Politică

Revolta electorala la doi pasi de Casa lui Mos Ion Roata

Iulia Crețu
17 iun 2008 1527 vizualizări
Peste 200 de persoane din satul Fetesti, comuna Cimpuri, au scandat ieri impotriva primarului reales, democratul Dumitru Vladescu u edilul a reclamat ca satenii au fost montati impotriva sa de contracandidatul social-democrat, Costel Mateiu u democratul s-a plins ca inainte de numaratoarea voturilor o comisie a fost sechestrata de Costel Mateiu u reprezentantii PSD cer anularea alegerilor si reluarea votului pentru primar la Cimpuri

Scandalurile electorale de la alegerile locale din judetul Ilfov devenite mai celebre decit episoadele cu Elodia de pe OTV au reprezentat modelul perfect pentru o revolta in comuna Cimpuri. Localitatea unde s-a nascut si a trait celebrul Mos Ion Roata a luat foc imediat dupa inchiderea sectiilor de votare si dupa efectuarea numaratorii voturilor de duminica. Motivul de nemultumire pentru citeva sute de sateni a fost faptul ca Dumitru Vladescu, candidatul democrat la Primarie, si-ar fi "cumparat" cu diferite atentii voturile pentru cel de-al doilea tur de scrutin, derulat cu social-democratul Costel Mateiu. De cealalta parte, si democratii spun despre pesedisti ca nu au dus o campanie bazata numai pe proiecte si au amintit de "micii si vinul" dat de Oprisan si Mateiu la diferite serbari. Diferenta dintre cei doi contracandidati la Primaria Cimpuri a fost in turul doi de numai 4 voturi, in favoarea democratului. La numaratoarea voturilor, rezultatul a fost urmatorul: 1.094 pentru Dumitru Vladescu si 1.090 pentru Costel Mateiu. Invinsul, PSD-istul Costel Mateiu, este fratele controversatului Florin Mateiu, condamnat de justitie la doi ani de inchisoare pentru taiere ilegala de arbori. De altfel, tovarasul "taietor" este ruda si cu primarul reales, Dumitru Vladescu, Florin Mateiu fiindu-i fin. In ciuda faptului ca i-a tinut luminarile la nunta, edilul democrat spune ca a-l cununa pe Mateiu "a fost cea mai mare greseala" si ca acum cei doi frati ar fi in spatele revoltei sustinuta de o anumita parte a satenilor din Cimpuri. Vladescu spune ca Mateiu i-ar fi instigat la scandal si ca le-ar fi promis lucruri nerealizabile. Daca ieri dimineata oamenii stateau nervosi in fata Primariei Cimpuri, asteptindu-l pe Marian Oprisan si pe Miron Mitrea, dupa cum ii anuntase Costel Mateiu pe oameni, spre seara in localitate si-a facut aparitia primarul reales, Dumitru Vladescu. Acesta a declarat ca manifestarea este una aranjata de PSD. Vladescu a spus ca nu ii este teama sa revina in comuna pentru a-si prelua pentru inca patru ani biroul de la Primarie. La citiva metri de locul manifestatiilor zgomotoase, supervizate de politisti si mascati, fratii Mateiu stateau in strada, raspunzind la telefon dupa telefon.


"Vrem alegeri din nou"


Peste 200 de persoane s-au adunat ieri in fata Primariei din localitate, aflata la citiva metri de casuta celui care a ramas in istorie pentru dorinta sa de dreptate, Mos Ion Roata, ales deputat in divanul ad-hoc al Moldovei. Insirati de o parte si de alta a drumului, satenii manifestau zgomotosi si cereau ca alegerile sa fie reluate pentru motivul ca "nu a iesit cine trebuie". Pentru ca manifestatia sa nu degenereze in violente, la Cimpuri au fost detasati inca de duminica noaptea 80 de oameni ai legii, politisti, jandarmi, dar si mascati de la Interventie Rapida. Acestia stateau cu ochii pe sateni, pazind si intrarea in Primarie. Potrivit declaratiilor celor din zona, edilul democrat reales Dumitru Vladescu nu a stat prea mult ieri la birou, tocmai de teama oamenilor. Acesta s-a grabit de dimineata la Judecatoria Panciu cu actele de la alegeri, care ii consfinteau renumirea in functia de primar, pentru a fi sigur de victorie. Spre seara, Dumitru Vladescu a revenit in comuna pentru a-si lua functia in primire. In urma sa, dupa cum ne-a spus Vladescu, Costel Mateiu s-ar fi apucat sa ii zadare pe oameni la scandal. Printre cei care ii contestau cel de-al patrulea mandat la cirma comunei democratului Dumitru Vladescu s-a numarat si un consilier local de la PSD din satul Fetesti. Acesta, nestiind de hotarirea definitiva a BEJ de duminica seara, prin care se stabilea victoria PD-L-istului cu un avans de 4 voturi, spera ca macar 5 voturi sa-i fie luate lui Vladescu si date lui Mateiu. Consilierul Vivi Ionicel il acuza pe primarul reales ca si-ar fi cumparat voturile cu sume cuprinse intre 50 si 700 RON. Si pentru ca un social-democrat tine la un alt social-democrat, sateanul l-a ridicat in slavi pe colegul sau de partid, Costel Mateiu, cel care "a facut o punte, un dig la o biserica, pe contul lui propriu, a facut si canalizari". "Numai din banii lui. Avem 16 declaratii la Politie cu oameni care au recunoscut ca au luat bani de la el (n.r. de la Dumitru Vladescu). Sa ne dea 5 voturi ca sa iesim noi. Un vot mai mult ne trebuie", ne-a spus Vivi Ionicel, consilier local al PSD. Linga el, o multime de voci care spuneau ca vor pe altcineva la conducere. "Vrem alegeri din nou. Nu a iesit cine trebuie", striga si o batrina.


