Politică

Repartizarea bugetara dupa vot

Doina Ganea
29 nov 2007 1208 vizualizări
Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, a impartit banii administratiilor locale dupa criterii personale, in functie de cum s-a votat duminica u Consiliul Judetean a cadorisit cu sume de bani localitatile care au adus cele mai multe voturi PSD

Doua din cele trei proiecte de hotarire introduse pe ordinea de zi a sedintei de indata a Consiliului Judetean Vrancea de ieri au avut ca subiect rectificarea bugetului si repartizarea acestuia pe localitati si institutii subordonate. Daca proiectul de rectificare a bugetelor proprii ale institutiilor a fost votat fara probleme de toti cei 26 de alesi judeteni prezenti, justificarea fiind ca aceste sume trebuie utilizate pina la finele anului, cel de-al doilea proiect a stirnit controverse, deoarece a avut ca subiect repartizarea pe localitati a sumelor defalcate din unele venituri de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. Celor 21 de localitati inscrise in lista li s-a adaugat in timpul sedintei si orasul Odobesti care a primit, la propunerea lui Marian Oprisan, suma de 160.000 lei. "Ulterior analizei pe baza careia s-a intocmit anexa la proiectul aflat in mape, Primaria Odobesti a semnalat urgenta alocarii sumei de 160.000 lei necesari continuarii actiunilor de dezvoltare locala. De aceea propunem ca lista prezentata sa fie modificata in sensul diminuarii sumelor acordate pe fiecare localitate cu 8.000 de lei, cu exceptia localitatii Slobozia Ciorasti si alocarea sumei de 160.000 orasului Odobesti", a precizat presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan. Cel mai nemultumit a fost consilierul liberal Romeo Seciu, care i-a reprosat sefului CJ faptul ca nici la repartizarea acestor sume, asa cum procedeaza de obicei, nu a consultat si consilierii judeteni, Oprisan impartind bani dupa bunul plac. Constatarea liberalului Romeo Seciu ar putea avea insa un suport in rezultatele scrutinului din 25 noiembrie unde PSD a obtinut in orasul Odobesti 47% din sufragiile electoratului, iar la Slobozia Ciorasti cel mai mare scor, 78.18%. In replica, insa Oprisan i-a spus consilierului ca nu cunoaste legislatia, care precizeaza existenta a doua "categorii" de bugete provenite din rectificari, unul de 80% stabilit de Directia de Finante, iar cel de-al doilea, de 20%, aflat la dispozitia alesilor judeteni. In cele din urma a fost aprobat si acest proiect, dar cu majoritatea de voturi apartinind consilierilor PSD. Comparind insa lista de repartizare a sumelor pe localitati se poate constata ca Slobozia Ciorasti, condusa de primarita Elena Girneata, a primit 200.000 de lei, comuna Negrilesti condusa de Ion Vasuianu, unde PSD a luat 74% din voturi, a primit la rectificare 200.000 lei, la fel si comuna Nistoresti care a adus 66% din voturi. Cite 145.000 de lei au primit localitatile Gologanu, care a adus 62,99% voturi, Obejita care a cistigat 62,8% din sufragii in favoarea PSD si Ploscuteniul lui Stefan Solomon cu 62,51%. Toate acestea pot fi comparate cu localitatea Cimpineanca unde PSD a pierdut in favoarea democratilor si care a primit numai 20.000 de lei la repartizarea sumelor defalcate din unele venituri de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. (Doina GANEA)


CASETA


Reabilitarea mausoleelor, in linie dreapta


Consilierii judeteni au aprobat ieri si indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea mausoleelor din Vrancea in careul obiectivului de investitii "Drum de Glorie al Armatei Romane in Primul Razboi Mondial". Proiectul are in vedere dezvoltarea turismului cultural prin restaurarea mausoleelor Marasesti, Marasti, Soveja si Focsani aflate pe lista monumentelor istorice. Valoarea totala a investitiei la cele patru obiective se ridica la 5,9 milioane de euro, adica 20.892.129, 65 lei. Potrivit proiectului aprobat de alesi, se spera ca investitia sa fie finantata in mare parte din fonduri europene. O alta parte din banii necesari realizarii investitiei privind cofinantarea si costurile neeligibile vor fi incluse in bugetul propriu al Consiliului Judetean incepind cu 2008. Urgenta aprobarii acestui proiect a fost data de organizarea licitatiei de proiecte care va avea loc in luna decembrie, intrucit acesta face parte din activitatile europene eligibile finantate prin POR 2007-2013, axa 5, domeniul de interventie 1 pentru care s-a lansat deja ghidul solicitantului. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.