


Cele doua hotariri de guvern prin care s-au impartit pomenile au fost luate pe 24 septembrie, dar publicate in Monitorul Oficial abia vineri, 17 octombrie. Pe 30 septembrie, Parlamentul vota marirea salariilor profesorilor, estimata la 700 de milioane de lei pina la sfirsitul lui 2008, de trei ori mai putin decit "darul" electoral al guvernului pentru primarii. Prima transa, de 700 de milioane, a fost impartita pe judete. Aici, PSD a primit 420 de milioane lei noi pentru 17 consilii judetene, PNL 125 de milioane pentru 5 consilii judetene, iar PDL 105 milioane pentru 14 consilii judetene. în medie, unui judet administrat de PSD sau PNL i-au revenit 24,7, respectiv 25 de milioane lei noi, in timp ce unuia condus de PDL doar 7,5 milioane. La capitolul primarii, primul loc il detin tot PSD si PNL. în Colegiul de Senat al lui Geoana, din Dolj, s-au dus 7,3 milioane de lei, cam tot atit cit a primit un intreg consiliu judetean condus de PDL. Tariceanu si-a asigurat si el primarii din colegiul ilfovean de unde spera sa ajunga deputat cu 2,8 milioane. Prin cea de a doua transa, circa 2000 de primarii vor beneficia direct de cele 1,3 miliarde de lei (circa 348 milioane euro). (D. G.)


Bani alocati pe colegii electorale pentru Camera Deputatilor

Colegiul Suma alocata(mii lei) Nr alegatori Candida]i

1- Focsani 780 51198 Razvan Mustea "" (PD-L), George Baesu (PSD) si Nicolae Latcan (PNL)

2- Focsani Sud 3740 53053 Angel Tilvar (PSD), Tudorel Trofin (PNL), Maria Pircalabescu (PD-L)

3- Dumitresti 8050 45963 Nini Spunaru (PNL), Constantin Guguianu (PSD), Laurentiu Dumitrache (PD-L)

4- Odobesti 8150 57287 Cristian Dumitrescu (PSD), Eugen Ciorici (PNL), Mugurel Malureanu (PD-L)

5- Marasesti 4070 52720 Alin Trasculescu (PD-L), Catalin Vrabie (PSD), Mircea Ciopraga (PNL)

6- Adjud, Panciu 6070 59816 Ciprian Nica (PSD), Neculai Ionescu(PNL), Sorin Hornea (PD-L)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 23 ore, 19 minute, 6 secunde
La un calcul scurt ar fi vorba de vreo 20 de milioane de Euro, bani care sunt destinati exclusiv pentru alegeri. E de vreo 20 de ori mai mult decat ar putea pune toti candidatii PDL impreuna. Deci s-a citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 19 minute, 6 secunde
Practic Tariceanu a luat bani de la toti romanii, inclusiv de la cei peste 50% dintre romani care nu au votat PNL si PSD, si i-a dat PNL-ului si PSD-ului pentru a-i cheltui la alegeri. De o asemenea citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 19 minute, 6 secunde
Cat mai pot dura nesimtirea si tupeul acestui guvern? Romanii trebuie sa inteleaga ca jaful cel mai mare in tara l-a facut guvernarea Nastase (Vanzarea Petrom, contractul Bechtel),iar guvernul gafelor citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 19 minute, 6 secunde
Da, pe 30nov.spalati-va pe fata cu apa rece, mergeti la biserica si ffaceti crucea mare ca dracu va fi mai mare!Nu mai mergeti la vot pentru ca tot aia e!Dupa care facm coada la usa lu' momanu ca sa-l citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 19 minute, 6 secunde
Bai GIgi tu esti frate cu bazna si marean?
, acum 739399 zile, 23 ore, 19 minute, 6 secunde
Ai sa mori de ras dar, nu am vazut-o pe mirela basna decat la tv.Nici cu portofel nu am fost fata-n-fata niciodata, nu l-am votat niciodata!Asta nu inseamna ca nu trebuie sa gandesc corect si sa citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 19 minute, 6 secunde
Nu te cred,esti parca dupa sablon!
, acum 739399 zile, 23 ore, 19 minute, 6 secunde
mai degraba GIGI pare din partea lui VRACIU... are cateva nuante, in dialog, care certifica acest lucru. in rest, oarecum, are dreptate k TRasculescu are blat cu toata lumea si se plange dejaba, citeste integral
, acum 739399 zile, 23 ore, 19 minute, 6 secunde
L-am criticat si pe Vraciu pentru neputinta de care a dat dovada, pierzand oameni importanti din pd.S-a trezit cu puterea in mana si nu a stiut ce sa faca cu ea.Nu are mobilitate, a lasat sa-i fure citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.