"Nu am ce negocia cu Mateiu, e un hot"


Democratul Dumitru Vladescu a declarat ca nu are teama de oamenii strinsi in fata Primariei si spune ca satenii au fost montati de fratii Mateiu, acestia profitind de o anumita categorie de oameni, mai necajiti, care traiesc de pe urma ajutoarelor sociale si carora le-ar fi promis scutiri de taxe si bani de la buget. Vladescu a anuntat ca ii va face plingere penala lui Costel Mateiu pentru instigare impotriva primarului ales. De asemenea, acesta ii atrage atentia contracandidatului sau ca ceea ce face este ilegal, din moment ce nu ia in calcul un rezultat al alegerilor parafat de autoritati. Mai mult, democratul il acuza pe Mateiu si pe cei de la PSD Cimpuri ca duminica seara i-ar fi sechestrat pe membrii Sectiei nr. 1 Cimpuri in incinta timp de o ora jumatate. "Scandalul ii are in spate pe Costel Mateiu, contracandidatul meu, si pe Florin Mateiu, cel care a distrus padurile. Costel Mateiu i-a sechestrat pe cei de la Sectia nr. 1, inainte de numararea voturilor, si i-a acuzat ca au furat voturi. La numaratoarea initiala am iesit la diferenta de 3 voturi. Apoi au venit cei de la BEJ si au decis ca totul este in regula si chiar au mai gasit un vot pentru mine. I-a instigat pe cei din satul Fetesti sa scandeze impotriva mea. Dar eu am fost ales de oameni din toata comuna Cimpuri, iar cei din Fetesti nu pot decide de unii singuri cine e primar", ne-a spus primarul Dumitru Vladescu. Acesta spune ca isi va lua biroul de la Primarie si ca nu va negocia nimic cu fratii Mateiu. "4 voturi pentru mine nu reprezinta nimic? Ei au un tupeu fantastic! Sint sustinuti de Marian Oprisan si dupa pomenile din comuna nu isi accepta infringerea. Duminica seara, Mateiu a fost in sectie la numararea voturilor si a vazut ca a pierdut. Si-a recunoscut infringerea. Ii voi face plingere penala, voi spune ca a sechestrat comisia. Voi intenta proces penal pentru instigare impotriva primarului. Nu am ce negocia cu Mateiu, e un hot. Florin Mateiu, fratele lui Costel Mateiu imi este fin, dar a fost cea mai mare greseala ca l-am cununat acum vreo 5 ani", ne-a mai spus Dumitru Vladescu.


BEJ spune ca Vladescu e primar


In ciuda scandalului din fata Primariei si a vocilor contestatare ale unor sateni, Biroul Electoral Judetean i-a dat cistig de cauza primarului aflat la cel de-al patrulea mandat, PD-L-istul Dumitru Vladescu. "Aseara (duminica, n. red.) s-au deplasat trei membri ai BEJ la Cimpuri, unde a avut loc o renumarare a voturilor, in urma careia s-a constatat ca diferenta intre primul si al doilea clasat era aceea stabilita de comisie, adica de 4 voturi. Noi am inregistrat procesul verbal, conform caruia cistigator este reprezentantul PDL, Dumitru Vladescu. Nu mai stiu cum a evoluat situatia, nu mai intra in atributiile noastre, ci ale IPJ Vrancea", a declarat judecatoarea Mandica Badiu, presedinta BEJ Vrancea. Spre seara, Dumitru Vladescu s-a intors in comuna, spunind "ce sa fac acum?". "Doar nu imi voi muta casa mea din Cimpuri pentru niste scelerati?! Oamenii din Cimpuri m-au sustinut. Comisia judeteana mi-a validat voturile", a concluzionat democratul Dumitru Vladescu. Se pare ca spiritele erau inca incinse la caderea noptii, sustinatorii lui Mateiu manifestind in continuare in ciuda prezentei oamenilor legii si a ploii. Presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, a declarat ca la Cimpuri va cere anularea alegerilor pe motiv de frauda electorala. "Este clar ca acolo a fost frauda electorala pentru ca Vladescu a cistigat la numai patru voturi diferenta. Sint dovezi indubitabile, sint oameni din localitate care au declarat ca au primit bani de la candidatul PD-L. Imediat cum avem toate documentele si dovezile, chiar in seara aceasta (ieri seara - n.r.), vom cere anularea alegerilor", ne-a spus Marian Oprisan, acesta aflindu-se ieri seara la Bucuresti, la sediul central al partidului pentru analiza rezultatelor de la alegerile locale. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.